Του Γ. Αγγέλη
Η δυνατότητα συμφωνίας είναι...
“ρεαλιστική” αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά δύσκολη και οι προϋποθέσεις για να γίνει πράξη μέσα στο επόμενο δεκαήμερο απολύτως “συγκεκριμένες και ευδιάκριτες”.
Διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι “πράγματι υπάρχουν καταγεγραμμένα τα σημεία συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των “θεσμών” και αυτά τα σημεία θα μπορούσαν ήδη να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του κειμένου συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Αυτό όμως, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη των Θεσμών, “δεν επαρκεί” για να ανάψει πράσινο φως σε μία τελική διατύπωση συμφωνίας.
Αυτό που... λείπει “αφορά μόνο δύο τομείς, το εργασιακό και το ασφαλιστικό, στους οποίους αν δεν υπάρξει επαρκής συνεννόηση και σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει μία ολοκληρωμένη (comprehensive) συμφωνία...”. Και η υπογράμμιση, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, είναι στην λέξη “ολοκληρωμένη” (comprehensive).
Αυτή η επιμονή για εδώ και τώρα συμφωνία σε εργασιακό – ασφαλιστικό δεν είναι πλέον θέση του ΔΝΤ αποκλειστικά αλλά και των τριών “θεσμών”.
Η “λογική” της επίμονης ενιαίας αυτής στάσης από την πλευρά των τριών δανειστών –που παρ' όλα αυτά πράγματι εξακολουθούν να έχουν αποκλίσεις μεταξύ τους, αλλά παραμένουν ενωμένοι απέναντι στην Αθήνα– έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι “διαφορές” στους δύο αυτούς τομείς στις θέσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών “οδηγούν σε ανατροπή τα αποτελέσματα της συμφωνίας που υπάρχει στα άλλα σημεία όσο αφορά τα δημόσια οικονομικά (σ.σ. δηλαδή στο πακέτο μέτρων για τα επόμενα κυρίως χρόνια)”.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν υπάρχει – και υπάρχει– συμφωνία σε 7 - 8 σημεία, αρκεί η διαφωνία σε εργασιακό - ασφαλιστικό “για να ανατραπεί η προοπτική συμφωνίας μέσα στο επόμενο δεκάημερο”.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη από τα οποία ζητήθηκε να σχολιάσουν αυτό το ακραίο σημείο “ισορροπίας/ανισορροπίας” με τους θεσμούς τα τελευταία 24ωρα, υποστηρίζουν ότι είναι σε γνώση των προθέσεων των “θεσμών”, αλλά η κυβέρνηση “αυτή την φορά δεν μπλοφάρει ούτε κάνει ασκήσεις παιγνίων...” απέναντι στην “τρόικα”.
Τα όρια αποδοχής των απαιτήσεων των δανειστών σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους “σταματούν έξω από τα όρια των μνημονιακών παρεμβάσεων στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό” και δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες υποχωρήσεις στους τομείς αυτούς.
Παρ' όλα αυτά όμως φαίνεται να υπάρχει και ένα άλλο σκιώδες επίπεδο συνεννόησης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης πέραν εκείνου των επίσημων διακηρύξεων και της επικοινωνιακής διαχείρισης.
Όπως έγραψε χθές το Capital.gr, την ίδια στιγμή που αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης εξέπεμπαν σήματα προς όλες τις κατευθύνσεις περί της μη καταβολής των 298 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 5/5, την ίδια στιγμή γνώριζαν ότι τα χρήματα αυτά είναι ήδη στην θέση τους εν αναμονή της έγκαιρης αποπληρωμής της πρώτης δόσης του Ιουνίου προς το Ταμείο...
Οι επόμενες δόσεις που πρέπει να πληρωθούν στο ΔΝΤ, μετά από εκείνη της μεθεπόμενης Παρασκευής, ακολουθούν στις 12 στις 16 και στις 19 Ιουνίου και αφορούν σε 336 εκατ. ευρώ, 560 εκατ. ευρώ και 336 εκατ. ευρώ στις αντίστοιχες ημερομηνίες, για τα οποία όμως δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πρόβλεψη αποπληρωμής.
Το “νόημα” της αποπληρωμής της πρώτης δόσης του μηνός Ιουνίου, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, είναι η διασφάλιση επιπλέον χρόνου ώστε να εξαντληθεί και το τελευταίο περιθώριο για τον “τετραγωνισμό του κύκλου” στους δύο τομείς εργασιακό και ασφαλιστικό που απειλεί να γίνει η αχίλλειος πτέρνα συνολικά της διαπραγμάτευσης.