Στην ατζέντα με Ερντογάν το προσφυγικό


Της Δώρας Αντωνίου

Τα ανταλλάγματα που ...


επιδιώκει να εξασφαλίσει η Αγκυρα, προκειμένου η Τουρκία να εμπλακεί περισσότερο ενεργά και σε στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη στη διαχείριση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, αναμένεται ότι θα κωδικοποιηθούν και θα μεταφερθούν προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, και τον πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με το εν λόγω ζήτημα να κυριαρχεί στην ατζέντα των επαφών, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα πάγια θέματα των διμερών σχέσεων, ο κ. Αλ. Τσίπρας αναζητεί στην τουρκική πρωτεύουσα την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση που εδώ και καιρό εξελίσσεται με τις Βρυξέλλες και με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τη μια πλευρά, και την Αγκυρα από την άλλη.

Η συγκεκριμένη επιδίωξη κατέστη επείγουσα προτεραιότητα για την Αθήνα, που διαπίστωσε ότι εάν δεν κινηθεί, κινδυνεύει να βρεθεί προ δυσμενών τετελεσμένων.

Πάγιες και νέες διεκδικήσεις

Η συζήτηση για την παροχή ανταλλαγμάτων από την Ευρώπη προς την Τουρκία έχει, βεβαίως, ήδη ξεκινήσει, με τη γείτονα να επιδιώκει να αξιοποιήσει στο μέγιστο το ειδικό βάρος που έχει αποκτήσει στη διαχείριση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, επαναφέροντας πάγιες διεκδικήσεις της, μαζί με νέες. Η Αθήνα επαναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το θέμα και ο κ. Τσίπρας πρόκειται να θέσει προς την τουρκική πολιτική ηγεσία το θέμα καταγραφής, ταυτοποίησης και διαχωρισμού των προσφύγων απευθείας στο τουρκικό έδαφος, ώστε να ανακοπούν οι ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Επιπλέον και υπό την απειλή η χώρα μας να βρεθεί με μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων αλλά και μεταναστών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία, επί της ουσίας, με ευθύνη της γείτονος, παραμένει ανενεργή.

Ενίσχυση 3 δισ.

Η Αγκυρα ζητεί, πέραν της σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3 δισ. για τη λειτουργία καταυλισμών και τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης καθώς και της ενίσχυσης με σύγχρονα μέσα για τον εξοπλισμό του λιμενικού της, το ξεπάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την άρση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους πολίτες της που ταξιδεύουν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αυτά τα δύο τελευταία ζητήματα αναμένεται να επικεντρωθεί η συζήτηση με τον κ. Τσίπρα. Η τουρκική πλευρά αναζητεί συμμάχους στο θέμα της βίζας, όπου εγείρονται ενστάσεις από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ο σκεπτικισμός τους δείχνει να αυξάνεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Η Αθήνα εμφανίζεται υποστηρικτική στο εν λόγω ζήτημα, μάλιστα υπάρχει και η άποψη ότι θα διευκολύνει την τουριστική κίνηση προς τα νησιά του Αιγαίου από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Αναφορικά με την ενταξιακή διαδικασία, η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι καθοριστική, καθώς σημαντικά κεφάλαια παραμένουν «κλειδωμένα» εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Αγκυρα έναντι της Κύπρου.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας συζήτησε το θέμα με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την προηγούμενη εβδομάδα στη Μάλτα, και καταλήγουν στη συνισταμένη ότι, εφόσον η Αγκυρα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας για την Κύπρο, θα υποχωρήσουν οι ενστάσεις έναντι της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Βεβαίως, στις σημερινές συναντήσεις θα τεθεί και το πλαίσιο των διμερών σχέσεων και η προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα «χαμηλής πολιτικής».