Του Αντώνη Καρακούση
Η απειλή ενός νέου ...
αδιεξόδου στις σχέσεις της νέας κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές είναι ορατή πια δια γυμνού οφθαλμού.
Έχουν περάσει δυό εβδομάδες από τη συμφωνία του Eurogroup, αλλά καμία πρόοδος δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Οι εταίροι σχεδόν αμφισβητούν τη συμφωνία και απαιτούν από την Αθήνα επιβεβαιωτικές πράξεις.
Από την πλευρά τους δεν υπάρχει καμία κίνηση ομαλοποίησης των οικονομικών συνθηκών, παρά μόνο απειλές και προειδοποιήσεις ότι χωρίς εξειδίκευση και μέτρα δεν πρόκειται να προσφέρουν κανενός είδους βοήθεια και θα αφήσουν την Ελλάδα στην τύχη της.
Ο Μάριο Ντράγκι έδωσε την Πέμπτη από τη Λευκωσία δείγμα γραφής, φανερώνοντας το σκληρό πρόσωπο του άκαμπτου τραπεζίτη, που δεν συμβιβάζεται με υποσχέσεις.
Δεν προσέφερε καμία ευκαιρία χρηματοδότησης στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, αντιθέτως επέμενε στο μαρτύριο της σταγόνας και στην πολιτική της ασφυξίας.
Και όλα αυτά, την ώρα που προανήγγειλε τη διάθεση 1,1 τρισ. ευρώ για αγορά ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Μάλιστα, αφού επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για ζημιογόνο επικοινωνιακή πολιτική παρέπεμψε στο Eurogroup, όπου θα κριθεί και θα επικυρωθεί η προηγούμενη συμφωνία.
Άσκησε και ασκεί, με όπλο το χρήμα, πολιτική πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση, διαμορφώνοντας συνθήκες ταμειακής εξάντλησης για το ελληνικό Δημόσιο.
Γίνεται φανερό πια ότι οι εταίροι και οι θεσμοί που συγκροτούν την Ευρωζώνη θέλουν να φέρουν την ελληνική κυβέρνηση στα μέτρα τους, δεν συμβιβάζονται με τα κύματα αμφισβήτησης που μετέφερε με την εκλογή της και απαιτούν προσαρμογή και συμμόρφωση.
Η πίεση είναι χωρίς αμφιβολία ευθεία και έχει γίνει αντιληπτή από την Αθήνα.
Συνδυαζόμενη μάλιστα με τις πολλές αρρυθμίες που παρουσιάζει η κυβέρνηση Τσίπρα, τις δημόσιες διαφωνίες, την πολυγλωσσία και την εμφανή αδυναμία της να προσαρμοσθεί στις συνθήκες ταμιακής ασφυξίας, λαμβάνει διαστάσεις πολιτικής αδυναμίας.
Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, με το Δημόσιο να χάνει δυνάμεις κι αποθέματα, ο χρόνος για την κυβέρνηση τρέχει ταχύτερα από τον πραγματικό.
Αν δεν βρει τάχιστα πεδίο συνεννόησης με τους εταίρους κινδυνεύει να εξαντληθεί πριν την παρέλευση του τετραμήνου.
Το ζήτημα που εγείρεται πλέον για τον κ.Τσίπρα είναι αν θα προσφέρει στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας τις εγγυήσεις για άρση του αδιεξόδου.
Αν δηλαδή ο κ.Βαρουφάκης θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και αν έχει στη βαλίτσα του έτοιμες κάμποσες ακόμη στην περίπτωση που βρεθεί και πάλι απέναντι σε καχύποπτους και απαιτητικούς συναδέλφους.
Ίσως είναι η στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα να κάνει τώρα πέντε βήματα πίσω για να κερδίσει πενήντα βήματα μπροστά σε λίγους μήνες.
«Πρέπει να αλλάξουμε εμείς για να μείνουμε ίδιοι» συμβούλευε ο Γατόπαρδος τους φοβισμένους γαιοκτήμονες της Σικελίας που απειλούνταν από τους επαναστατημένους Γαριβαλνδινούς, στο αριστούργημα του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα.