Ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δοκιμάζεται από το... σύμφωνο συμβίωσης


Σε μεταβλητή παράμετρο της ...

ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού της χώρας τείνει να μετατραπεί η σχέση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζουν να ακολουθούν ασύμπτωτες πορείες. 

Στοιχεία κρίσης στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχουν αναδειχθεί, όμως κάποια περιστατικά καθώς και ένα κλίμα που αναδύεται κυρίως από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ γεννούν ερωτήματα για τη σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος.

Στο βάθος Λεβέντης
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σε μια αναφορά του για την κυβερνητική συνοχή στην τηλεοπτική του συνέντευξη θέλησε να διαβεβαιώσει για την ομοθυμία της ΚΟ του κόμματός του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για τη στάση των ΑΝΕΛ δεν ήταν διατεθειμένος να μιλήσει με σιγουριά. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του για τον Β. Λεβέντη.

Παρά τις στενές σχέσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και ειδικώς του Ν. Παππά με τον Π. Καμμένο, σε κάποια πεδία ήδη φαίνονται σημεία έντονων διαφοροποιήσεων.

Το σοβαρότερο ίσως πεδίο τριβής αφορά μια πρόσφατη παρέμβαση του κ. Καμμένου, ο οποίος σε συνέντευξή του και εν μέσω μαινόμενης προσφυγικής κρίσης είχε αξιώσει την παραίτηση του Ι. Ρουμπάτη από την ΕΥΠ, υπερβαίνοντας αρμοδιότητες, κυβερνητική ιεραρχία και τον ίδιο τον ρόλο του ως κυβερνητικού εταίρου.

Κάποια από τα κέντρα του Μεγάρου Μαξίμου ενοχλήθηκαν εντόνως από την πρωτοβουλία αυτή του κ. Καμμένου, τη στιγμή μάλιστα που τα θέματα ασφαλείας έχουν προσλάβει την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή ατζέντα και ενώ είναι γνωστό ότι ο διοικητής της ΕΥΠ αναφέρεται απευθείας και αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό.

Ακολούθησε η αφαίρεση αρμοδιότητας για εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού από τον υπουργό Αμυνας και η ανάθεσή της στον αναπληρωτή υπουργό και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε ότι, παρά τις γνωστές θέσεις του και το πάθος με το οποίο υπερασπίζεται τα εθνικά θέματα, ο κ. Καμμένος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τα όσα διημείφθησαν στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Αγκυρα, το παρ' ολίγον διπλωματικό επεισόδιο με τη Λευκωσία, λόγω της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού να δώσει μήνυμα περί απεμπλοκής της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, ενώ όλες οι εκκρεμότητες παραμένουν, καθώς και για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, μετά την οποία η θέση της Τουρκίας αναβαθμίστηκε.

Την προηγούμενη Πέμπτη από την πλευρά των ΑΝΕΛ εκτοξεύθηκαν κάποια «τροχιοδεικτικά», με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Δ. Καμμένος, με την οποία διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά τού όρου «Ελγίνεια» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Εν αναμονή της μάχης για το Ασφαλιστικό, δοκιμασία για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να αποτελέσει η συζήτηση και ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης. Οι διαθέσεις στις τάξεις του κόμματος του κ. Καμμένου δεν είναι οι καλύτερες δυνατές και έχει διαμηνυθεί προς το Μέγαρο Μαξίμου πως χωρίς κάποιες κρίσιμες αλλαγές (όπως για παράδειγμα στο θέμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια), οι ΑΝΕΛ δεν θα συνταχθούν. Υπό αυτή την έννοια, κάποιοι σπεύδουν να μιλήσουν για «πρόβα διαζυγίου με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης»...

Η θέση των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση συναρτάται, όπως επισημαίνουν ορισμένοι, και από τις εξελίξεις στη ΝΔ. Δεδομένης μάλιστα της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης,  διατυπώνεται η εκτίμηση ότι αναλόγως των εξελίξεων στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μπορεί και να προτιμούσε να συνομιλήσει με τον χώρο από τον οποίο προέρχεται - και με όσους είναι διατεθειμένοι να συνομιλήσουν μαζί του.

Παράλληλα η προσοχή της κυβερνητικής ηγεσίας στρέφεται και στα εσωτερικά της Αριστεράς. Οι προσωπικές επαφές του κ. Τσίπρα με βουλευτές ανά εκλογική περιφέρεια ερμηνεύθηκαν ως ένδειξη αγωνίας και ανησυχίας, εν όψει των δύσκολων ψηφοφοριών και κυρίως του Ασφαλιστικού.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού μοιάζει επικίνδυνα με το αντίστοιχο του προηγούμενου καλοκαιριού, όταν, αντιλαμβανόμενος τις διαθέσεις της πλευράς Λαφαζάνη, έσπευσε να εκτοξεύσει κατηγορίες για υπονόμευση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ο κ. Τσίπρας δηλώνει εκ προοιμίου ότι «αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, θα είναι εξαιρετικά ύποπτες, διότι δεν μπορεί να κρύβεσαι στις λίστες για να εκλεγείς, όταν γνωρίζεις ποια είναι η συμφωνία, και μετά να διαφοροποιείσαι εκ των υστέρων».

Επικοινωνιακό χάος
Η νευρικότητα στους κυβερνητικούς κύκλους είναι αισθητή και αναδύεται και μέσω της σπασμωδικής επικοινωνιακής διαχείρισης της συγκυρίας. Η επιθετική ανακοίνωση του Μαξίμου κατά της «Die Welt», οι παλινδρομήσεις  για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η νέα αντιπαράθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το αλαλούμ στο ΥΠΟΙΚ για τις αποδείξεις του τρέχοντος έτους και οι επιθέσεις υπουργών και στελεχών κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ είναι μερικές μόνο ενδείξεις για την απουσία μίας μελετημένης στρατηγικής.


Η χαοτική αυτή επικοινωνιακή εικόνα οφείλεται στη λειτουργία τριών παράλληλων κέντρων, ακόμη και εντός του Μεγάρου Μαξίμου, με τρεις διαφορετικούς επικεφαλής: την Ολγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπο, τον Αγγ. Τσέκερη στο γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και τον Θ. Μιχόπουλο ως «ελεύθερο σκοπευτή».