Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ...
δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ, ανέφερε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση του ενιαίου πολιτικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ (Πολιτικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος), δίνοντας αρνητική απάντηση και στην πρόσκληση που απηύθυνε χθες από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός για ενότητα στα μείζονα θέματα.
«Όσοι ονειρεύονται μέτωπα είτε δήθεν προοδευτικά, είτε δήθεν ευρωπαϊκά, να το πάρουν απόφαση. Να μην υπολογίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στους σχεδιασμούς τους. Και οι δύο αυτοί 'δρόμοι' είναι αδιέξοδοι» τόνισε.
«Τελεία και παύλα. Ως εδώ. Δεν χρειάζεται να το δηλώνουμε κάθε φορά. Πριν τις εκλογές η στρατηγική μας είχε συμπυκνωθεί στο μήνυμα 'μόνο μαζί μπορούμε, μαζί δίνουμε λύσεις'. Τώρα μετά τις εκλογές και αφού ημέρα με την ημέρα ξεφτίζουν οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες για τις δήθεν εύκολες λύσεις και τις ανέξοδες υποσχέσεις, η στρατηγική μας είναι πολιτικά επίκαιρη και εθνικά επιβεβλημένη» υποστήριξε.
Έθεσε ως όρους για ενδεχόμενη τέτοια συζήτηση την προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο για ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή έξοδο από την κρίση και τη συγκρότησης κυβέρνησης ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη.
Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ με το νέο πρόγραμμά του και τις προτάσεις του δουλεύει για μια καλύτερη ζωή, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, απέναντι σε αυτή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανακοίνωσε ότι ξεκινάει από αυτή την εβδομάδα διάλογο με τους φορείς της παραγωγής και της κοινωνίας σε δύο καθοριστικά ζητήματα: το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για αξιοπρεπείς συντάξεις.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζονται τα εθνικά θέματα ειδικότερα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και το Κυπριακό.
«Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι διασυνδεδεμένη με ένα σαφές πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων που έχει ορίσει με απόλυτη σαφήνεια η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος είχαν συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση του. Το 'πάγωμα' κεφαλαίων αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας (μεταξύ των οποίων και τα κεφάλαια 23, 24), προήλθε από την ίδια την αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας αναφορικά με την εκπλήρωση ειλημμένων δεσμεύσεων της έναντι της ΕΕ για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα θέματα αυτά είναι εξαιρετικά σύνθετα και λεπτά και οφείλουν να συζητούνται πρωτίστως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην υποτάσσονται στη γνωστή λογική του 'ανατολίτικου παζαριού' που επιχειρείται.
Επισήμανε ότι η «κυβέρνηση είναι ανάλγητη», καθώς βάζει παντού φόρους. «Από το κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη στο κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται πρόχειρα και χωρίς «λύσεις» για το μείζον θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
«Το Grexit είναι ακόμα στην αυλή μας και η πολιτική της κυβέρνησης απειλεί να φέρει κοινωνική έκρηξη» τόνισε.
Αναφερόμενη στις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι υποστήριξε ότι «ήρθε να προστεθεί στο προσφυγικό και τη μαζική μετακίνηση μεταναστευτικών ροών από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη. Αν αυτά συνδυασθούν με την οικονομική κρίση και τις οξυνόμενες ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται απολύτως κατανοητό ότι η Ευρώπη συνολικά εισέρχεται στον αστερισμό μιας αχαρτογράφητης κρίσης. Στην πρώτη γραμμή αυτών των προτεραιοτήτων έρχεται το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η ένωση οφείλει πριν και πάνω απ' όλα να προστατεύσει τα φυσικά της σύνορα».