"Θα χρειαστεί η Ελλάδα να ...
είναι σοβαρή για να κάνει ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις" δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7).
Και αυτό "όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, αλλά επίσης για να δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου η ελληνική οικονομία θα μπορεί να ξεκινήσει να αναπτύσσεται και να ευημερεί", πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ταυτόχρονα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι θεσμοί νιώθουν μια "αίσθηση του επείγοντος" όσον αφορά την εξεύρεση μιας διαδρομής για την επίλυση της κατάστασης.
"Οι Έλληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν στην πράξη και να πάρουν ορισμένες δύσκολες πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο", δήλωσε ο Obama.
Αλλά και οι θεσμοί θα πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
"Εάν και οι δύο πλευρές δείξουν επαρκή ευελιξία, μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό… αλλά θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους", δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι υπάρχει πραγματική επιθυμία για πρόοδο και από τις δύο πλευρές. "Νομίζω ότι όλοι θέλουν να γίνει αυτό πραγματικότητα και δουλεύουν σκληρά για να το πετύχουν", δήλωσε.
Merkel: Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος, κάθε μέρα μετράει
"Κάθε ημέρα μετράει” προειδοποίησε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel. Στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχει η Ελλάδα και οι πιστωτές της για να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη διάθεση περισσότερων κεφαλαίων στην ελληνική κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, αναφέρθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι το τέλος Ιουνίου η τελευταία δυνατή προθεσμία για την Ελλάδα, μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
"Πρέπει να πω ότι δεν απομένει πολύς χρόνος, αυτό είναι το πρόβλημα” δήλωσε η κα. Merkel σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της G7. Η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι θα τα συζητήσει αυτό με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
"Πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά σε αυτό... Κάθε ημέρα μετράει” τόνισε η κα. Merkel.
Σε ερώτηση για το αν η ελληνική κρίση συζητήθηκε στη σύνοδο της G7, η γερμανίδα καγκελάριος αποκρίθηκε ότι συζητήθηκε - αν και όχι για πολύ ώρα - σε σχέση με την κατάσταση στην ευρωζώνη.
Ακόμη και τα μέλη της G7 που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης ήθελαν επίσης να ενημερωθούν για τις εξελίξεις είπε προσθέτοντας ότι "το μόνο που μπορώ τώρα είναι ότι θέλουμε την Ελλάδα να παραμένει μέρος της ευρωζώνης" αλλά "η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Ελλάδας σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα".
Υπάρχει μία κοινή θέση μεταξύ των τριών θεσμών (το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ), και οι συνομιλίες βασίζονται σε αυτή, είπε.
Hollande: Το τέλος Ιουνίου η τελευταία δυνατή προθεσμία για την Ελλάδα
Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες για να καταλήξουν σε μία συμφωνία πριν το τέλος του Ιουνίου για να αποφευχθούν αμφιβολίες και εικασίες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande μετά τη σύνοδο της G7.
Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τεχνικές συνομιλίες τις προσεχείς ώρες ή ημέρες για να ανοίξουν το δρόμο για τις συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο όταν οι ηγέτες της Ε.Ε. συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την Ελλάδα.
"Εάν θέλουμε να κινηθούμε προς τα εμπρός θα ήταν απαραίτητο να έχουμε τεχνικές συνομιλίες, τις ώρες και ημέρες που έρχονται, ώστε οι προτάσεις που δεν λειτουργούν για τους Έλληνες να αντικατασταθούν από εναλλακτικές προτάσεις".
"Υπάρχει μία διορία έως το τέλος του Ιουνίου" είπε ο Hollande στη συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στη λήξη του προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα και την προθεσμία αποπληρωμής προς το ΔΝΤ.
"Αυτή είναι η αργότερη δυνατή προθεσμία αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να προχωρήσουμε ταχύτερα και πιστεύω ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να προχωρήσει ταχύτερα για να αποφύγει αμφιβολίες και εικασίες. Εάν το θέλουμε - και όλοι μας, Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε πει ότι το θέλουμε - η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσουμε προς μία συμφωνία εντός ενός χρονοδιαγράμματος που δεν είναι (τόσο αργά όσο) το τέλος του μήνα".