«Η Ελλάδα μέσα σε ένα ...
δύσκολο πεδίο και σε αρνητικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς καταφέρνει, αξιοποιεί ευκαιρίες και πετυχαίνει να υπερασπίζεται τόσο το δίκιο της όσο όμως και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε o πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στη «χρονιά που φεύγει», είπε πως ήταν μια «πολύ δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη», «μια χρονιά μεγάλων κρίσεων και αναταράξεων». Όπως πρόσθεσε, «σ’αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τις δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις, νομίζω βάλαμε και μεις καθοριστικά το μπόλι μας για τη μεγάλη αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη, μια αλλαγή κατεύθυνσης».
Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε επίσης «αυτό το μπόλι» να καρποφορήσει την επόμενη χρονιά και τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι «ιδιαίτερα μετά την προηγούμενη χρονιά που ήταν χρονιά κρίσεων και αναταράξεων να είναι μια χρονιά των μεγάλων ανατροπών σε προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της και τις ιδρυτικές της αξίες».
Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την κάλυψη των «κρίσιμων ωρών» της περασμένης χρονιάς και ευχήθηκε καλές γιορτές και καλή χρονιά.
«Είμαστε στο τέλος μια γεμάτης χρονιάς, οι ηγέτες εγκατέλειψαν με ηρεμία τις Βρυξέλλες», δήλωσε κατα την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τουσκ και τονΧαβιέ Μπετέλ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
«Η σύνοδος υιοθέτησε απόψεις για την Ουκρανία, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια μίνι σύνοδο με τον Ποροσένκο» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για τη «θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για τη visa στην Ουκρανία». «Συζητήσαμε το πρόβλημα με την νομισματική ένωση» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική εξέλιξη για τους επόμενους μήνες με την ολλανδική προεδρία.
Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Λουξεμβούργο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που είχε μπροστά του κατά την διάρκεια της προεδρία του. «Ο πρωθυπουργός έκανε εξαιρετική δουλειά» είπε ο κ. Γιούνκερ.
Από την πλευρά του ο Χαβιέ Μπετέλ ανταπόδωσε τα συγχαρητήρια. Κάνοντας απολογισμό της προεδρίας δήλωσε ότι «το διάστημα αυτό επικράτησε μια επικίνδυνη κατάσταση. Επρεπε να απαντήσουμε σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Θεωρούμε ότι ανταποκριθήκαμε σε αυτές τις καταστάσεις....» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε τη συνθήκη Σένγκεν.
Η προεδρία έκανε εργασίες σε πολλούς τομείς δράσεις της ΕΕ όπως στο πρόγραμμα εργασίας σημείωσε ο κ. Μπετελ.
Το προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ
Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν το προσφυγικό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη νέα Frontex καθώς και για την πρόοδο των hot spots στην Ελλάδα.
Τα θέματα της Frontex, και των κέντρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα απασχόλησαν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου.
Πιο συγκεκριμένα:
1.Η καγκελάριος Μέρκελ ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
2.Ως προς το θέμα της Frontex έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται.
3.Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους.
4.Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ε.Ε., βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
Στο περιθώριο της συνόδου η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ με επίκεντρο θέματα που αφορούν την οικονομία και την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος καθώς και θέματα του προσφυγικού.Αποτιμώντας το αποτέλεσμα της Συνόδου, ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας πως αναγνωρίστηκε, πρώτον, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών και, δεύτερον, η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.
Ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ολοκληρώνοντας την κατασκευή των κέντρων καταγραφής προσφύγων και τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα.
«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα «μέλλον φραχτών και βίας», αλλά ένα μέλλον «αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συνυπευθυνότητας».
Νωρίτερα την Πέμπτη, κατά η μίνι σύνοδο ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γιούνκερ: Δεν τρέφω αυταπάτες, το 2016 θα είναι δύσκολο για την ΕΕ
Δεν τρέφει αυταπάτες για το 2016 δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το ερχόμενο έτος η ΕΕ, όπως η προσφυγική κρίση ή το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.
«Δεν τρέφω αυταπάτες» είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων προτού αρχίσουν οι συνομιλίες κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την οποία κλείνει μία από τις πιο θυελλώδεις χρονιές για την ΕΕ.
Χθες είχε πει ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει αν το 2015 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι για έναν συμβιβασμό με τον Ντέιβιντ Κάμερον για να παραμείνει η Βρετανία στους κόλπους της ΕΕ και συμφώνησαν να επιταχύνουν την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ένωση.
Ωστόσο ερωτηθείς σήμερα όσον αφορά το ακανθώδες θέμα της κατανομής των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ, ο Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι δεν είναι «υπέρμετρα αισιόδοξος».
Η ατζέντα των «28» την Παρασκευή
Την Παρασκευή πραγματοποιείται συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, επί τη βάσει της έκθεσης των «πέντε Προέδρων» και παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την εσωτερική αγορά, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον, οι «28» θα αναζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών.
Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει συμπεράσματα για τη Συρία, εκφράζοντας τη στήριξή του στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να μπει τέλος στον πόλεμο και για να καταπολεμηθεί η παγκόσμια απειλή από το Ισλαμικό Κράτος.