Σφοδρή επίθεση κατά...
των Μητροπολιτών που υπερασπίστηκαν την απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δώσει πολιτικό αντί για θρησκευτικό όρκο, εξαπολύει ο συγγραφέας - πρώην στενός συνεργάτης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου - κ. Σωτήρης Τζούμας.
«Ο όρκος δεν απαγορεύεται από την Εκκλησία μας αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται κιόλας, αναφέρει στο «ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ», φέρνοντας ως παράδειγμα την ένορκη δήλωση-διαβεβαίωση επί του Ευαγγελίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας (δηλαδή, ενώπιων Θεού και ανθρώπων) ότι θα τηρούν το Σύνταγμα και τούς Νόμους του Κράτους -που δίνουν οι Μητροπολίτες, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους.
«Ο Ιερώνυμος τον υποδέχθηκε περιχαρής κι όχι κατηφής»
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται και με τη στάση που κράτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το συγκεκριμένο θέμα: «Η επίσημη Εκκλησία, δια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και της ΔΙΣ, οχι μόνο δεν αντέδρασε για το γεγονός αυτό, αλλά έδειξε μία μετριοπαθή έστω συμπάθεια, προς την απόφαση του κ.Τσίπρα, ο οποίος πριν ορκισθεί με τον πολιτικό όρκο, μετέβη σε μία κίνηση εντυπωσιασμού και για τα μάτια του κόσμου που δεν κατανοεί τις διαφορές στην Αρχιεπισκοπή και ζήτησε την ευχή του Αρχιεπισκόπου. Ο Ιερώνυμος τον υποδέχθηκε περιχαρής (κι οχι κατηφής) και του έδωσε γενναιόδωρα τις αρχιερατικές του ευχές και την ευλογία του, για την ανάληψη των Πρωθυπουργικών του καθηκόντων», αναφέρει ο κ. Τζούμας.
«Βιάστηκαν να πάρουν θέση οι δύο Μητροπολίτες»
«Μερικοί νεόκοποι Αρχιερείς της Εκκλησίας μας, πριν συνειδητοποιήσουμε τί ακριβώς συνέβη, βγήκαν και είπαν, ελαφρά τη καρδία, οτι πρέπει να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος! Υπερμάχησαν μάλιστα της απόφασης του κ. Τσίπρα να ορκισθεί πολιτικά, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πούν οτι τελούσαν εν αταξία τόσα χρόνια και μπράβο στον κ. Τσίπρα που ήλθε και έφερε τη...λύτρωση», ανέφερε ο κ. Τζούμας, σχολιάζοντας τις θέσεις των Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως και Αργολίδας.
Συγκεκριμένα, για τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο σημειώνει πως, εμφανίζεται συχνά- πυκνά, με τέτοιες προχωρημένες θέσεις, που είναι εντελώς αναντίστοιχες με αυτό που υπηρετεί και εκφράζει ως Επίσκοπος της Εκκλησίας μας.
«Άφωνους», λέει ο κ. Τζούμας, ο,τι άφησε τους πιστούς ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, με τις απόψεις που εδημοσιοποίησε για τον όρκο.
«Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στο χριστεπώμυμο πλήρωμα, οι οποίοι - πριν αποφανθεί η Σύνοδος- βιάστηκαν να πάρουν θέση, επιχειρώντας να μας εντυπωσιάσουν με τις προοδευτικές ιδέες τους και λησμονώντας μερικά αυτονόητα πράγματα».
Το λάθος των Μητροπολιτών
Υποστηρίζει δε πως οι δύο Μητροπολίτες έκαναν ένα μεγάλο λάθος με τα όσα ανέφεραν για την ορκωμοσία: «Κατέθεσαν την γνώμη τους στηριζόμενοι μονομερώς στους θεολογικούς περιορισμούς που υπάρχουν για τον όρκο, ασύστολα που δίνεται χωρίς φειδώ! Ξέχασαν φαίνεται οτι κατά την χειροτονία τους στον βαθμό του Επισκόπου ομνύουν εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου Τριάδος και μετά τελείται το Μυστήριο.
Ξέχασαν ακόμη οτι πρίν την ενθρόνισή τους, δίνουν ένορκη δήλωση-διαβεβαίωση επί του Ευαγγελίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας (δηλαδή, ενώπιων Θεού και ανθρώπων) ότι θα τηρούν το Σύνταγμα και τούς Νόμους του Κράτους. Δεσμεύονται δηλαδή και οι Αρχιερείς με όρκο, οτι θα ασκούν με νόμιμο τρόπο τα καθήκοντά τους.
Μέχρι τώρα κανείς Ιεράρχης, δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει, να καταφρονήσει, να περιφρονήσει ή να αλλάξει αυτή την παράδοση. Τουναντίον τηρήθηκε από όλους. Πράγμα που σημαίνει οτι ο όρκος δεν απαγορεύεται από την Εκκλησία μας αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται κιόλας!
Το ίδιο ίσχυε στην χώρα μας και για τους εκάστοτε Πρωθυπουργούς και Υπουργούς. Ορκίζονταν, δεσμεύονταν δηλαδή, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, οτι θα ασκούν νομίμως τα καθήκοντά τους.
Βέβαια θα πείτε οι Αρχιερείς ορκίζονται στο Ευαγγέλιο, γιατί είναι αυτονόητο οτι πιστεύουν . Ένας όμως, που δηλώνει δημόσια οτι είναι άθεος , μπορεί να ορκισθεί επί του Ευαγγελίου;
Με την αυστηρώς θεολογική έννοια , οχι δεν θα πρέπει να ορκισθεί, γιατί αυτό είναι αντίθετο με το «πιστεύω» του και προσβλητικό προς την πίστη.. "Ου παίζεται εν ου παικτοίς".Και μέχρι εδώ κατανοητό.
Όμως εκεί που εγείρεται μία σοβαροτάτη απορία, είναι στο πως ένας άθεος που αρνείται να ορκισθεί επί του Ευαγγελίου, αφού δεν πιστεύει, ζητεί να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο( εκπρόσωπο του Θεού επί της γης) για να πάρει την ευχή του και στη συνέχεια ζητεί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τις προσευχές του, για την Ελλάδα και τον ίδιο .
Μα αν αποδέχεται τη σημασία και την σπουδαιότητα της προσευχής ένας άθεος, τι είδους άθεος είναι; Αλήθεια τι απάντηση να δώσουμε σε αυτή την απορία;
Όρκο δίνουν κι όταν αναλαμβάνουν την ιερή αποστολή τους οι Ιατροί. ασχέτως αν είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Το αυτό συμβαίνει και με τους δικηγόρους. Ο όρκος με λίγα λόγια, είναι κάτι το σύνηθες στον δημόσιο βίο της χώρας μας».
«Τι έλεγε ο Χριστόδουλος»
Και με την ευκαιρία αυτή υπενθύμισε κάτι που είχε συμβεί το 2000, επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, όταν είχε ξεκινήσει δειλά μεν, αλλά με ανάλογα επιχειρήματα, μία συζήτηση των εκσυγχρονιστών της εποχής εκείνης, περί θρησκευτικού όρκου! «Ο τότε Μέγας και σοφός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε δώσει την εξής νηφάλια και πειστική κατά την γνώμη μου απάντηση:
«Η ορκωμοσία, είχε πεί, αποτελεί παλαιά παράδοση για τη χώρα μας. Γίνονταν πάντα με συγκεκριμένο τελετουργικό ενώπιον του ιερού Ευαγγελίου και δέσμευε όσους καταλάμβαναν δημόσιες θέσεις και υψηλά αξιώματα οτι θα τηρήσουν το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετήσουν ευσυνείδητα το λαό!
Την παράδοση αυτή την σεβάστηκαν και την τήρησαν ως θεσμό, όλοι ανεξαιρέτως. Επιπροσθέτως να επισημάνουμε οτι η ορκωμοσία,εκτός από τον ιερό χαρακτήρα που έχει για τα πρόσωπα που ορκίζονται, τελείται οχι για να παραστεί ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης η ο Ιερεύς, αλλά για να αποδοθούν οι δέουσες τιμές προς την ιερή πίστη μας και στην Εκκλησία μας, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στους απελευθερωτικούς αγώνες αυτού του Έθνους, για να είναι σήμερα ελεύθερο και να μπορείτε εσείς να ορκίζεστε στα υψηλά αξιώματα στα οποία σας εξέλεξε ο λαός μας».
Αυτά είχε πεί ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τότε και τα οποία απαντούν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις απορίες που δημιούργησε η βιαστική καινοτομία του νέου Πρωθυπουργού.
Τι ισχύει σε άλλες χώρες
Τι ισχύει, όμως, σε άλλες χώρες με την ορκωμοσία των πολιτικών σε άλλα κράτη;
Ο κ. Τζούμας επισημαίνει την ορκωμοσία του εκάστοτε Προέδρου της Ρωσίας, στην μετά- Σοβιετική εποχή, η οποία γίνεται παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών και όλης της Ιεραρχίας.
«Ας συγκρίνουμε την ορκωμοσία του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ, που είναι μια υπερπαραγωγή. Και ενώ εκ του ισχύοντος κανονισμού τον Πρόεδρο των ΗΠΑ,ορκίζει ο Ανώτατος Δικαστής, τόσο ο Πρόεδρος Τζίμυ Κάρτερ, όσο και ο Ρόναλντ Ρέηγκαν ,τον άλλαξαν και ζήτησαν να ορκισθούν από Εκκλησιαστικό Αξιωματούχο! Από τον Πρόεδρο Ρέηγκαν μέχρι και τον Πρόεδρο Κλίντον είχαμε το προνόμιο εμείς οι Ορθόδοξοι, παρά την πληθώρα των θρησκειών που υπάρχουν εκεί,να τους ορκίζει ο σπουδαίος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος και από τον Πρόεδρο Μπούς( τον μικρό) και μετά, τους ορκίζει ο νυν Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος!
Στον Καναδά υπάρχει αυστηρή δέσμευση για όλους τους νέους εργαζομένους
«Αν θέλεις να εργασθείς εδώ, θα πρέπει, πρώτα απ´όλα, να σεβασθείς τους θεσμούς μας και να ορκισθείς οτι θα το πράξεις, αλλιώς ξαναγύρισε σπίτι σου!».
Αν το πούμε εμείς αυτό εδώ στη χώρα μας, θα κατηγορηθούμε με τον χειρότερο τρόπο ως απολίτιστοι και ρατσιστές. Ισως γιαυτό, για να μας διευκολύνει η Κυβέρνηση και να βγάλει από πάνω μας τέτοια ρετσινιά ,θα ανοίξει εντελώς τα σύνορα και θα πολιτογραφήσει στον τόπο μας όλους τους ξένους.
Κάθε φορά που συνεδριάζει η Βουλή στο Ontario (Καναδά), προηγείται προσευχή.
Όταν μερικοί «προοδευτικοί» προσπάθησαν να την καταργήσουν δεν τα κατάφεραν! Βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον ίδιο το λαό! Στην περίπτωσή μας έχουμε και την Εκκλησία μας η οποία μέχρι στιγμής ακολουθεί στάση αναμονής!
Στα τελευταία χρόνια, και προπαντός στις μέρες μας, βλέπουμε στην Πατρίδα μας να γίνονται καινοτομίες ξένες προς την παράδοσή μας! Και αυτή είναι η αρχή του κακού για όσα θα ακολουθήσουν!
Η απόφαση του κ.Τσίπρα να ορκισθεί πολιτικά ,δεν είναι τίποτε μπροστά στην αλλαγή φρονήματος (σκέψης, χαρακτήρα, ήθους) που θα υποστεί ο λαός μας από την αντι-εθνική και αντι-θρησκευτική πολιτική που θα εφαρμοσθεί εφεξής. Ο Θεός να βάλλει το χέρι Του», τονίζει ο κ. Τζούμας.