"Ρυθμίστε τις οφειλές αλλιώς κατασχέσεις"


Του Σπύρου Δημητρέλη

Τελείωσε και τυπικά το ...


μορατόριουμ της εφορίας για κατασχέσεις. Με μια εκτενή ανακοίνωση χθες το βράδυ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε τους φορολογούμενους ότι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο τα οποία δεν έχουν ρυθμίσει θα βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, η κοινώς με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων.

Σημειώνεται ότι με την επιβολή των capital control είχε παγώσει και κάθε είδους αναγκαστικής εκτέλεση, όπως είναι οι εξώσεις και οι κατασχέσεις. Κατά συνέπεια ούτε η εφορία μπορούσε να προχωρήσει σε κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο. Από την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο, ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν υπάρχει και πλέον η εφορία μπορεί να προχωρήσει κανονικά σε κατασχέσεις.

Ας δούμε ποια είναι τα μέτρα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι χρωστούν στην εφορία. Το κυριότερο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης είναι οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τραπεζικών καταθέσεων και μάλιστα με τα νέα μειωμένα ακατάσχετα όρια.

Ειδικότερα η εφορία μπορεί να κατασχέσει:

- έως και το 100% του μισθού ή της σύνταξης για το τμήμα που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ μηνιαίως. Για το τμήμα από 1.000 έως 1.500 μπορεί να κατασχέσει το 50%. Ποσό έως 1.000 ευρώ είναι ακατάσχετο. Έτσι από έναν μισθωτό με μηνιαίο μισθό 1.300 ευρώ μπορεί να κατασχέσει κάθε μήνα 150 ευρώ.

- έως και το 100% τραπεζικού υπολοίπου πάνω από 1.250 ευρώ. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που διαθέτει σε τραπεζικό λογαριασμό 1.500 ευρώ μπορεί να δει, εφόσον χρωστάει στην εφορία, τα 250 ευρώ να κατάσχονται. Το ακατάσχετο ισχύει για έναν λογαριασμό που πρέπει να δηλωθεί στην εφορία μέσω Taxisnet.

Για να γλιτώσουν τις κατασχέσεις οι οφειλέτες του δημοσίου έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 12 δόσεις (ή 24 σε ορισμένες περιπτώσεις) με βάση την πάγια ρύθμιση οφειλών.