Ντάισελμπλουμ: Εντονη και εποικοδομητική συζήτηση χωρίς συμφωνία


Υπομονή μέχρι το ...



τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας συνέστησε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου στις Βρυξέλλες.

Oπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινά συμπεράσματα και επομένως δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συζήτηση «έντονη και εποικοδομητική», με στόχο «να καλύψουμε έδαφος εν όψει του τακτικού Eurogroup».

«Σημειώσαμε πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων της συνεδρίασης», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν».

«Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Oικονομίας της ευρωζώνης δεν συζήτησαν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν μπήκαν σε διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο ενός προγράμματος.

«Απλώς, προσπαθούμε να εργαστούμε για να βρούμε τον βηματισμό μας για τις επόμενες ημέρες, ως τη Δευτέρα», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσουμε».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «συζητήθηκε η πιθανότητα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας που λήγει στο τέλος του μήνα» και σημείωσε πως «κάποια κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές πως η παράταση του προγράμματος ήταν η προτιμότερη επιλογή».

Βαρουφάκης: Είμαστε αισιόδοξοι

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι «έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε».

Όπως τόνισε, «εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν (οι έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος».

«Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα και εμείς καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη».

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ακόμη ότι «η σημερινή συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αλλά να ακούσουν οι εταίροι από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυσή μας και τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία».

«Υπήρξαν πολλά σημεία σύμπτωσης σε πολλά σημεία και με πολλούς» είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια «συμφωνία» σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί την προσεχή Δευτέρα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για παράταση ή διάσωση και ότι η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, μετά από επτά ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εμφανίστηκε κοιτάζοντας ήρεμα τους δημοσιογράφους και αναφέροντας ότι δεν κατέληξαν σε κοινή θέση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες: χρηματοοικονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους, με παράλληλη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πρόβλημα στη διατύπωση

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε χρήσιμη την επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σαφές τι επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Ο γάλλος επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του να γίνει σεβαστή η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Η συνέντευξη Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πιέρ Μοσκοβισί διήρκησε λιγότερο από 15 λεπτά. Εντούτοις, για σχεδόν 3 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup γινόταν προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί των διατυπώσεων σε κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η δυνατότητα στην Ελλάδα να παρουσιάσει για πρώτη φορά επίσημα τις θέσεις της, έγινε γνωστό από το Μαξίμου ότι στο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία καθώς, όπως τονιζόταν, «παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή».

Αναλυτικότερα, αναφερόταν ότι «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων, έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του χρέους. Στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία» δηλωνόταν.

Παππάς: Γελάω για τις κωλοτούμπες

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο υπουργός Επικράτειας Ν. Παππάς αναφέρει: «γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή».

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν νωρίτερα ότι επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση η δυνατότητα να διαβεβαιώσει τους έλληνες ψηφοφόρους πως η συμφωνία στήριξης τερματίστηκε, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει αποδοχή ενός νέου πακέτου ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να γίνει χαοτική.

Οπως φαίνεται, όλα θα κριθούν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Τι προηγήθηκε

Την ελπίδα να παραμείνει η Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός στο να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του προέδρου του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

Οπως δήλωσε έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η «συμφωνία-γέφυρα» που ζητά η Ελλάδα.

Σόιμπλε: «Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές»

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το υπάρχον πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Ολα εξαρτώνται από το τι θα μας πει ο κ. Βαρουφάκης», πρόσθεσε.

«Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τι σκοπεύει να κάνει εκτός προγράμματος» είπε ο κ. Σόιμπλε.

«Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί, αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, διαφορετικά δεν θα υπάρξει πρόγραμμα», τόνισε.

«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί και το οποίο θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, την οποία προφανώς δεν μπορούμε να την λέμε τρόικα πια», τόνισε ο Σόιμπλε.

Μια πρόγευση για τη στάση που θα κρατούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν δώσει λίγο νωρίτερα οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

«Είμαστε φιλικά συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και σε αυτό το πνεύμα πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες» είπε ο ίδιος κατεβάζοντας εμφανώς τους τόνους σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά την «απεχθή» στους Ελληνες ορολογία, όπως τρόικα, πρόγραμμα, Μνημόνιο, κ.λπ., ο ίδιος εκπρόσωπος βεβαίωσε ότι αυτή δεν αποτελεί θέσφατο. «Φυσικά και μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτήν» είπε. Η αλλαγή ετικέτας δεν επιτρέπεται ωστόσο να θέσει εκτός ισχύος την αρχή που λέει, ότι η βοήθεια από τους εταίρους θα πρέπει να συνοδεύεται από προσπάθειες των Ελλήνων και ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται.

Αναφορικά με την ανάληψη του ρόλου του «ελεγκτή» του νέου προγράμματος-γέφυρα, που προτείνει η Ελλάδα, από τον Οργανισμό Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ΟΟΣΑ, ο κ.Γιέγκερ τόνισε, ότι αυτό είναι νομικά ανέφικτο.

Το νέο πρόγραμμα, είπε, θα είναι «οργανική» επέκταση του σημερινού. Και σε αυτό δεν προβλέπεται η ανάμιξη «τρίτων» παραγόντων, όπως ο ΟΟΣΑ. «Οι γνωματεύσεις του, όπως και στο παρελθόν, είναι καλοδεχούμενες και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» είπε. Για να μπει όμως ο ΟΟΣΑ θεσμικά στο παιχνίδια, θα έπρεπε να αλλάξουν θεμελιακά οι ισχύουσες συμφωνίες, κάτι που σήμερα είναι εξωπραγματικό.

Λαγκάρντ: «Να ακούσουμε τους Ελληνες»

«Είχαμε μια καλή συνάντηση και μια καλή ανταλλαγή απόψεων», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη συνομιλία που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη πριν αρχίσει το Eurogroup.

«Οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν σκεφτεί τα θέματά τους. Πρέπει να τους ακούσουμε» πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κατέληξε λέγοντας ότι είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που θα πάρει χρόνο.

Βαρουφάκης: «Δεν θα βγούμε από το ευρώ»

«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια εποικοδομητική συνάντηση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στο Eurogroup.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες, απάντησε: «Absolutely not» («Κατηγορηματικά όχι»).

Σαπέν: «Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού»

Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup.

Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν.

Αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν».

Κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Μοσκοβισί: «Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ»

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Η θέση της είναι μέσα στο ευρώ», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η Κομισιόν προσέρχεται στο Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων.

Όπως είπε ο γάλλος επίτροπος, στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά τις ιδέες και τις λύσεις που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουν απόψεις με τον έλληνα ομόλογό τους.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Θα εργαστούμε στη βάση αυτών των δεσμεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν σήμερα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.
Αύριο στη Σύνοδο Κορυφής ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας και στις 16 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει ένα πολύ σημαντικό Eurogroup, στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός, ανέφερε ο Π .Μοσκοβισί.

Ο γάλλος επίτροπος δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, για να διευκολύνει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού. «Θέλουμε να γίνει σήμερα μια καλή συζήτηση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο για να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση και περιθώριο ελιγμών. «Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη», είπε , προσθέτοντας ότι θα ακούσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά και τους ψηφοφόρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί και τόνισε ότι όλοι εργάζονται για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες στη χώρα.

Η ελληνική αποστολή

Το Εurogroup συνεδριάζει στις Βρυξέλλες παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία είχε συνάντηση ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη συνάντηση μετείχε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και με βάση πληροφορίες υπήρξε συμμετοχή και της ειδικού συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Ελενας Παναρίτη.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συμμετοχή, πλην του κ. Βαρουφάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αμερικανού καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ντεϊσελμπλούμ: «Θα ακούσουμε και μετά θα μιλήσουμε»

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και έχει πρωτογενές πλεόνασμα, γι' αυτό «είναι σημαντικό να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι».

«Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικής σημασίας. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων», δήλωσε.

«Θα καλωσορίσουμε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, θα ακούσουμε το σχέδιό του και θα εξετάσουμε σε ποια βάση μπορούμε να συνεχίσουμε επισήμως τη βοήθεια που δίνουμε. Το πρώτο που θα εξετάσουμε είναι πώς θα συνεχίσει το πρόγραμμα», είπε ο Ντεϊσελμπλούμ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν περιμένει σήμερα αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά ότι είναι μία αρχή για τις συζητήσεις και ότι υπάρχει και άλλο Eurogroup, την επόμενη Δευτέρα.

«Θα ακούσουμε τους Ελληνες. Είμαι ανοιχτός στις ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, και αυτή θα είναι και η εκκίνηση των συνομιλιών. Εχουμε επισήμως ένα πρόγραμμα και τώρα θα δούμε με ποιο τρόπο θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στην Ελλάδα στο μέλλον. Αρα αυτό θα είναι το σημείο εκκίνησης. Θα ακούσουμε τις ιδέες και τις επιθυμίες τους και θα έπειτα θα μιλήσουμε», είπε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.