Σε πολιτικό ναρκοπέδιο ...
βρίσκεται αιφνιδίως η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς εν όψει της σημερινής ψήφισης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα παραιτείται κατόπιν πίεσης από το πρωθυπουργικό γραφείο ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Τις τελευταίες ώρες ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέλος της ομάδας των 53, είχε διαμηνύσει ότι δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο και ότι σκόπευε να μην παραστεί στην ψηφοφορία της Πέμπτης.
Μετά την εξέλιξη και καθώς ο κ. Σακελλαρίδης έκανε αμέσως γνωστό ότι παραιτείται και παραδίδει την έδρα του, η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να μην κλονίζεται άμεσα, πλην όμως το περιβάλλον που διαμορφώνεται σε συνδυασμό με μία σειρά άλλες παραμέτρους, θέτει την κυβέρνηση μία δοκιμασία διαρκείας, εν όψει μάλιστα ακόμη δυσκολότερων και επώδυνων αποφάσεων, όπως η επικείμενη αλλαγή του Ασφαλιστικού.
Το γεγονός που προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η ασυνήθιστη μεθόδευση κατά την οποία την παραίτηση Σακελλαρίδη ζήτησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Τουρκία. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε το πρωθυπουργικό γραφείο σχετίζεται με το γεγονός ότι η υπόθεση Σακελλαρίδη δεν αφορά μόνο τις διαφωνίες του με το πολυνομοσχέδιο, αλλά έχει πιθανώς και «ουρές».
Στην άμεση ανακοίνωση της παραίτησής του ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρει τα εξής:
«Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο.
Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α' Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου. Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία».
Η εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση δέχεται πολλαπλές πιέσεις σε πολλά μέτωπα.
Από την μία πλευρά οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασία του Πολίτη Ι. Πανούση για σχέσεις και επικοινωνίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με κρατουμένους, από την άλλη οι επιπτώσεις του πολυνομοσχεδίου σε κοινωνικό επίπεδο, διαμορφώνουν ένα πεδίο δυνάμει εκρηκτικό, με άδηλο το μέλλον της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις των οινοπαραγωγών στην διάταξη για την επιβολή φορολογίας στο προϊόν τους προκαλεί αναταράξεις σε άλλο επίπεδο στους κόλπους της κυβέρνησης, δεδομένου ότι πέραν των επιχειρηματιών του κλάδου, έντονες διαφωνίες προήλθαν και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να αναζητείται άρον άρον εναλλακτική λύση για αντικατάσταση του μέτρου πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Υπό αυτές τις συνθήκες και καθώς το προσφυγικό πρόβλημα και το μείζον ζήτημα της ασφάλειας στην Ευρώπη φέρνει την Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα, η κυβέρνηση να αναζητεί εσπευσμένως και εναγωνίως τον τρόπο διαχείρισης του πολυσύνθετου περιβάλλοντος στο οποίο είναι υποχρεωμένη να δράσει.