Για σημαντική πρόοδο ...
στο ελληνικό πρόγραμμα και στη διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem προσθέτοντας ότι για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί όλα τα μέτρα που αφορούν τον χρηματοοικονομικό κλάδο.
"Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να προχωρήσει με ταχύτητα", δήλωσε ο Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στην οποία δεν δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ.
"Υπάρχουν ανοιχτά θέματα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ειδικότερα το θέμα της αφερεγγυότητας των νοικοκυριών. Θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα θέματα. Θα πρέπει η εφαρμογή να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα και όλα αυτά είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης", πρόσθεσε.
Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι 10 δισ. ευρώ [για τις ελληνικές τράπεζες] βρίσκονται σε ξεχωριστό λογαριασμό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και είναι έτοιμα να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση. "Αλλά φυσικά θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί οι σχετικές προϋποθέσεις", σημείωσε.
Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι "δύο σημαντικά θέματα είναι η διακυβέρνηση των τραπεζών και το θέμα της αφερεγγυότητας των νοικοκυριών".
Πρόσθεσε ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει "το αργότερο στην αρχή της επόμενης εβδομάδας για να εξετάσει την αναφορά συμμόρφωσης από τους θεσμούς" και εφόσον υπάρξει ένα θετικό συμπέρασμα θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ESM.
Moscovici: Να βρεθεί λύση για τους πλειστηριασμούς
Την πολύ καλή, εποικοδομητική συνεργασία που είχε με τις ελληνικές αρχές στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, υπογράμμισε για άλλη μία φορά στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ο Επίτροπος Pierre Moscovici.
Όπως τόνισε, είχε συζητήσεις τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, "τον οποίο είχα τη χαρά να συναντήσω και σήμερα”.
Μάλιστα δήλωσε πως η συνεργασία του με τις ελληνικές αρχές ήταν τόσο καλή, όσο και με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών που βρισκόταν σε πρόγραμμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "δουλεύουμε μέρα-νύχτα για συμφωνία σε ανοιχτά ζητήματα".
Ο Επίτροπος επαίνεσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πολλά από τα προαπαιτούμενα έχουν γίνει ή πραγματοποιούνται τώρα. "Έχει σημειωθεί πρόοδος, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση".
Πρόσθεσε ωστόσο ότι μένουν ακόμη κάποια ζητήματα εκκρεμή, και σημείωσε πως όλοι θα πρέπει να κάνουν κάποια βήματα στις επόμενες ημέρες για να λυθούν αυτά τα ζητήματα.
Σημείωσε πως βρισκόμαστε στο 80% του δρόμου με τα προαπαιτούμενα, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να επιλυθεί το θέμα των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), καθώς και να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για τους πλειστηριασμούς.
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι διεξάγονται έντονες συζητήσεις για το θέμα των πλειστηριασμών, και πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε μια κοινή λύση που να προστατεύει τους ευάλωτους πολίτες και να αποτρέπει κάποιους άλλους να κερδίζουν από αυτή, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν ξανά.
Regling: Η Ελλάδα μάλλον δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισ. ευρώ
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling σημείωσε ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα.
Όπως σημείωσε, ήδη έχουν εκταμιευθεί 13 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
"Υπάρχει καλή πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος. Άλλα 3 δισ. ευρώ είναι στη διαδικασία για να κατευθυνθούν στην Ελλάδα όταν εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα", σημείωσε.
Χαιρέτισε παράλληλα το γεγονός ότι "οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις", υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το "συνολικό ποσό των 25 δισ. ευρώ".
"Όλα αυτά δείχνουν ότι ο συνολικός δανεισμός προς την Ελλάδα θα είναι χαμηλότερος από το εκτιμώμενο των 86 δισ. ευρώ".
Πρόσθεσε τέλος ότι τα 10 δισ. ευρώ που έχουν μπει σε ξεχωριστό λογαριασμό είναι έτοιμα να διατεθούν "μετά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων – ελπίζουμε αυτό να γίνει μέσα στην εβδομάδα".
Μια εβδομάδα "προθεσμία" για την τήρηση των υπεσχημένων
Μια εβδομάδα "προθεσμία” έδωσε το Eurogroup στις ελληνικές αρχές, προκειμένου να τηρήσει όσα υποσχέθηκε ώστε να ξεκινήσει η εκταμίευση της δόσης του δανείου και τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση με τα αποτελέσματα του Eurogroup, αναφέρεται:
"Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα, το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Αύγουστο. Το Eurogroup συζήτησε ήδη τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που διεξήχθησαν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).
Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς και τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε στην πρώτη ομάδα των οροσήμων, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και την μεταφορά των κεφαλαίων που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Για τον σκοπό αυτό, προορίζονται μέχρι και 10 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος.
Το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δόθηκε προηγουμένως σε έναν ειδικό λογαριασμό του ESM, και μπορεί να μεταφερθεί στο ΤΧΣ μόνο εφόσον πληρούνται οι συμφωνηθέντες όροι. Το Eurogroup εξουσιοδότησε το Eurogroup Working Group (EWG) να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων, όχι αργότερα από την έναρξη της εβδομάδας”.
Επίσης, στην ανακοίνωση και αναφορικά με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, επισημαίνεται ότι:
"Το Eurogroup αντάλλαξε απόψεις για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, στη βάση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για το 2015, και των θέσεων που παρουσιάστηκαν από την ΕΚΤ.
Η ευρεία οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχίσει, αν και με ελαφρώς ασθενέστερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται οι προσπάθειες να επιταχυνθούν γα να μετατραπεί η ανάκαμψη σε μια αυτοσυντηρούμενη οικονομική ανάπτυξη μέσω μιας στρατηγικής που να περιλαμβάνει ηχηρή δημοσιονομική πολιτική, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Ισπανία: 4η αξιολόγηση μετά από το πρόγραμμα
Το Eurogroup χαιρέτισε τα αποτελέσματα της τέταρτης αποστολής επιτήρησης στην Ισπανία μετά απο το πρόγραμμα, που διεξήχθη από την Κομισιόν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο.
Η αποστολή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες προσαρμογής της χώρας συνεχίζουν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, όπως φαίνεται από την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και το χαμηλό κρατικό risk premia"