Βούτσης: Η κυβέρνηση είναι σε πόλεμο με τους δανειστές


Κουτσουρεμένο το ...


πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών που σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε είναι λιγότερο ριζοσπαστικά από ό,τι θα θέλαμε γιατί είμαστε σε πόλεμο με τους δανειστές

«Είμαστε σε πόλεμο με τους δανειστές» παραδέχθηκε ο κ. Νίκος Βούτσης στην Βουλή επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες αναγκάζουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα «με ρυθμό μικρότερο από ό,τι θα θέλαμε και μέτρα λιγότερο ριζοσπαστικά από όσο θα επιθυμούσαμε».

 Ο υπουργός Εσωτερικών ομολόγησε ότι ακόμα καιτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι «κουτσουρεμένα» ενώ κάλεσε τους πολίτες να κρίνουν το πρώτο έργο της κυβέρνησης «λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας».

Παράλληλα κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επικροτούν «την τιμωρία που επιχειρούν να επιβάλουν σε κυβέρνηση και λαό οι εταίροι» και πρόσθεσε «στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης αντί να στέλνουν μηνύματα στους εταίρους να σταματήσουν την ασφυξία  έρχονται σήμερα  και ζητούνε σε χρόνο μερικών ημερών τα ρέστα από την κυβέρνηση γιατί με τον δεδομένο προϋπολογισμό και τους δεδομένους κωδικούς προϋπολογισμούς καλούμαστε να εφαρμόσουμε το προγραμματισμό μας.

 Θα το εφαρμόσουμε με ρυθμό μικρότερο από όσο θα θέλαμε και μέτρα λιγότερο ριζοσπαστικά από όσο θα θέλαμε. Αυτό συμβαίνει!» Σε άλλο σημείο υποστήριξε «Η χώρα είναι σε πόλεμο! Η κυβέρνηση είναι σε πόλεμο κοινωνικό και ταξικό με τους δανειστές. Βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τους εταίρους και κάθε μήνας περνά με σφίξιμο των λουριών και των οβολών μας.

 Σε αυτό το πόλεμο δεν θα πάμε με πρόθεση να συνεχίσουμε τις μνημονιακές πολιτικές» και παραδέχθηκε «το ξέρουμε ότι είναι κουτσουρεμένο το νομοσχέδιο μας» αναφορικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Παράλληλα επιχείρησε να απαντήσει και στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει «κομματικό κράτος». Εξήγησε πως οι θέσεις των αναπληρωτών γραμματέων δεν αποτελεί νέα δομή παράλληλη με αυτή των γενικών γραμματέων αλλά μετονομασία των παλιών γ.γ. εκείνων των υπουργείων που συγχωνεύτηκαν.

Υποστήριξε ότι η ρύθμιση που εντάσσει ανεξάρτητες Αρχές υπο τον συντονισμό της γραμματείας κατά της Διαφθοράς ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των προϊσταμένων των Αρχών. Αναφορικά δε με κομματικά στελέχη και πρώην βουλευτές που δεν κατάφεραν να εκλεγούν και έχουν ήδη καταλάβει θέσεις γ.γ. υπουργείων απάντησε ως εξής: «Εμείς δεν έχουμε κόμμα με αποτυχημένους πολιτευτές.

Όσοι είναι στα ψηφοδέλτιά μας είναι άνθρωποι που για χρόνια δίνουν αγώνες με πτυχία και την δική τους άποψη που είναι αντίθετη στην μνημονική πολιτική.  Δεν επιλέξαμε το opengov γιατί δεν ψάχνουμε ουδέτερες προσωπικότητες. Στις θέσεις γ.γ. μπήκαν στελέχη που έχουν τα προσόντα για να λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση».