Αγωνία για την...
διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό - Πληροφορίες για 8-10 διαφωνούντες
Στον απόηχο της αποτυχημένης Σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών και της αμφιλεγόμενης παρουσίας του στην Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, με αφορμή την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κινηθεί στην ίδια τακτική της πόλωσης και να ανεβάσει τους τόνους έναντι της αντιπολίτευσης όπως έπραξε και κατά την συνεδρίαση των αρχηγών.
Στην ίδια τακτική της δημιουργίας εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών κινούνται και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Twitter προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε την Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ξέροντας ότι δεν θα έχει την συμφωνία τους για το ασφαλιστικό, προκειμένου αφενός να βρει άλλοθι στο παρελθόν για τις μειώσεις των συντάξεων που έρχονται και ακολούθως να τους χρεώσει στο επικοινωνιακό πεδίο την ευθύνη για την έλλειψη συναίνεσης αλλά και για να συσπειρώσει το εσωτερικό του κόμματός του.
Είναι δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί πρώτα με την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό και στην συνέχεια για τα άλλα επώδυνα νομοθετήματα, το ασφαλιστικό των αγροτών αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το κλίμα που διαμορφώνει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου στην σημερινή συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας θα επιτεθεί ξανά στην αντιπολίτευση προκειμένου να διαμορφώσει πολιτική ατμόσφαιρα σύγκρουσης.
Στο βάθος της τακτικής αυτής διαφαίνεται η αγωνία του κυβερνητικού επιτελείου για την αντοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της συγκυβέρνησης που έχει βάλλει στην ατζέντα τα σενάρια συγκυβέρνησης.
Παρότι το ξορκίζουν, το ενδεχόμενο να καταγραφούν απώλειες κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες, κυρίως στο ασφαλιστικό, είναι υπαρκτό. Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές αναφορές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για μεταρρυθμιστική κόπωση ως απόρροια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση των προαπαιτούμενων καθώς και ότι το grexit δεν έχει φύγει από την ατζέντα.
Από το επιτελείο του Μέγαρου Μαξίμου διαρρέεται ότι δεν φοβούνται απώλειες και ότι στην περίπτωση που υπάρξουν βουλευτές που διαφωνούν, αυτοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος αποχωρώντας παρέδωσε την έδρα του. Θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μόνο μία αποχώρηση όπως του Στάθη Παναγούλη.
Λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο για μία ομάδα περί του 8-10 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και μέλη της κυβέρνησης που μπορεί να διαχωρίσουν την θέση τους.
Στο πλαίσιο αυτής της ανάγνωσης εξηγείται και η χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ότι «Εκτιμώ ότι, όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι -αντίθετα- είναι πολύ πιθανόν και να ενισχυθεί στο μέλλον».
Με δεδομένες από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών τις διαθέσεις της αντιπολίτευσης η αναφορά της κυρίας Γεροβασίλη εκτιμάται ότι φωτογραφίζει δύο πιθανότητες: η πρώτη να αποσπάσει η κυβέρνηση την στήριξη από μεμονωμένους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την γραμμή της αντιπαράθεσης που καλλιεργούν οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ -με λιγότερη ζέση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ήδη κυκλοφορούν φήμες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία για τέσσερις έως πέντε βουλευτές της ΝΔ που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Η δεύτερη πιθανότητα είναι να αποσπάσει η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία την στήριξη του Βασίλη Λεβέντη.
Ο πρόεδρος των Κεντρώων ήταν ο μόνος που κινήθηκε με σαφή συναινετική διάθεση έναντι του πρωθυπουργού στην Σύσκεψη του Σαββάτου αν και στις δηλώσεις του μιλά για μεγάλο συνασπισμό που θα συμπεριλάβει και τη ΝΔ. Άλλωστε υπάρχει και η αναφορά του κ. Λεβέντη περί 11 βουλευτών εκ των 153 που είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν και που εκλαμβάνεται από πολλούς σαν ένας υπαινιγμός ότι σε αυτή την περίπτωση η παραμονή της κυβέρνησης με 151 βουλευτές προϋποθέτει την στήριξη από τους εννέα που διαθέτει το κόμμα του συνιστούσε έναν σαφή υπαινιγμό για τον μαγικό αριθμό «151», ο οποίος σε ένα Καλλιεργώντας την προοπτική αυτή ο κ. Τσίπρας σκέπτεται να συναντηθεί με τον κ. Λεβέντη τις προσεχείς ημέρες.