Αλ. Τσίπρας: Κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας


«Πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης»

Η κυβέρνηση και οι ...



εταίροι της σέβονται τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η ανάγνωσή της είναι ενιαία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η λεγόμενη 5η αξιολόγηση, δεν υποχρεούμαστε σε υφεσιακά μέτρα, ως προς τις μεταρρυθμίσεις κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας μεταρρυθμίσεων και ξεκαθαρίσαμε και θέματα διαδικασίας: για θέματα πολιτικής οι συναντήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα υπάρχουν αποστολές μονο για συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θετικό απολογισμό στα πλαίσιο του δυνατού και σημείωσε ότι και στη Σύνοδο και στην επταμερή συνάντηση «βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και προστατεύσαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

Συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση μας ότι η πολιτική διαπραγματεύση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία μεδ τους εταίρους» είπε.

«Η αίσθηση μου είναι ότι οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οχι μόνο φεύγουμε πιο αισιοδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης μεσα στο δύσκολο πεδίο που ονομάζεται ΕΕ».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
«Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κιόλας» είπε μεταξύ άλλων και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο πως στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση» όπως είπε «ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που άφησε πληγές».

Ερωτηθείς πότε θα κατατεθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα ήταν λάθος θα βάλουμε χρονικά όρια και στη συνάντηση για την Ελλάδα συμφωνήθηκε να μην ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο ως προς τον χρόνο. «Είπαμε να ξεκινήσουμε συντονισμένα την προσπάθεια ώστε να η λίστα να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό».

Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας στην ελληνική οικονομία τόσο προς τους πολίτες όσο και προς του θεσμούς.

Παράλληλα, έδωσε διαβεβαιώσει και για την ασφάλεια των καταθέσεων. «Είναι εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα"» είπε και προέτρεψε για «ψυχραιμία» απέναντι στο «κλίμα ανασφάλειας», το οποίο, όπως υποστήριξε, ενδέχεται να καλλιεργηθεί το επόμενο διάστημα.

Δίνοντας το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση το χαρακτήρισε καλό και τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε σε τι συμφωνούμε και σε τι διαφωνούμε».

Μάλιστα μετέφερε και την άποψη επί του θέματος της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία του είπε «είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά οι άλλοι για μας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε μια Ευρώπη με συντηρητική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και στην ελληνική κυβέρνηση.
Έτσι, όπως είπε, υπάρχουν πολιτικές κόντρες και πολιτικές διαφωνίες.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, διαψεύδοντας ότι στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του ετέθη ζήτημα Βαρουφάκη από τους εταίρους, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει απόλυτα.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων στον Αλέξη Τσίπρα

Σε ερώτηση για την επταμερή συνάντηση για την Ελλάδα, είπε ότι έγινε μία συζήτηση για τη διαλεύκανση της διαδικασίας, αναγνωρίζοντας ότι η συζήτηση δεν εισήλθε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς για το αν τελικά το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση αποτελεί μονομερή κίνηση και αν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι οι εταίροι θα θεωρούσαν ως τέτοια ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι δεν είναι μονομερής ενέργεια το κοινοβούλιο να νομοθετεί.

«Είμαστε μία κυβέρνηση που μέσα σε 55 μέρες έχει προλάβει να διαπραγματευτεί και να παράξει νομοθετικό έργο και σεβόμενη πάντα τη δημοκρατία και τον διάλογο. Αυτή η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν έχει χαλαρώσει ούτε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ούτε τη διάθεσή μας να κυβερνήσουμε» είπε ο Πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις ανέφερε ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορούν να νομοθετούν αλλά αντικαθίστανται από τα τεχνικά κλιμάκια και τους τεχνοκράτες. Αυτή η νοοτροπία υπήρχε στην Ελλάδα πέντε χρόνια».

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας της Ελβετίας την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για να εντοπιστούν καταθέσεις Ελλήνων που βρίσκονται στην Ελβετία και δεν έχουν φορολογηθεί. «Μία συμφωνία που είχε ζητήσει τότε η Ελβετία από την προηγούμενη κυβέρνηση» όπως σχολίασε.

Μέσα στον επόμενο χρόνο ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι μπορούν να εισρεύσουν 800 εκατ. από τη φοροδιαφυγή.

«Έχουμε επεξεργαστεί πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες με πολύ συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» τόνισε κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου.