Η κεκαλυμμένη απειλή για ...
εκλογές - Σύγχυση για τους λόγους που ο πρωθυπουργός προκάλεσε την συζήτηση για την διαπραγμάτευση σε επίπεδο αρχηγών - Η αντεπίθεση Σαμαρά, το υπό όρους «ναι» του Θεοδωράκη σε μία συμφωνία και η αποχαιρετιστήρια ομιλία Βενιζέλου
Με την απορία πρέπει να έμειναν και μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, οι περισσότεροι εκείνων που δεν κατάλαβαν εξ αρχής γιατί ο πρωθυπουργός προκάλεσε την σχετική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Από τη συνεδρίαση ήταν περίπου αδύνατο να βγει κάποιο μήνυμα ευρύτερης συναίνεσης και αποδοχής της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης – κάτι που επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της πεντάωρης οξείας αντιπαράθεσης. Οι λογαριασμοί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έμειναν ανοιχτοί για την ώρα που θα έλθει στη Βουλή το τελικό κείμενο της συμφωνίας, εφόσον βέβαια αυτή επιτευχθεί και δεν προκύψει ρήξη με τους εταίρους. Διότι το παράδοξο της πρωτοβουλίας είναι ότι η συζήτηση έγινε χωρίς να υπάρχουν επίσημα και τελικά κείμενα για το πού πάνε οι διαπραγματεύσεις, παρά μόνο οι προτάσεις των δύο πλευρών και αυτές ανεπίσημα.
Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε βέβαια το βήμα της Ολομέλειας για να στείλει κάποια μηνύματα στους δανειστές και στην αντιπολίτευση, ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες:
Πρώτον, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την σκληρή πρόταση των Θεσμών, που του παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη. Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι η βάση μίας συμφωνίας είναι η ελληνική πρόταση των 47 σελίδων – αρκετά επώδυνη κι αυτή πάντως.
Δεύτερον, άδραξε την ευκαιρία να προκαλέσει και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν συντάσσονται με τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης ή ταυτίζονται με τις απαιτήσεις των δανειστών.
Τρίτον, ότι παραμένει κυρίαρχος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να ανασυνταχθούν: Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς βέβαια είχε για πρώτη ίσως φορά ένα ολοκληρωμένο αντιπολιτευτικό λόγο, καθώς το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δείχνει πιθανόν το ίδιο ή και χειρότερο από το περιβόητο email Χαρδούβελη, αλλά παραμένει ερωτηματικό τι θα πράξει εάν και όταν έλθει συμφωνία στη Βουλή. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει κάποια σημεία, αλλά στις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσε να δώσει ακόμη πιο σαφές στίγμα, δεδομένης της απουσίας επίσημων κειμένων.
Πάνω από την Ολομέλεια, την ώρα της μετωπικής σύγκρουσης των δύο αρχηγών, ειδικά με τα παραπάνω δεδομένα, πλανιόταν αδιόρατα και η απειλή για προσφυγή σε κάλπες. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει ανοιχτά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ήταν σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την πρωτοκαθεδρία του στο πολιτικό σκηνικό, η απειλή αυτή υπαρκτή.
Και μάλιστα δεν απευθύνεται μόνο προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και προς τους δανειστές: Ότι δηλαδή να μην περιμένουν ότι θα ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, εάν προκαλέσουν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και ίσως εκλογές– πάλι με εκείνους θα έχουν να κάνουν.
Από τη συνεδρίαση φάνηκε ότι παραμένει αρραγές το συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Μάλιστα ο πρόεδρος των τελευταίων Πάνος Καμμένος επιδόθηκε σε ένα εντυπωσιακό σόου με αδιανόητους χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς, για να υποστηρίξει την ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς, διαλύοντας κάθε υποψία σε αυτή τη φάση για ρήξη στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών κομμάτων.
Στα ενδιαφέροντα αν και όχι εντελώς καινούργια στοιχεία του πολιτικού σκηνικού, η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία «αρκεί να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη ρήξη και τη δραχμή». Είναι σαφές εδώ και καιρό ότι το ανερχόμενο κόμμα του κ. Θεοδωράκη παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο διαπραγματευτικό μέτωπο, όσο και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, για πάν ενδεχόμενο στην κατεύθυνση μίας συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα.
Αρκετά φορτισμένη ήταν η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αποχωρεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αυτή ήταν η τελευταία του εμφάνιση με αυτή την ιδιότητα στην Ολομέλεια και σε επίπεδο αρχηγών. Η κριτική φυσικά που άσκησε στην κυβέρνηση ήταν σκληρή, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι την ίδια συγκρουσιακή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει και ο διάδοχός του.