Με την ενότητα της ...
Νέας Δημοκρατίας να κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή και με την πολιτική ανυποληψία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενισχύεται όλο και περισσότερο, συνεχιζόταν έως τα ξημερώματα της Τετάρτης, το θρίλερ της ημερομηνίας των εσωκομματικών εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το παρασκήνιο ήταν έντονο όλο το βράδυ έως και μετά τα μεσάνυχτα και εντείνονταν οι προσπάθειες να βρεθεί λύση ώστε να γίνουν οι εκλογές την 13η Δεκεμβρίου.
Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι η Vodafone απάντησε θετικά να αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών για τις 20 Δεκεμβρίου. Τότε θα διεξαχθεί ο Α' γύρος ενώ στις 10 Ιανουαρίου ο Β' γύρος των εσωκομματικών εκλογών
Η συζητήσεις στο κόμμα
Την ίδια στιγμή αίσθηση και μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στο εσωτερικό της Ν.Δ. η πρόβλεψη του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα καταρρεύσει και σύντομα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραδώσει την εξουσία και θα κληθεί να αναλάβει, ανεξάρτητα ποιος θα είναι αρχηγός στη Ν.Δ., ο πρώην Πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Επί της εσωκομματικής διαδικασίας, έως τις τρεις τα ξημερώματα οι πληροφορίες που είχε η ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος, ήταν ότι ίσως τα δεδομένα να άλλαζαν. Στη Ν.Δ. έφθασαν μηνύματα ότι ενδεχομένως να προλάβουν να γίνουν εκλογές σε 11 μέρες, αν και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το εάν θα προλάβουν, καθώς η εκτίμηση σε διάφορα κέντρα είναι ότι επιχειρείται η μετάθεση των εκλογών για πολλούς και διάφορους λόγους.
Η πίεση, λόγω και των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, για να γίνουν οι εκλογές είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εξάλλου, και η προτροπή του πρώην Πρωθυπουργού και επί 13 χρόνια προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή ήταν ότι οι εσωκομματικές εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν.
Στην ίδια λογική κινείται και η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., η οποία βράζει, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για την εικόνα που εμφανίζει το κόμμα.
Μόλις χθες, μια ομάδα 22 βουλευτών με επιστολή τους, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη, ζήτησε να γίνουν οι εκλογές όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να μην παραταθεί η εκκρεμότητα με την εσωκομματική διαδικασία.
Παράλληλα, υπάρχει ο φόβος από πολλούς ότι ενδεχόμενη παράταση της εκκρεμότητας και μετάθεση των εκλογών για τα μέσα Ιανουαρίου 2016, θα δρομολογήσει ευρύτερες εξελίξεις και ενδεχομένως να φέρει τη διάσπαση της Ν.Δ. πιο κοντά.
Το ενδεχόμενο διάσπασης ήδη συζητείται έντονα και πολλοί βουλευτές το θεωρούν «αναπότρεπτη εξέλιξη», ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι μια ευκαιρία να «ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι».
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έστειλε μήνυμα χθες μετά την Κ.Ο. ότι πρέπει να γίνουν εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου και συνέδεσε την διεξαγωγή τους με την ενότητα της Ν.Δ. «Η βάση βράζει και ο τόπος χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση» είπε και ζήτησε από τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκηνα δηλώσουν ρητά ότι δεν τίθεται ζήτημα μετάθεσης του χρόνου των εκλογών, αν και δεν έλαβε απάντηση.
Οι κκ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους, φαίνεται ότι ταυτίζονται στο θέμα της ημερομηνίας, καθώς λένε πως εάν η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, αυτές πρέπει να μετατεθούν.
«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε έτοιμοι…Εάν δεν καταφέρουν να γίνουν στο τέλος του 2015 θα γίνουν στις αρχές του 2016. Θα ήθελα οι εκλογές να είχαν γίνει, αλλά δεν θα ξαναβάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο» είπε ο κ. Μητσοτάκης που θέτει το θέμα της διασφάλισης του κύρους των εκλογών.
Την ίδια στιγμή και ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θέτει έως αυτή τη στιγμή βέτο σε οποιαδήποτε μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, αν και έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να γίνουν στις 13 του μηνός.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η στάση του κ. Μεϊμαράκη που τονίζει σε συνομιλητές του ότι δεν υπάρχει θα επιστρέψει στην ΚΕΦΕ ο εκπρόσωπός του, ο σύμβουλός του, Θόδωρος Αμπατζόγλου. Και αυτό, διότι δεν τον ικανοποίησε η κατάθεση αγωγής της Ν.Δ. προς την Ιnfosolutions αλλά θέλει να υποβληθεί και μήνυση. Παράλληλα, συνεχίζει την σύγκρουση με τον γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο (σ.σ. θέλει εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου) τονίζοντας ότι δεν έχει διευκρινιστεί το κώλυμα που επικαλέστηκε για να αποχωρήσει από τη θέση του προεδρεύοντος της ΚΕΦΕ και μπορεί να επιστρέψει.
Η ΚΕΦΕ είναι στο στόχαστρο πολλών, καθώς δίνει την εικόνα μιας επιτροπής που αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της, ενώ έχει για πολλούς απονομιμοποιηθεί, καθώς στις συνεδριάσεις της οι περισσότεροι βουλευτές απουσιάζουν. «Βουλευτές επιθυμούν ενεργότερη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ… οι συνάδελφοί τους που μετέχουν στην ΚΕΦΕ δεν παρίστανται» ήταν το καυστικό σχόλιο του Φίλιππου Ταυρή.
Πάντως στη Ν.Δ. ανέμεναν την Τετάρτη το πρωί την τελική, τεχνική και οικονομική προσφορά της Vodafone, ενώ συνολικά έχουν κατατεθεί τέσσερις προσφορές (τρεις μέσω ηλεκτρονικής καταγραφής σε tablet και μία μέσω call center),
Η «προφητεία» Λαζαρίδη
Φωτιές άναψε η «προφητεία» του κ. Λαζαρίδη περί επιστροφής του κ. Σαμαρά, σε μια χρονική στιγμή που εντείνονται τα σενάρια περί «πλήρους επαναφοράς» του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα μίλησε σε παρουσίαση του βιβλίου του Κύπριου Κωστή Χατζηκωστή, όπου υπεραμύνθηκε της πολιτικής του με αιχμές στην παρούσα κυβέρνηση. Ζήτησε «σοβαρότητα και ενότητα» στα εσωκομματικά, ενώ πριν περίπου 40 μέρες έκανε δυναμική εμφάνιση στο συνέδριο του ΕΛΚ.
«Μόλις καταρρεύσει ο Αλ. Τσίπρας, θα είναι ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος που θα κληθούν να αναλάβουν» είπε ο κ. Λαζαρίδης σε ομάδα δημοσιογράφων στη Βουλή, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της Κ.Ο., καθώς αυτή η εκτίμηση έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία συζητούνται πολλά σενάρια για την επόμενη μέρα, όχι μόνο στη Ν.Δ., αλλά και ευρύτερα στο χώρο της συντηρητικής παράταξης.
Είχε προηγηθεί πριν μια εβδομάδα και η προτροπή από το βήμα της Βουλής, του Μάκη Βορίδη προς τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί και να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά.
Σε ένα τμήμα της Κ.Ο. υπάρχει οργή για τη φράση «πρέπει να φύγει ο ISIS από τη Ν.Δ.» που αποδίδεται, αν και διαψεύδεται από ορισμένους εκ των παριστάμενων στη συνομιλία, στον κ. Λαζαρίδη.Το πιο ενδιαφέρον όμως πέρα από την παραπολιτική για το εάν ειπώθηκαν ή όχι τα περί ISIS, που μπορεί να ελέχθησαν ως χαριτολόγημα ή λογοπαίγνιο, είναι η άποψη του κ. Λαζαρίδη πως το νέο σχηματοποιείται, χωρίς απαραίτητα την κατάρρευση του παλαιού, αλλά και η αναφορά του για το μικρό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα στη ΝΔ.