Αυτά είναι τα «κοράκια» των αγορών που έρχονται και στην Ελλάδα


Τους έχουν ονομάσει ...


«κοράκια» ή «γύπες» των αγορών (vulture funds). Είναι αλήθεια ή μήπως πρόκειται για χαρακτηρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Ποιοι είναι τελικά οι επιχειρηματίες, οι fund managers που θα έρθουν και στην Ελλάδα για να αγοράσουν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν υποθήκη κάποιο ακίνητο πλην της πρώτης κατοικίας;

Οι μύθοι και η πραγματικότητα εμπλέκονται σχετικά με το αν είναι πραγματικά «αρπακτικά» που θα πάρουν «μπιρ παρά» τα δάνεια, επομένως θα γίνουν και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή δεύτερης κατοικίας και εξοχικών.

Όπως και να έχει πρόκειται για εταιρείες που αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές και στη συνέχεια πουλάνε σε σύντομο χρονικό διάστημα στη διπλή αξία, κερδίζοντας μεγάλα ποσά. Η Deloitte διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα σχετικά με τις τιμές που προσφέρουν οι γύπες. Αν και τα στοιχεία αφορούν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, είναι ενδεικτικά:

Στη Ρουμανία πουλήθηκαν στο 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας τους και στην Ουγγαρία τα «κόκκινα» καταναλωτικά που πουλήθηκαν στο 12%-15% της αξίας τους. Στην Τσεχία και τη Σλοβακία πουλήθηκαν έναντι 19%-21%, ενώ στην Πολωνία, τα καταναλωτικά δάνεια πουλήθηκαν μεταξύ 11% και 14% της ονομαστικής και τα επιχειρηματικά δάνεια έναντι 6% με 10% της ονομαστικής αξίας τους.

Για τα στεγαστικά η Deloitte δίνει τιμές μόνον για την ουγγρική αγορά και αυτές ήταν κατά μέσον όρο στο 53,5% της αξίας τους.

Κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα λένε ότι ενδιαφέρονται να διαχειριστούν δάνεια στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας, εκεί δηλαδή που υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών έχουν ήδη έρθει στην Αθήνα και διερευνούν την αγορά. Εχουν γίνει συναντήσεις με τραπεζίτες και επιχειρηματίες ενώ έχουν κλειστεί και συνεργασίες. Όπως αυτή της ισπανικής Actua με την Alpha Bank. Στην Αθήνα υπάρχουν εκπρόσωποι της Apollo, της ισπανικής Sareb, της Altamira, Credit M, Spinnaker Capital, Invel Real Estate Partners, της Axia Ventures Group.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ξεχωρίζουν επίσης τα funds της Deutsche Bank, Lone Star – στο κομμάτι των ακινήτων - οι Cerberus Capital Management, Oaktree Capital, Blackstone, Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) και Fortress (στο κομμάτι των επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων). Αυτοί κατά κύριο λόγο δραστηριοποιήθηκαν την περίοδο της κρίσης σε Ιρλανδία και Ισπανία.

Όπως αναφέρει έρευνα του TheToc, στην Αθήνα βρέθηκαν πρόσφατα εκπρόσωποι από το Oaktree Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 80 δισ. δολαρίων, το York Capital Management, που συνεργάζεται με τα funds Greylock Capital Management και Eaglevale Partners και είναι γνωστό από τις θέσεις του σε ελληνικά ομόλογα , το Paulson Fund με έδρα τη Νέα Υόρκη και με πλούσιο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε τραπεζικές μετοχές, το Valde Capital Investment, το αμερικανικό Marathon Asset Management, το Fortress Investment Group που είχε ενδιαφερθεί για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank, το Dromeus Capital, το κολοσσιαίο Apollo Global Management με κεφάλαια άνω των 164 δισ. δολαρίων, καθώς και η Baubost και η Strategic.

Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι πάντως επιχειρούν να αποτινάξουν από πάνω τους τον χαρακτηρισμό των «κορακιών» ή των «γυπών». Σε πρόσφατο συνέδριο μίλησαν αρκετοί από αυτούς για τις προθέσεις τους.
«Εμείς επιδιώκουμε να τοποθετήσουμε νέα κεφάλαια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μπορούν να ορθοποδήσουν. Δεν είμαστε ‘κοράκια’, δεν θέλουμε να πιούμε το αίμα των ανθρώπων, ούτε μας ενδιαφέρει το ξεπούλημα στεγαστικών δανείων.

Στην Ιρλανδία είχαμε δημοσιεύματα με τίτλο: ‘Η Apollo σώζει 500 θέσεις εργασίας’. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες πρέπει να πάψουν να ασχολούνται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να ξαναγίνουν τράπεζες, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία»