Αντιπρόταση ελληνικής προέλευσης περιμένουν οι δανειστές


Της Δήμητρας Καδδά

Την αντιπρόταση της...


κυβέρνησης περιμένουν  οι «θεσμοί» όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη εντός και εκτός Ελλάδας. Κυβερνητικά στελέχη, επικαλούμενα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μιλούν για βελτιώσεις στην αρχική πρόταση και μέσα στο πλαίσιο των κυβερνητικών θέσεων.

Ωστόσο, η αποκάλυψη των σκληρών θέσεων των θεσμών αναδεικνύει τον δρόμο που πρέπει να διανυθεί σε πολύ λίγο χρόνο, φέρνοντας μοιραία στο προσκήνιο  «εναλλακτικά» σενάρια… «μη συμφωνίας», τουλάχιστον με την μορφή  που τη ζητά η Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες/ώρες  πυκνώνουν οι τηλεφωνικές επαφές σε επίπεδο  Πρωθυπουργού αλλά και ΥΠΟΙΚ και άλλων κυβερνητικών στελεχών με ομολόγους τους και εκπροσώπους των θεσμών, για να προετοιμαστούν οι επόμενες κινήσεις.
Τα ραντεβού

Πρώτο μέλημα είναι η αυριανή σύνοδος των  G7 στην Γερμανία, αλλά και  τα μεγάλα «ραντεβού»  που έχουν κλειδώσει ή επιχειρείται να λάβουν χώρα εντός των επόμενων ημερών.

Επιχειρείται  νέα συνάντηση κορυφής από την Δευτέρα για την Ελλάδα παρουσία του Πρωθυπουργού, εκκρεμεί το ραντεβού που συζητείται την Τρίτη μεταξύ του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη που θα βρίσκεται για συνέδριο στο Βερολίνο και του ομολόγου του Β. Σόιμπλε.

Οι «ζυμώσεις» θεωρούνται κρίσιμες για τα προγραμματισμένα οικονομικά ραντεβού που θα ακολουθήσουν :  την Τετάρτη θεωρείται κρίσιμη η συνεδρίαση της ΕΚΤ , ενώ  για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί  EWG (εκπρόσωποι ΥΠΟΙΚ ευρωζώνης) που θα πρέπει να προετοιμάσουν την σύνοδο  του τακτικού Eurogroup της 18 Ιουνίου αλλά και την οικονομική ατζέντα  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 και 26 Ιουνίου.

Πολιτική η διαπραγμάτευση

Χθες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή «ενταφίασε» ουσιαστικά την  τεχνική διαπραγμάτευση σε επίπεδο Brussels Group και έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση διεκδικεί  ολοκληρωμένη συμφωνία που θα περιλαμβάνει λύση για το χρέος.  Εκανε επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε θέματα όπως  η κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η αύξηση κατά 10% του ΦΠΑ στην ΔΕΗ.

Δυστυχώς οι προτάσεις είναι μη ρεαλιστικές, είπε, αποτελούν οπισθοχώρηση και η κυβέρνηση  δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναινέσει λέγοντας ότι  «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτελεί μία κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ». Εκτίμησε όμως και ότι  παρά  το μεγάλο πισωγύρισμα  «πεποίθηση μου είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά από όσο ποτό»

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι αποτελεί «οπισθοχώρηση» σε σχέση με τον κοινό τόπο που είχε βρεθεί σε επίπεδο τεχνικών διαπραγματεύσεων.