Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για διαπραγματεύσεις και ρευστότητα


Συνεχίζονται οι ...


διαπραγματεύσεις με εταίρους και δανειστές παρά τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου και παρά το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα για το Πάσχα των καθολικών.

Το απόγευμα έληξε η νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη, Ευ. Τσακαλώτου και Δ. Μάρδα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων εν όψει της διήμερης κρίσιμης συνεδρίασης του Euro Working group τη Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη. Συνεδρίαση που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup ή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την προγραμματισμένη ημερομηνία στις 24 Απριλίου.

Με την αγορά και τα δημόσια ταμεία να έχουν «στεγνώσει» στην κυριολεξία από ρευστό, η κυβέρνηση επιθυμεί εδώ και τώρα μια πολιτική  απόφαση για «σπάσιμο» της συμφωνίας και σταδιακή απεμπλοκή κονδυλίων η οποία θα παρθεί από ένα έκτακτο Eurogroup εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, με την πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών να έχουν δηλώσει ότι τα χρήματα επαρκούν μέχρι τέλος Απριλίου.

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το σημερινό άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Πανούση στα «Νέα» για το πρόβλημα με τις καταλήψεις δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων ανά την επικράτεια από αντιεξουσιαστές.

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές έλεγαν νωρίτερα ότι οι αναφορές του κ. Πανούση δεν αφορούν την κυβέρνηση, η οποία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διαφύλαξη του κράτους δικαίου, συνεργάτες του Πρωθυπουργού και ο ίδιος ο κ. Πανούσης διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαφωνεί με το πνεύμα των όσων ισχυρίζεται ο κ. Πανούσης. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος δήλωσε στον Βήμα FM ότι ο κ. Πανούσης «έχει την άποψή του, τη γράφει, δικαίωμά του είναι» και «σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένα περιεχόμενο με το οποίο μπορούσε κανείς να συμφωνήσει σε αρκετά πράγματα από αυτά».
Απλά, καταλήγει «στη φάση που βρισκόμαστε, έπρεπε να γνωρίζουμε ότι θα γίνει μεγάλη "αγιοποίηση" αυτού του γράμματος και θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει».

Με απλά Ελληνικά το πρωθυπουργικό περιβάλλον θα επιθυμούσε το όποιο θέμα να λυθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου και όχι δημόσια και με άρθρο σε εφημερίδα.