Στην τελική φάση...
έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- δανειστών με στόχο την υλοποίηση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου και την αποφυγή του κινδύνου ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας.
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε πολύωρης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ έστειλε και μήνυμα στον Μάριο Ντράγκι μέσω του Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του ζήτησε να πράξει τα δέοντα ώστε η ΕΚΤ να εγκρίνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA στο βαθμό που δικαιούται η χώρα μας.
Την ίδια ώρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης διεμήνυσε στους εταίρους μας, που είχαν απορρίψει το πακέτο των έξι μέτρων που τους είχε αποστείλει πως η Ελλάδα έχει και εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης, θέση που επανέλαβε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Οι δανειστές όμως είναι δύσπιστοι. Από τις Βρυξέλλες το μήνυμα είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα έχει συμφωνήσει ενώ το Βερολίνο, πιο αυστηρό, μιλά για τρόικα και ολοκλήρωση της αξιολόγησης που έχει μείνει στη μέση λόγω εκλογών. Μάλιστα πληροφορίες από τη γερμανική πλευρά κάνουν λόγο για σύνδεση μέτρων και χρηματοδότησης, κάτι που είναι προφανές ότι απορρίπτει η ελληνική πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες η Μέρκελ θυμήθηκε την Τρόικα και ο Γιούνκερ «ξέχασε» το τρίτο πακέτο διάσωσης (διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ).
Οι μέρες προς το κρίσιμο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας περνάνε, αλλά οι θεσμοί δεν πείθονται ακόμα από το «πακέτο Βαρουφάκη». Αν και αξιωματούχοι της ευρωζώνης έδειξαν αμέσως εκτίμηση και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του καθηγήτή Γιώργο Χουλιαράκη που, ως νέος πρόεδρος του ΣΟΕ, είναι ο βασικός εκπρόσωπος της χώρας μας που «τρέχει» ως τώρα τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αυτοί του ζητούν επιμόνως στοιχεία απόδοσης των μέτρων που κομίζει ο κ.Βαρουφάκης, πριν τεθούν αυτά προς συζήτηση και έγκριση στο Συμβούλιο του Γιούρογκρουπ.
Οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) αλλά και κυβερνήσεων χωρών της ευρωζώνης, ζητούν να βρει επιπλέον έσοδα το δημόσιο από αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες όμως η κυβέρνηση ως τώρα… επανεξετάζει. Παράλληλα ανησυχούν ιδιαίτερα για την πραγματική κατάσταση που διαμορφώνεται στα οικονομικά του κράτους και, όπως λένε πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, πιέζουν για να επιστρέψει η Τρόικα των ελεγκτών προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή της δημοσιονομικής θέσης και των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Η κυβέρνηση πάντως αντιστέκεται σε κάθε έλεγχο και αποφεύγει να δώσει στοιχεία και αριθμούς. Ο κύριος Βαρουφάκης μάλιστα, μιλώντας χθες στην εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αναφορά της Άγκελα Μέρκελ στην Τρόικα, χαρακτηρίζοντάς την σαν γλωσσικό ολίσθημα της καγκελαρίου εξαιτίας της δύναμης της αδράνειας ή της συνήθειας.
Ο κύριος Βαρουφάκης έδειξε να «ποντάρει» πάντως πως θα επιτευχθεί συμφωνία για να επανέλθει η βασική γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ που συνεδριάζει σήμερα στην Κύπρο. Ρόλο - κλειδί καλείται να παίξει ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, παρότι δεν θα έχει καν δικαίωμα ψήφου στην συγκεκριμένη διαδικασία -ενώ μόλις επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό.
Όπως και να’χει, η κυβέρνηση θα επιζητήσει και πολιτική λύση στο Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα, για να μην ανακύψει «ατύχημα» για τη χρηματοδότηση της χώρας. «Πάμε στον πόλεμο και σκεπτόμαστε μόνον τη νίκη» τόνισε μάλιστα χθες ο κ. Βαρουφάκης, αλλά συμπλήρωσε πως «έχουμε και εναλλακτικό σχέδιο» αν δεν πάνε καλά τα πράγματα.
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να δώσει το συμβούλιο Γιούρογκρουπ την έγκριση για την εκταμίευση ενός μέρους τουλάχιστον από την δόση των 7,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, ενώ ο κ. Βαρουφάκης σχεδιάζει να επαναφέρει και το αίτημα για επιστροφή των 1,9δισ ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης.
Καλού-κακού πάντως, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και σταθμίζει κάθε δυνατή λύση, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. Για να αποφύγει να θίξει μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, δοκιμάζει πρακτικές εσωτερικού δανεισμού. Σε αυτές συγκαταλέγεται και το ενδεχόμενο κάποιας καθυστέρησης στην αποπληρωμή ιδιωτών προμηθευτών του δημοσίου. Στόχος είναι να έχει ένα πλάνο κινήσεων «δια παν ενδεχόμενο» και με ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο.
Ήδη δοκιμάζει όμως την λύση της μεταφοράς ρευστότητος από φορείς του δημοσίου (ΟΠΚΕΠΕ κλπ) στο λογαριασμό του δημοσίου στην ΤτΕ, προσέχοντας πάντως να μην τους «στραγγίξει» –από τώρα τουλάχιστον- καθώς πρέπει να προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενο μέχρι και τον Απρίλιο.
Ειδικά για τα ασφαλιστικά Ταμεία πάντως, το επιχείρημα που ακούγεται στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι αφού επιχορηγούνται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πληρώνουν συντάξεις, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ό,τι τυχόν περισσεύει για να κάθεται στις εμπορικές τράπεζες με σκοπό να εισπράττουν τόκους.