ΑλέξηςΤσίπρας: Καταστροφικό αν περιοριστούμε απλά στην εφαρμογή του μνημονίου - Χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές


Αισιοδοξία μεταδίδεται από το ...


Μαξίμου σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν γρήγορα και η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ θα προχωρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ομοίως και η απελευθέρωση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα «κόκκινα» δάνεια, όπως και το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης τέθηκαν επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε από τις 10:30 το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι.

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι είναι εφικτή η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ότι αυτή θα βρίσκεται κοντά στην ελληνική πρόταση.

«Η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια είναι ακόμη ανοιχτή, θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα η διαπραγμάτευση. Σκοπός είναι να λήξει η διαπραγμάτευση μέσα στην εβδομάδα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν ότι τα κόκκινα δάνεια μαζί με τις άλλες εκκρεμότητες θα νομοθετηθούν μετά το euro working  group, δηλαδή, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Για την πρώτη κατοικία η διαπραγμάτευση έχει φτάσει πολύ κοντά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και θεσμοί συγκλίνουν σταδιακά προς την ελληνική πρόταση και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και ως προς την αντικειμενική αξία.

Ωστόσο για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ανοιχτή μένει ακόμη η συζήτηση για τα χρόνια προστασίας.

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών βρίσκονται εξάλλου, κοντά και στο ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς απομένουν να συμφωνηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και πάντως «δεν πρόκειται να υπάρξει ξήλωμα των 100 δόσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ενώ συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τι είπε ο  Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο

Στην σημερινή ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την εκταμίευση των 10 + 2 δις Ευρώ.

Σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα («νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση) ενώ την ίδια στιγμή διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup. Επιτυχία εξάλλου της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Σημείωσε ότι για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον  SSM για την εκταμίευση των 10+2 δις Ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία τονίζοντας η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην διαπραγμάτευση Ε.Ε. Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να μην περιοριστεί απλώς στην υλοποίηση και διαχείριση της Συμφωνίας με τους δανειστές αλλά να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων σε μια σειρά τομείς (Δημόσια Διοίκηση, Διαφθορά, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, εθνικός διάλογος για την εκπαίδευση). Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Ζήτησε τέλος από όλους τους Υπουργούς να καταθέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών δηλώσεών τους.

Η κοινωνία προσδοκά μεγάλες αλλαγές, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να αφήσει ένα μεγάλο και ριζοσπαστικό δείγμα γραφής, να μείνει στην ιστορία, αλλάζοντας κατεστημένες δομές και αντιλήψεις.

Στόχος, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν είναι να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας, αλλά να κάνουμε βαθιές αλλαγές.

Ζήτησε τέλος από όλους τους Υπουργούς να καταθέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών δηλώσεών τους.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε ερώτηση δημογράφων κατά πόσον έχουν βάση οι καταγγελίες Πανούση, δήλωσε: «Γράφει ένα μυθιστόρημα και έχει καταθέσει τα ονόματα στον συμβολαιογράφο».

Για το ίδια θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, σημείωσε ότι η πολιτική της άποψη είναι πως αυτές οι καταγγελίες έχουν ενδιαφέρον όταν κάποιος είναι υπουργός.

Όταν έχει φύγει από υπουργός, δεν με ενδιαφέρουν οι καταγγελίες αυτές , ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου, για να προσθέσει ότι είναι ζήτημα που θα ερευνήσει η δικαιοσύνη.

«Αστυνομικές ιστορίες» ήταν το σχόλιο του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, όταν προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις καταγγελίες του Γ.Πανούση.

«Δεν ασχολούμαι με σαχλαμάρες» ήταν το σχόλιο του Χριστόφορου Βερναρδάκη για την ίδια υπόθεση

Κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η επίμονη θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών δεν οδήγησε σε εκτροχιασμό τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η πολιτική διαπραγμάτευση έπιασε τόπο και ότι η προεργασία που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το Μαξίμου με την ενδελεχή ενημέρωση των ευρωπαίων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την Αθήνα λειτούργησε ενισχυτικά για την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου πρόκειται να αναζητηθεί μια καταληκτική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ούτως ώστε τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, να κλείσει η μεγάλη εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης.
Το συμβιβαστικό σχέδιο προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για το 65% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και αξιολόγηση των δανειοληπτών επί μία τριετία. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φόρμουλα που θα εφαρμοστεί, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το πολύ έως τις αρχές της επόμενης, η λύση που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη, θα έχει οριστικοποιηθεί.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στη διάρκεια του Eurogroup η γαλλική κυβέρνηση ήταν πολύ υποστηρικτική και έφερε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη φόρμουλα πάνω στην οποία χτίζεται η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών.

Η γαλλική πρόταση προβλέπει εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και θα ισχύσουν για μία τριετία.

Βάσει της πρότασης αυτής, οι κατοικίες που έχουν αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 28.000 - 30.000 ευρώ.

Ωστόσο, μέσα στην τριετία η τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας ανακαλύψει ότι ο δανειολήπτης εκμεταλλεύεται τον νόμο παρέχοντας ψευδή στοιχεία, το σπίτι θα βγαίνει πάραυτα σε πλειστηριασμό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προχωρά στη σύσταση ενός φορέα για το περιουσιολόγιο, που θα συγκεντρώνει όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για τον κάθε δανειολήπτη και έτσι θα αξιολογεί τις πραγματικές δυνατότητες για την εξυπηρέτηση του «κόκκινου» δανείου του.

Το Μαξίμου δηλώνει ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν κατά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως τα 2 δισ. θα εκταμιευθούν τα επόμενα 24ωρα και ομοίως θα απελευθερωθούν τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα επόμενα «στοιχήματα»

Πέραν αυτών, όμως, μετά τα αιτήματα που διατυπώθηκαν, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, στο οποίο κατά πάσα πιθανότατα θα ενταχθούν το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο ήδη επεξεργάζεται τη νομική μορφή και λειτουργία του λεγόμενου υπερταμείου ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να καταθέσει στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει και το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων. Σε αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από τα ενοίκια, το επίδομα θέρμανσης, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το 2016, μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, τεκμήρια, μέτρα κατά της φοροαποφυγής κ.λπ.

Συζήτηση και για την προσφυγική κρίση

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί και το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα και να περιγράψει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ούτως ώστε να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του θέματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Βαλέτα της Μάλτας για την άτυπη Σύνοδο που οργανώνει ο Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.