Ενιαία συμφωνία και ...
όχι μία συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης, επιθυμεί η κυβέρνηση, κάτι που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου αυτή είναι μια λογική που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και η οποία οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.
Όπως τόνισε άλλωστε ο πρωθυπουργός στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ τη Δευτέρα «με την συμφωνία δεν επιδιώκει “απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα” αλλά να αντιμετωπιστεί “μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές”».
Στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει και τις τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία οι οποίες είναι:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος.
- Να μην υπάρχουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
- Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
- Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».