Του Νότη Παπαδόπουλου
Ευτυχώς που υπάρχει ο ...
τουρισμός που κρατάει ζωντανή την Ελλάδα. Και ευτυχώς που τελειώνουν μέσα στον Ιούνιο και τα αποθεματικά των δημοσίων οργανισμών του κράτους .
Αλλιώς με την "σκληρή διαπραγμάτευση" του ΣΥΡΙΖΑ και ώσπου να βρεθεί ο "έντιμος συμβιβασμός" με τους δανειστές - δηλαδή η συμφωνία που θα μπορέσει να περάσει ο κ.Τσίπρας από την ΚΟ του κόμματός του - η οικονομική δραστηριότητα της χώρας θα βυθιζόταν για μήνες ακόμη .
Έτσι ενώ η Ελλάδα - σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ - αναμενόταν να είχε ανάπτυξη γύρω στο 1,8% στο τέλος του 2015 ,μετά το οικονομικό τέλμα που έφεραν οι πρόωρες εκλογές αλλά και τη στάση πληρωμών στο εσωτερικό που προκάλεσε η τετράμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ζήτημα αν θα πετύχει ανάπτυξη στο τέλος του 2015 μεγαλύτερη από 0,1 % .
Δηλαδή γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν μεταξύ εκλογών και νέας διακυβέρνησης .Από μία κυβέρνηση που είχε στόχο την ανάπτυξη και δήλωνε αποφασισμένη να μην πάρει υφεσιακά μέτρα!
Μόνη ελπίδα- παρά την νέα υφεσιακή βουτιά της παραγωγής και την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα – είναι και πάλι ο τουρισμός που θα δώσει και φέτος ,όπως όλα δείχνουν, το φιλί της ζωής στην ελληνική οικονομία.
Ενδεικτικό είναι ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελ.Βενιζέλος" έσπασε στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2015 το φράγμα των 6 εκατομμυρίων επιβατών , σημειώνοντας ρεκόρ πενταμήνου σε σχέση με όλα τα χρόνια λειτουργίας του.
Οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2014 αύξηση κατά 20%, και οι ξένοι επισκέπτες κατέγραψαν επίσης άνοδο της τάξης του 28% με ρεκόρ πτήσεων - 61.950 -για το πεντάμηνο .
Είναι άγνωστο εάν η ανοδική αυτή πορεία στον τουρισμό θα συνεχισθεί περαιτέρω τους καλοκαιρινούς μήνες .Το πρώτο δείγμα από τους προορισμούς μεγάλης ζήτησης (Μύκονος, Σαντορίνη) δείχνει νέο ρεκόρ αφίξεων αν και σε άλλους προορισμούς -λιγότερο δημοφιλείς- παρατηρούνται ακυρώσεις κυρίως από Γερμανούς ,Ολλανδούς και Βρετανούς.
Πάντως στο μέτωπο των ελληνικών επιχειρήσεων συνεχίζεται (παρά την ελπίδα της επιστροφής στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2014) η εικόνα καταστροφής των περασμένων ετών .
Με τις εξαντλημένες από την πιστωτική ασφυξία και οικονομική δυσπραγία μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σέρνουν πρώτες το χορό των λουκέτων στέλνοντας περίπου 60 εργαζόμενους καθημερινά στις ουρές της ανεργίας !
Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δραματική αυτή κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα έχοντας κάνει σημαία της - για επικοινωνιακούς λόγους - την επαναπρόσληψη εργαζομένων ,κυρίως δημοσιογράφων και τεχνικών, στην ΕΡΤ, και κάποιων καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών.
Όμως τέτοιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όπως αυτές που άντεξαν πέντε χρόνια πρωτοφανούς λιτότητας και αναγκάζονται να κλείσουν τώρα ,κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες στην ελληνική αγορά- για να ξανανοίξουν και να σταθούν στα πόδια τους χρειάζονται τουλάχιστον μία δεκαετία σκληρής δουλειάς και προσπάθειας – με την πρωτοφανή ανεργία στη χώρα να απειλεί την κοινωνική συνοχή .
Κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για αυτή -την πραγματική ανάπτυξη της χώρας- που δεν μπορεί να έρθει μέσα από διορισμούς στο δημόσιο αλλά από την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής.
Από ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων που χρειάζονται ζεστά κεφάλαια για να εκσυγχρονιστούν, από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα και την ενθάρρυνση νέων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα να μπουν στη παραγωγή για να μεγαλώσουν την οικονομική πίτα.
Ευτυχώς που υπάρχει ο τουρισμός αλλά μόνος του δεν φτάνει.