Τις αρχές και τους ...
στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση οριοθέτησε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Πανούση, η σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία επιτρέπει τη συμφιλίωση Αστυνομίας και κοινωνίας μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας και ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου.
«Πρέπει όλοι, κόμματα, φορείς, υπηρεσίες, να πιστέψουμε σε αυτόν το στόχο και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί έτσι θα υπηρετήσουμε καλύτερα και το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη.
Η Αστυνομία οφείλει πρώτη να δώσει δείγματα αυτής της νέας αντίληψης σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, ήπιας χρήσης της νόμιμης και πρόσφορης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης και διακινδύνευσης της ασφάλειας και λογοδοσίας για οποιαδήποτε υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας.
Το δημοκρατικό πολίτευμα και οι πολίτες περιμένουν πολλά από την Αστυνομία, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής ειρηνοποιού δράσης της και της πρόληψης, όσο και στο επίπεδο αποτροπής της τέλεσης εγκληματικών πράξεων.
Η κατασταλτική και μόνο λειτουργία της Αστυνομίας -απαραίτητη στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας- δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη λύση, αλλά την έσχατη» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο κ. Πανούσης υποστηρίζει ότι για να πείσει η Αστυνομία ότι υιοθετεί νέα σχέση με τους πολίτες, πρέπει πρώτα να δείξει το καλό πρόσωπό της, που σημαίνει ανάμεσα στα άλλα:
*Αυτοκάθαρση σε περιπτώσεις παρανομίας αστυνομικών (επανέλεγχος της διαδικασίας χορήγησης αδειών οπλοφορίας, επανέλεγχος του τρόπου χορήγησης άδειας Δακτυλίου, έλεγχος των μέσων αντιμετώπισης σε κάθε είδους «λέσχες» παράνομου τζόγου ή σε διάφορα κυκλώματα trafficking, ναρκωτικών κλπ).
*Αυτοκάθαρση περιπτώσεων συμμετοχής σε πιθανούς θύλακες ακραίων και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων, οι οποίοι έχουν αυτονομηθεί και λειτουργούν με βάση «δικούς τους κανόνες» ή με βάση στόχους έξω από τη συνταγματική τάξη και τις εντολές της ηγεσίας.
*Αντικατάσταση και βελτίωση του Πειθαρχικού δικαίου, ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι οι όποιοι παραβαίνοντες τον όρκο τους αστυνομικοί εκφεύγουν τον έλεγχο και μένουν ατιμώρητοι.
*Αποφυγή χρήσης βίας ή χημικών σε διαδηλώσεις και ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων. Μόνο σε ελεγχόμενες -εκ των προτέρων και εκ των υστέρων- περιπτώσεις κινδύνου ζωής πολιτών ή αστυνομικών ή εκτεταμένων επεισοδίων και καταστροφών και μετά από συνεννόηση με τη φυσική και πολιτική ηγεσία μπορεί να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση η αμυντικού χαρακτήρα χρήση.
*Ρητή απαγόρευση ύβρεων, προπηλακισμών και εν γένει άσκηση περιττής ή ρατσιστικής βίας κατά τη σύλληψη ή προσαγωγή ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες. «Με τη σύλληψη ολοκληρώνεται η αστυνομική ενέργεια και απάδει οποιοσδήποτε άλλος φυσικός ή ψυχολογικός καταναγκασμός» αναφέρει ο κ. Πανούσης, που υπογραμμίζει την υποχρέωση των αστυνομικών να διευκολύνουν τα ΜΜΕ, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερς, στην άσκηση του έργου τους, καθώς και την υποχρέωση των αστυνομικών που φρουρούν επισήμους να περιορίζονται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και να μη δίνουν την εικόνα του «βοηθού γενικών καθηκόντων».
Ως προς την Τροχαία, ο αναπληρωτής υπουργός θεωρεί αναγκαία:
*Τη μείωση των προστίμων ώστε να μην καθίστανται δυσβάστακτο βάρος στον παραβάτη.
*Τη δυνατότητα ενστάσεων του παραβάτη ως προς το νόμιμο ή αβάσιμο της παράβασης και της καταβολής.
*Την «εκκαθάριση» των δρόμων του κέντρου από διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και παράνομες σταθμεύσεις.
*Την απαγόρευση κυκλοφορίας δίτροχων στα πεζοδρόμια.
*Διόδους για άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
*Εντατικοποίηση ελέγχων έξω από νυχτερινά κέντρα και του τρόπου αφαίρεσης πινακίδων σε σχέση με τα ιδιωτικά πάρκινγκ.
*Αύξηση, σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρεια, της τροχαίας ασφάλειας των επικίνδυνων δρόμων.
Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, η χορήγηση άδειας Δακτυλίου πρέπει να δίνεται από την Τροχαία μετά από εξέταση αντικειμενικών κριτηρίων και όχι χαριστικών ή προνομιακών πράξεων ή σχέσεων.
«Σε συνεννόηση με τον Διοικητή της Τροχαίας, θα καθιερωθεί η εβδομάδα καλών σχέσεων με τους οδηγούς, όπου η πρόληψη και η προειδοποίηση θα αποτελούν την κύρια αποστολή και όπου η επιβράβευση του καλού οδηγού θα έχει το δικό της συμβολισμό» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός, που ζητά από όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς, από καθέναν αστυνομικό ξεχωριστά, να δώσουν στην Αστυνομία τη θέση που της ανήκει στη Δημοκρατία και στον πολίτη ένα αυξημένο αίσθημα προσωπικής και κοινωνικής ασφάλειας.