Το ενδεχόμενο συμφωνίας και τα διλήμματα του Πρωθυπουργού


του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την επικαιροποιημένη ...



ελληνική πρόταση στο τραπέζι, αλλά αμφίβολο αν θα τη δεχθούν οι δανειστές, εκκινεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος και τελικός - όπως όλα δείχνουν - κύκλος διαπραγματεύσεων.

Τόσο η διευρυμένη ελληνική αποστολή (Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης) όσο και η επανάκαμψη των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ) μαρτυρούν το επείγον της διαδικασίας.

Χθες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, είχε διαδικαστικού χαρακτήρα συζητήσεις με τα στελέχη της Κομισιόν. Όπως έχουν διαμηνύσει οι εταίροι, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια να ληφθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις.

Ο Πρωθυπουργός καλείται πλέον να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Αν δηλαδή θα δεχθεί τη συμφωνία και θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του προκειμένου αυτή να περάσει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ή αν θα πει το μεγάλο «όχι», όπως άφησαν χθες ανοιχτό ως ενδεχόμενο κυβερνητικές πηγές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Οι διαβουλεύσεις στο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες είναι συνεχείς και σε αυτές μετέχει σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο. Οι συζητήσεις έχουν πλέον περάσει στην επόμενη μέρα. Στον τρόπο δηλαδή που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τη συμφωνία. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού στην προχθεσινή σύσκεψη ότι αποκλείεται η προσφυγή στις κάλπες δεν ήταν διόλου τυχαίο.

«Η γραμμή μέχρι να φτάσει η όποια συμφωνία στη Βουλή είναι αυτή», λέει κυβερνητικό στέλεχος. Οι αντιδράσεις θα κρίνουν τη συνέχεια. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «όλα είναι πάνω στο τραπέζι».

Μια απώλεια της δεδηλωμένης «είναι προφανές ότι θα φέρει εκλογές». Με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή κατάσταση ο κ. Τσίπρας νιώθει πιο ισχυρός από ποτέ. Ακόμη και στην περίπτωση ενεργοποίησης σεναρίων ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων και νέων «πολιτικών συμμαχιών».        

«Ο χάρτης στη χώρα ξαναγράφεται από την αρχή σε όλα τα πεδία», λέει με νόημα κυβερνητικός βουλευτής για να καταλήξει πως «η τελική νίκη μπορεί να έρθει και μέσα από μικρές ήττες καθώς στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό». Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει, ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ο πλέον καθοριστικός μήνας των τελευταίων ετών για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.