Vertigo στη ΝΔ


Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς βιάστηκε να ...



πει, σε εκείνη τη μνημειώδη συνέντευξή του στην ΝΕΡΙΤ πριν από την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, ότι οι εκλογές τώρα «τον βολεύουν».

 Πράγματι, την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του ότι το κόμμα του θα ανατρέψει τα δεδομένα που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Έδειχνε να πιστεύει στα σοβαρά ότι παίζοντας το χαρτί του τραπεζικού πανικού και της Grexit θα συσπείρωνε κοινωνικές δυνάμεις του κέντρου γύρω του.

 Κυκλοφορούσαν σενάρια για μεγάλη εκροή καταθέσεων που θα οδηγήσει σε περιορισμούς στις αναλήψεις, όπως επίσης για αδυναμία κάλυψης του έντοκου γραμμάτιου που θα εκδιδόταν.

Αλλά αυτή η στρατηγική, της κινδυνολογίας και του εκφοβισμού των πολιτών, προϋπέθετε τη συνεργασία των θεσμικών εταίρων και πιστωτών που για μια ακόμη φορά άδειασαν την κυβέρνηση Σαμαρά και δεν έπαιξαν αυτό το παιχνίδι.

 Όχι μόνο αυτό αλλά τα επιτόκια δανεισμού τις τελευταίες μέρες πέφτουν, ενώ η πτώση  στο Χρηματιστήριο σταμάτησε.

Όταν στο Μέγαρο Μαξίμου κατάλαβαν ότι δεν έχουν στήριξη απ έξω βρέθηκαν σε κατάσταση πανικού. Και τότε άρχισε να ξεδιπλώνεται το «σχέδιο Β»: Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα ανοίξει τα σύνορα για να μπουν όλοι οι λαθρομετανάστες του κόσμου, ο ΣΥΡΙΖΑ που θα κατεβάσει τις εικόνες της Παναγίας από τα δημόσια κτίρια, ο ΣΥΡΙΖΑ που θα διευκολύνει τον Χρ. Ξηρό.

 Η δεξιά στροφή πέρα από το γεγονός ότι γίνεται με όρους γραφικότητας αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό προφίλ που προσπαθεί να προβάλλει ο πρωθυπουργός ενώ δίνει αστεία εικόνα στη διεύρυνση προς το κέντρο που επιχειρήθηκε με τις μεταγραφές της Α. Γκερέκου και του Β. Οικονόμου.

Στο επιτελείο Σαμαρά φυσικά και έχουν καταγράψει την προεκλογική απάθεια του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή (και γίνονται εντατικές προσπάθειες στο παρασκήνιο για μια δήλωση στήριξης εκ μέρους του) όσο και τη σιωπή του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου.

 Θα περίμεναν ενεργότερη εμπλοκή στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους δύο, αλλά θα πάθαιναν μεγαλύτερη ζημιά αν το έβγαζαν προς τα έξω. Άλλωστε, περιμένουν ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για ΠτΔ πρόσωπο από την κεντροδεξιά παράταξη και για αυτό υπάρχει η σκέψη να προτείνουν πρώτοι ξανά τον Στ. Δήμα για να δεσμεύσουν το κόμμα τους.

Το πώς θα δεσμεύσουν τους δελφίνους δεν είναι κάτι για το οποίο υπάρχει σχέδιο και δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς να είναι γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα. Πάντως η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μια διαφορά πέντε μονάδων και πάνω είναι καταστάσεις που θα θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την ηγεσία Σαμαρά.

Από τη στιγμή, εξάλλου, που ο ΔΟΛ τα γύρισε βλέποντας την «ευκαιρία της Αριστεράς» (Βήμα της Κυριακής) και τα «λάθη του Α, Σαμαρά» στην προεκλογική περίοδο (τα χθεσινά ΝΕΑ) είναι σαν ο διαιτητής να σφύριξε τη λήξη του παιχνιδιού.