Μετά από τέσσερα ...
χρόνια οικονομικών θυσιών η Ελλάδα θεωρούσε ότι έχει την δυνατότητα να βγει νωρίτερα από το μνημόνιο.
Ωστόσο οι άκαρπες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι και το νέο αδιέξοδο με τους πιστωτές, οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και μια ακόμη θύελλα για την ευρωζώνη, γράφει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters.
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, στις 26 Νοεμβρίου, πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στις εκλογές και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Επιπλέον, η προοπτική μιας νίκης ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί επενδυτές και πιστωτές.
Στην τεταμένη συνεδρίαση με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 240 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ένα χρόνο νωρίτερα δηλαδή, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ επέμειναν στις περισσότερες περικοπές και περισσότερα έσοδα για τον προϋπολογισμό του 2015, σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν παρόντες.
Η ελληνική πλευρά ήρθε σε αδιέξοδο, αφού η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ήδη επιβάλει μέτρα λιτότητας και οποιαδήποτε παραπάνω λιτότητα θα ήταν πολιτική αυτοκτονία.
«Μας έδιναν την εντύπωση ότι και να κάναμε, δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση. Μετά την συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε ότι όλα είχαν τελειώσει», λέει Έλληνας αξιωματούχος.
Εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σύμφωνα πάντως με την ανάλυση του πρακτορείου, η ασυμβίβαστη στάση των δανειστών βασίζονταν σε κάτι που καμία πλευρά δεν ήθελε να παραδεχθεί ανοιχτά: στην αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα μπορούσε να βγει αλώβητη από την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου.
Για τους πιστωτές, δεν είχε καμία λογική να κηρύξουν επιτυχές το πρόγραμμα βοήθειας και να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση των 7 δισ. ευρώ αν υπήρχε η πιθανότητα να έρθει στην εξουσία ένα κόμμα που έχει κάνει αντιμνημονιακές εξαγγελίες και θα μπορούσε να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.