Ωχριούν οι δημόσιες ...
διαβουλεύσεις σε σχέση με το πλούσιο παρασκήνιο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, οι οποίες θα κρίνουν την πορεία της χώρας για τις επόμενες 10ετίες.
Στις Βρυξέλλες, στο λόμπι του «The Hotel», οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος την Πέμπτη συζήτησαν με έμπιστο πρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν, Γιούνκερ, και από τη συνάντηση προέκυψε συναντίληψη σε αρκετά ζητήματα.
Με όλα τα μέσα που διαθέτει, η ελληνική κυβέρνηση έχει κυριολεκτικά ξεσηκώσει κάθε γωνιά του πλανήτη για να μπορέσει να επιτύχει μία πολιτική λύση της οποίας το βασικό συστατικό θα είναι ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το παρασκήνιο άρχισε να οργιάζει ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στη Ρίγα της Λετονίας κατά την οποία υπήρξε σύγκλιση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και των αρχηγών των ευρωπαϊκών χωρών για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης.
Ηταν κοινός τόπος μεταξύ των αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών ότι η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική, λένε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής». Τι θα γίνει όμως με το άκαμπτο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Αυτό ήταν ένα καίριο πρόβλημα το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνταν να αντιμετωπίσουν, καθώς η ενιαία ευρωπαϊκή «γραμμή» δεν ήταν αρκετή, αφού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ λύση δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσπάθησε να υπερκεράσει αυτό το εμπόδιο, προτείνοντας την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν.
Ετσι, ο προβληματισμός και η συζήτηση στράφηκε στο κατά πόσο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στηρίξουν την ελληνική θέση, για λιγότερα υφεσιακά μέτρα και περισσότερα αναπτυξιακά. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε να μιλήσει με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας καλός συνομιλητής της ελληνικής κυβέρνησης λένε πηγές του «Εθνους της Κυριακής».
Οι μυστικές αποστολές και οι άγνωστες συνομιλίες
Εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Τζακ Λιου έχει άριστες σχέσεις και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση και είναι συνομιλητής από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Τζακ Λιου έγινε από τη Ρίγα της Λετονίας, μέσα από το C130, λίγο πριν την αναχώρηση. Πράγματι, μετά τη συζήτηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Τζακ Λιου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εμπλοκή στη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της.
Ο κ. Λιου τόνισε στον Ελληνα πρωθυπουργό την ανάγκη επίτευξης μίας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό. Μάλιστα, για την εν λόγω τηλεφωνική επικοινωνία, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ο κ. Λιου προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καταλήξει σύντομα σε μία συμφωνία με τους εταίρους της, τότε αυτό θα προκαλούσε «δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της καθώς και την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών προς το ΔΝΤ, ωστόσο, πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ λειτουργεί κατά τα πρότυπα του Βατικανού... Εχει τους δικούς του, σκληρούς κανόνες και δεν δέχεται παρεμβάσεις έξω από τα στενά του όρια.
Ομως, λίγες μέρες αργότερα, το ΔΝΤ, στην αρχή στο παρασκήνιο και στη συνέχεια και δημόσια, δέχθηκε να δείξει ευελιξία. Γι' αυτό και η έκπληξη της ελληνικής πλευράς ήταν μεγάλη, αφού το Ταμείο υιοθέτησε ξανά σκληρή στάση, βάζοντας θέματα που κάνουν αδύνατη την επίτευξη της συμφωνίας.
Αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση εκτιμούν ότι η στάση του ΔΝΤ συνδέεται με τη «γραμμή» Σόιμπλε. Οπως έγραψε και η γερμανική εφημερίδα Die Welt η προσέγγιση της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελας Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι διαφορετική σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα αλλά και σε ένα πιθανό Grexit.
Οι πλευρές που επιθυμούν να βρουν μία αμοιβαία επωφελή λύση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξει μπαράζ πιέσεων προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη μιλήσει με τους ομόλογούς του από την Ιαπωνία και τον Καναδά, προκειμένου να έχουν μία ενιαία στάση και γραμμή στο G7.
Σε αυτές τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις υπήρξε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των εν λόγω χωρών, αλλά και της Κίνας, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στο κλειστό G7.
Οι επαφές με πρόσωπα διεθνούς εμβέλειας
Τη θέση αυτή συμμερίζονται και οι ξένοι επενδυτές που έχουν τοποθετήσει τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας, αλλά και εκείνοι που εκτιμούν ότι υπάρχουν στην Ελλάδα προοπτικές ανάπτυξης και προτίθενται να έρθουν να επενδύσουν.
Την ίδια ώρα, οργανώθηκε μυστική αποστολή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με πρόσωπα διεθνούς εμβέλειας που κρατούν τα «κλειδιά» της διαπραγμάτευσης.
Οπως λέει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει για πολιτική λύση διότι η διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο δεν λύνει το πραγματικό πρόβλημα της κρίσης στη χώρα. «Αν οι συζητήσεις ήταν σε τεχνικό επίπεδο, θα διαιωνίζονταν... με νέα ζητούμενα, μέτρα, λογιστικές προσεγγίσεις, χωρίς να βρισκόταν ουσιαστική λύση», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει τον παλμό των διαπραγματεύσεων.
Και προσθέτει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική διαπραγμάτευση, εξηγώντας παράλληλα ότι είναι λογικό τα τεχνικά κλιμάκια να αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο τη λύση, διότι αυτή είναι η δουλειά τους.
Οι συναντήσεις του Νίκου Παππά στις Βρυξέλλες προκάλεσαν και την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο ηγέτη Φρανσουά Ολάντ, που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη. Στην τηλεδιάσκεψη, δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία στον Ελληνα πρωθυπουργό να καταστήσει σαφές πως ό,τι ήταν να δώσει, το έδωσε και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το «παιχνίδι» των πιέσεων κατά της Ελλάδας, με το να ανοίγονται νέα θέματα για την υγεία, τις συντάξεις, τα ένσημα, την ακύρωση των επαναπροσλήψεων κλπ.
Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι ψηφισμένοι νόμοι δεν αλλάζουν και ξεκαθάρισε στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν τρομοκρατείται με τη φράση «take it or leave it». Στην ίδια τηλεδιάσκεψη τοποθετήθηκε ευθαρσώς λέγοντας πως μπορεί να αναλάβει οποιοδήποτε κόστος, εκτός από αυτό που ταυτίζεται με την πολιτική που ακολουθήθηκε έως τώρα.
Σε μία ακόμα παρασκηνιακή συνάντηση την περασμένη Πέμπτη, στο λόμπι του ξενοδοχείου «The Hotel» που βρίσκεται στην καρδιά των Βρυξελλών, επιχειρήθηκε η απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης.
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος συζήτησαν διεξοδικά όλα τα φλέγοντα ζητήματα με το πιο έμπιστο πρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με πηγές, η συζήτησε απέδωσε καρπούς και υπήρξε συναντίληψη σε αρκετά ζητήματα.
Στο ίδιο ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στον 25ο όροφο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεξεργάζεται όλα τα ανοιχτά ζητήματα με την ελληνική αποστολή που συμμετέχει στο Brussels Group και μετά την ολοκλήρωσή του, ενημερώνει τον πρωθυπουργό. Αυτό ακριβώς έγινε και την περασμένη Πέμπτη, μετά τις συναντήσεις στο λόμπι, αλλά και στον 25ο όροφο.