Βαρουφάκης: Ανταλλαγή ομολόγων και όχι διαγραφή του χρέους σχεδιάζαμε με τον Τσίπρα


Σαφείς υπαινιγμούς πως ...



άλλα έλεγε και άλλα προετοίμαζε και ότι τελικά άλλα έκανε αφήνει σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον #thisisacoup και την ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «A Greek Drama»

«Για ποιον χτυπά η καμπάνα»; Με το ερώτημα αυτό μένει όποιος διαβάσει προσεχτικά τις δύο μακροσκελείς απαντήσεις (στα αγγλικά) του Γιάνη Βαρουφάκη στο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον #thisisacoup και τη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «A Greek Drama». Ο πρώην υπουργός αντικρούει λεπτό- λεπτό στους ισχυρισμούς των δημοσιογράφων, δίνοντας τη δική του εκδοχή.

Κάτι σαν... μαρτύριο της σταγόνας για την κυβέρνηση, οι επιτελείς της οποίας σίγουρα θα νιώθουν άβολα διαβάζοντας ότι ποτέ δεν ήταν στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ η ακύρωση του χρέους και πως ο Γιάνης Βαρουφάκης εργαζόταν για περισσότερο από δύο χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του πάνω σε ένα έξυπνο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού χρέους. Και όχι μόνον αυτό: ο πρώην υπουργός διατυπώνει και την... προειδοποίηση πως όταν έρθει η ώρα θα παρουσιάσει μια πλήρη εκδοχή των όσων συνέβησαν όσο συμμετείχε ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει το τρίτο μνημόνιο «συμφωνία παράδοσης» και υποστηρίζει ότι «ούτε ένα σεντ» (από τα 86 δις ευρώ) δε θα μπει στη χώρα, καθώς τα περισσότερα χρήματα θα δοθούν ξανά πίσω στους δανειστές προκειμένου να εξυπηρετηθεί το μη βιώσιμο χρέος. Μια προσποίηση, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί ο ίδιος, την οποία πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι Έλληνες.

 O Βαρουφάκης για το #thisisacoup

Απαντώντας στον Πολ Μέισον ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαντλεί τις λέξεις που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να διαφωνήσει. «Μη αληθές, ανακριβές, λάθος, ψέμα» κοκ, είμαι μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο ξεκινά τα σχόλιά του για το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ.

Αρχικά αντικρούει τον ισχυρισμό του δημοσιογράφου πως ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματευόταν την επέκταση του προγράμματος διάσωσης. «Untrue» λέει ο πρώην υπουργός και υποστηρίζει ότι η εντολή ήταν να διαπραγματευτούν μία νέα συμφωνία.

To «ανακριβές» γίνεται «wrong» (σ.σ. Λάθος) για τη φράση του Πολ Μέισον ότι ως υπουργός δεχόταν ότι του έβαζαν στο τραπέζι για να αποφύγει το bankrun. Χαρακτηρίζει νίκη της ελληνικής πλευράς τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, επειδή αντί για τον όρο MoU είχε την αναφορά σε νέα λίστα μεταρρυθμίσεων. Μια συμφωνία που ο Πολ Μέισον περιέγραψε ως... φριχτή- τρομαχτική!

Περνώντας στο δεύτερο επεισόδιο ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει την είδηση. Ουσιαστικά λέει ότι ποτέ δεν ήταν στόχος η ακύρωση του χρέους και ότι ο ίδιος εργαζόταν για περισσότερα από δύο χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του πάνω σε ένα έξυπνο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού χρέους.

Ο πρώην υπουργός δεν κρύβει και την ενόχλησή του για την εκτίμηση του δημοσιογράφου πως παραγκωνίστηκε από τις διαπραγματεύσεις από τα μέσα Απριλίου. Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας πήρε επάνω του τη διαπραγμάτευση υπό την πίεση του προέδρου του Γιούρογκρουπ, αναφέρει.

Μετά το «untrue» και το «wrong» η ώρα του «false».Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι η Ελλάδα δεν είχε ανάγκη από χρήματα. Μία θέση που χρησιμοποιεί ως βάση για να καταγγείλει πως τις τράπεζες τις έκλεισε η ΕΚΤ και ότι ο εκβιασμός είχε απλά ως στόχο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι δανειστές και όχι για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση είχε και ένα μικρό πλεόνασμα, αναφέρει χαρακτηριστικά, αφήνοντας την υπόνοια ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν υποχώρησε για να μη καταστραφεί η Ελλάδα, αλλά γιατί τον πίεσαν οι δανειστές για τα δικά τους συμφέροντα.

Μια βαριά σκιά που κάποτε θα πρέπει να απαντηθεί και από το Μέγαρο Μαξίμου. «Mistake» είναι η επόμενη λέξη που χρησιμοποιεί για να πει ότι οι Έλληνες δεν αψήφησαν την Ευρώπη, αλλά την τρόικα με το «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Η Ευρώπη λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν δάνεισε 86 δις ευρώ στην Ελλάδα, όπως είπε η κυβέρνηση. Ένα μικρό μέρος θα πάει στις τράπεζες, εξηγεί, και τα υπόλοιπα πίσω στους δανειστές που προσποιούνται ότι το χρέος είναι βιώσιμο ενώ ξέρουν την αλήθεια. Στους Έλληνες δε θα δοθεί ούτε ένα σεντ, τονίζει.

Και φτάνει στα συμπεράσματα. Χαρακτηρίζει πλαστό το δίλημμα «συμβιβασμός ή έξοδος από την ευρωζώνη» και αποδίδει την πατρότητά του στον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Διατυπώνει την εκτίμηση πως Μέρκελ και Ντράγκι θα έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν το Grexit και ότι σε κάθε περίπτωση μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση είχε τη νομιμοποίηση για να πάρει το ρίσκο.

Ο Βαρουφάκης απαντά στο BBC

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης καταπιάνεται με το περιεχόμενο της εκπομπής A Greek Drama που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του BBC.

1. Διαψεύδει ότι υπήρχε από την αρχή διαφωνία με τον Γιώργο Χουλιαράκη για τους χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις.

2. Υποστηρίζει ότι ουδέποτε εφάρμοσε τη Θεωρία των Παιγνίων στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα λέει ότι όποιος εφαρμόζει τη συγκεκριμένη θεωρία σε πραγματικές καταστάσεις είναι επικίνδυνος!

3. Διαψεύδει τον διάλογο για συντάξεις και μισθούς που φέρεται να είχε με τον Ντάισελμπλουμ στα τέλη Ιανουαρίου.

4. Παραδέχεται ότι η πρώτη του συνάντηση με τον Σόιμπλε δεν έγινε στο Γιούρογκρουπ του Φεβρουαρίου, αλλά μία εβδομάδα νωρίτερα στο γραφείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

5. Διαψεύδει και τα... γαλλικά που οι δημοσιογράφοι του BBC τον εμφανίζουν να αντάλλαξε με τον Ντάισελμπλουμ.

6. Διαψεύδει ότι έκανε προκλητικές παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ και αποδίδει τις σχετικές αναφορές σε... θεατρικό συγγραφέα!

7. Διαψεύδει ότι ο Ντάισελμπλουμ του είπε «είσαι μόνος με 18».

8. Διαψεύδει ότι μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο Τσίπρας διαφώνησε μαζί του λέγοντας ότι δε μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Υποστηρίζει ότι μέχρι και εκείνη τη χρονική περίοδο λειτουργούν ως ένα με τον πρωθυπουργό και ότι έχουν την ίδια φωνή.

9. Διαψεύδει και τη διαφωνία μετά του Γιούρογκρουπ της Ρίγα και υποστηρίζει ότι πριν από κάθε κίνησή του ενημέρωνε τον πρωθυπουργό.

10. Διευκρινίζει τέλος ότι η πρότασή του για να αξιοποιηθούν τα 27 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ για να χρηματοδοτηθεί η χώρα (και όχι η περικοπή 40% από το χρέος) δεν έγινε το βράδυ του δημοψηφίσματος, αλλά στις 28 Ιουνίου, πριν δηλαδή κλείσουν οι τράπεζες τη Δευτέρα σε σύσκεψη για το πως θα απαντήσει η κυβέρνηση στο τελεσίγραφο της τρόικας. Και αποκαλύπτει ότι η πρότασή του απορρίφθηκε 4- 2 χωρίς όμως να λέει ποιοι ήταν υπέρ και ποιοι κατά.