Κάλυψε το ήμισυ της ...
απόστασης για το πλεόνασμα και ρίχνει το μπαλάκι στους δανειστές. Η Ελλάδα αποφάσισε να αναθεωρήσει ανοδικά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και του 2016, ενώ πλέον αναμένει την ετυμηγορία των δανειστών.
Τι προτείνει η Αθήνα για τον ΦΠΑ
Το ήμισυ της απόστασης σε ό,τι αφορά στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει διανύσει η Αθήνα, ρίχοντας πλέον ευθέως το μπαλάκι στους δανειστές, ώστε να καλύψουν και εκείνοι με τη σειρά τους την άλλη μισή απόσταση που τους αναλογεί, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα, στη νέα πρόταση που απέστειλε στους δανειστές, θέτει ως εξής τους στόχους για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος:
Στο 0,75% του ΑΕΠ για το 2015
Στο 1,75% του ΑΕΠ για το 2016
Η Ελλάδα αποφάσισε να αναθεωρήσει ανοδικά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς, σύμφωνα με τους πρότερους σχεδιασμούς, ο στόχος για το πλεόνασμα του 2015 δεν ξεπερνούσε το 0,6% του ΑΕΠ.
Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διανύσει το ήμισυ της απόστασης που τη χωρίζει από τους δανειστές, στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, αναμένοντας τώρα αντίστοιχη κίνηση και από την άλλη πλευρά.
Η πρόταση για τον ΦΠΑ
Σε ανοδική αναθεώρηση των συντελεστών ΦΠΑ προέβη η Αθήνα, μετά και την αύξηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Από τις ανοδικές αναθεωρήσεις γίνεται εμφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για αρκετές υποχωρήσεις - ακόμη και την ύστατη στιγμή - με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Όπως προκύπτει από τη νέα πρόταση που απέστειλε η κυβέρνηση προς τους δανειστές, οι συντελεστές ΦΠΑ έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά, με στόχο την αύξηση των εσόδων.
Ειδικότερα, η Αθήνα αυξάνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 12%, από 11% που είχε θέσει στην προηγούμενη πρότασή της.
Το ίδιο πράττει και για τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τον οποίο αυξάνει στο 6,5% από 6% είχε θέσει στην προηγούμενη πρότασή της.
Χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρη η κατηγοριοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών που θα υπαχθούν στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, ολοκληρωμένη η πρόταση της κυβέρνησης έχει ως εξής:
- ΦΠΑ στο 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
- ΦΠΑ στο 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
- ΦΠΑ στο 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Ο ΦΠΑ στα νησιά
Αβέβαιο παραμένει ακόμα το τι θα γίνει με τα νησιά και την κατάργηση ή μη της έκπτωσης του 30%.
Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν τις προηγούμενες ημέρες πως παρά το γεγονός πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το επίμαχο θέμα, είναι δύσκολο να υποκατασταθεί η κατάργηση της έκπτωσης, καθώς αποφέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι και στη νέα πρόταση που απέστειλε στους δανειστές η Αθήνα περιλαμβάνεται η κατάργηση της έκπτωσης του 30% για τα νησιά.
Αναμένονται απαντήσεις έως αύριο Τετάρτη
Σχετικά με τις νέες προτάσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αναμένονται έως αύριο Τετάρτη γραπτές προτάσεις - απαντήσεις από την πλευρά των δανειστών.
Οι ίδιες πηγές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις παράλληλες συζητήσεις που εξελίσσονται σε ό,τι αφορά στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας τους χρέους.
Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «θέλουμε τουλάχιστον δέσμευση για το χρόνο και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος».
Όχι σε παράταση του προγράμματος
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος - που λήγει στις 30 Ιουνίου - οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η παράταση είχε προταθεί πριν από 15 ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση και είχε απορριφθεί.