«Ελπίζουμε η εκλογή...
προέδρου της ΝΔ να βοηθήσει για να υπάρξει ανταπόκριση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, όσον αφορά την εκκρεμότητα της ανάδειξης του νέου ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης κατέστησε σαφές ότι αν δεν υπάρξει η συναίνεση της ΝΔ, τότε θα έρθει νομοθετική ρύθμιση στην αρχή του νέου χρόνου για το θέμα της διενέργειας του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο έσπευσε να πει ότι «νομίζω πως δεν θα χρειαστεί», καθώς, όπως τόνισε, «η διάθεση είναι να πάμε σε συναινετικές λύσεις».
Πάντως δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν ευσταθούν τα περί αλλαγής της πλειοψηφίας των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων που απαιτείται για τον ορισμό των μελών των ανεξάρτητων αρχών, μεταξύ των οποίων και το ΕΣΡ, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ρητή συνταγματική πρόβλεψη.
Πάντως δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν ευσταθούν τα περί αλλαγής της πλειοψηφίας των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων που απαιτείται για τον ορισμό των μελών των ανεξάρτητων αρχών, μεταξύ των οποίων και το ΕΣΡ, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ρητή συνταγματική πρόβλεψη.
Όπως είπε, εξάλλου, υπάρχουν σχετικές άτυπες συζητήσεις για συναινετικές συγκλίσεις με τη ΝΔ, ενώ δήλωσε ότι ισχύουν όσα έχει πει για το θέμα του ΕΣΡ, ότι δηλαδή θα πρέπει μέχρι τέλους του χρόνου να έχει τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα.
Επιπλέον, ανήγγειλε την συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών το προηγούμενο διάστημα (και όχι σε ρόλο εξεταστικής επιτροπής), ενώ σε ό,τι αφορά την σύμβαση εξώδικου συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με την Siemens είπε ότι θα συνεχιστεί η διερεύνησή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (ήδη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας έχει δηλώσει στον κ. Βούτση ότι θα προσέλθει για να ενημερώσει σχετικά τα μέλη της Επιτροπής).
Όσον αφορά την Επιτροπή Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους, που είχε συστήσει η προκάτοχός του Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο βίος της οποίας έχει ολοκληρωθεί με απόφασή του, ο κ. Βούτσης είπε ότι (η επιτροπή) «ολοκλήρωσε την προσπάθειά της». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι από την επεξεργασία που έγινε υπάρχουν χρήσιμα στοιχεία «που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση στην συζήτηση για την απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους». Επίσης, επανασυστάθηκε η Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων με πρόεδρο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδη.
«Αυτόφωτη περσόνα»
Πάντως, δεν παρέλειψε να διατυπώσει αιχμές για το «προφίλ» που καλλιέργησε η κυρία Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρος της Βουλής, λέγοντας ότι «αυτό που κρίνει κάθε δημόσιο πρόσωπο είναι το θετικό αποτύπωμα και όχι το αντιπαραθετικό». Ενώ αναφορικά με τις συχνές βολές που δέχεται (μέσω Twitter) από την προκάτοχό του, δήλωσε ότι «δεν συμμετέχουμε σε διάλογο που συνιστά αποτίμηση, απόσταση, αποδοκιμασία με προηγούμενες καταστάσεις».
«Ο καθένας κρίνεται από το αποτύπωμά του», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ δεν δίστασε να προσθέσει ότι «όσοι θεωρούν ότι είναι αυτόφωτες περσόνες που έρχονται με τον λαό από πίσω τους που τους σπρώχνει για να μπουν στη Βουλή, είναι βαθύτατα γελασμένοι και ιστορικά έχουν αποδοκιμασθεί». «Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπινο πρόσωπο», υπογράμμισε.
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο θέμα των «πόθεν έσχες» επαναφέροντας την άποψη ότι εκτός των πολιτικών θα πρέπει να αναρτώνται και οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και άλλων κατηγοριών «δημοσίων, κρατικών, δικαστικών, οικονομικών και δημοσιογραφικών».
Διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση «συμψηφισμού» στην ανάρτηση των δηλώσεών τους, αλλά, όπως είπε, δεν μπορεί να βρίσκεται μόνο το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο και όλοι οι άλλοι να είναι στο απυρόβλητο.
«Δεν υπάρχει κανενός είδους εμπάθεια για να τεθούν και άλλες κατηγορίες στην υποχρέωση της ανάρτησης των πόθεν έσχες, όμως δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα», είπε, καθιστώντας πάντως σαφές ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα μονομερώς». «Αν δεν υπάρξει συναίνεση, τότε θα προχωρήσουμε όπως είναι», τόνισε.
Με αφορμή δε το λάθος με τον κωδικό στον ψηφισθέντα κρατικό προϋπολογισμό των 5 εκ. ευρώ (αντί 15 εκ. ευρώ), που όπως είπε «θα δούμε πώς θα θεραπευτεί», ο κ. Βούτσης καταφέρθηκε κατά όσων τάσσονται κατά της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, λέγοντας ότι «η Δημοκρατία έχει κόστος» και ζήτησε «να σταματήσει αυτό το καλαμπουράκι» και «να τελειώσει το λαϊκίστικο πανηγύρι», το οποίο «οδηγεί σε κόμματα Α.Ε. ή κόμματα εκπροσώπων μεγάλων οικογενειών».
Τέλος, σχετικά με τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Βούτσης, παρουσία του γενικού γραμματέα του κοινοβουλίου Κ. Αθανασίου και του ειδικού γραμματέα Κ. Βασιλάκη, είπε ότι (η Βουλή) «διανύει μια δυναμική μεταβατική περίοδο» τόσο ως προς τον εξορθολογισμό των δαπανών, οργανογραμμάτων, κανονισμών κλπ., όσο και ως προς το άνοιγμά της προς την κοινωνία αλλά και τα κόμματα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα υπάρχει τίποτα που θα κανονίζει η Βουλή χωρίς να είναι σε γνώση των κομμάτων». «Δεν εξωραίζουμε τίποτα», πρόσθεσε, κάνοντας γνωστό ότι προχωρά η «ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν».