Ολοκληρώθηκε στις ...
8.30 το βράδυ της Τετάρτης, η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς, πριν την 20η Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.
Ανοικτά ζητήματα
Μετά την πεντάωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη καθώς και του επικεφαλής του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «παραμένουν τρία-τέσσερα ζητήματα ανοιχτά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Αγκάθια εξακολουθούν να υπάρχουν και στο θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, μετά και την παρουσίαση της ελληνικής πρότασης για ένα νέο φορέα που θα λειτουργεί στα πρότυπα των wealth funds της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης, η οποία αιφνιδίασε και προβλημάτισε τους δανειστές.
Όπως είπε ο Ευκ.Τσακαλώτος επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει, το πώς θα γίνει η μετάβαση από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο, πώς το τελευταίο θα λειτουργεί, ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν σε αυτό και το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι μεταξύ των θεμάτων που χρειάζονται ακόμη συζήτηση.
Αντίθετα, μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων φαίνεται να σημειώνεται στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τον Ευ.Τσακαλώτο να σημειώνει ότι «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου. Έχουν το ίδιο άγχος που έχουμε και εμείς να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο». Καμία πλευρά δεν έθεσε στο τραπέζι ούτε κατά διάνοια θέμα ενδεχόμενου κουρέματος στις καταθέσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων μένει να υπάρξει, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, και σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων και πώς θα κατανεμηθούν τα μέτρα στην τριετία.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «πρέπει να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη».
Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα το θέμα των αγροτών, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».
Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των εργασιακών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του νόμου για τη συνδικαλιστική δράση συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο με ανεξάρτητους φορείς και τον ILO. Στην παρούσα φάση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προσδιορίστηκαν οι διαδικασίες διαβούλευσης.
Αντίθετα, για το Ασφαλιστικό οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να πιέζουν για άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας έχουν νέα συνάντηση με τους θεσμούς, με τις πληροφορίες να θέλουν στα ανοιχτά θέματα να περιλαμβάνονται τα «κόκκινα δάνεια».