Άκρατη τρομοκρατία...
και φόβο σπερνει το Βερολίνο σε Αθήνα και ευρωπαϊκό Νότο...
Το ρεαλιστικό ενδεχόμενο νίκης της ελληνικής Αριστεράς στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου φέρνει για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια τη μικρή χώρα μας στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Grexit φιγουράρουν σε πρωτοσέλιδους τίτλους και εκτενή αφιερώματα των πιο σοβαρών διεθνών εντύπων. Το κλίμα, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι την περίοδο 2010-2011, όταν η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ο αποδιοπομπαίος τράγος του ευρωσυστήματος. Σήμερα είναι πολλές και ισχυρές οι φωνές που βλέπουν το «ελληνικό πρόβλημα» ως σύμπτωμα της γενικότερης παθολογίας που μαστίζει τη γερμανική Ευρώπη.
Το 2015 θα είναι η χρονιά του «make it or break it», της επιδιόρθωσης ή της διάλυσης, δηλαδή, αυτού του προβληματικού οικοδομήματος, όπως το έθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.
Πολύ σωστά το θέτει η γαλλική εφημερίδα L’Humanité: «Σπάνια εθνικές εκλογές είχαν γίνει ευρωπαϊκό ζήτημα, όπως συμβαίνει σήμερα με την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα». Ο Ισπανός ιστορικός Χουάν Β. Κούγια σε κύριο άρθρο του στην ισπανική El País κάνει λόγο για την «ελληνική φωτιά» που πυρπολεί την Ευρώπη.
Ο Γάλλος οικονομολόγος Ζακ Σαπίρ εκτιμά ότι «αυτό που διακυβεύεται στην Ελλάδα θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη και ιδίως τη Γαλλία. Μπορεί ο αντίκτυπος να είναι θετικός και να ξεκινήσει ένας αγώνας μεταξύ των λαών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Μπορεί όμως οι συνέπειες να είναι αρνητικές σε περίπτωση νέας προδοσίας».
Ο Σαπίρ προειδοποιεί ότι «αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι πρόβλημα και για την Ιταλία και για τη Γαλλία και για την Ισπανία. Ναι, το μέλλον της Ευρώπης και της δημοκρατίας θα παιχτεί στην Αθήνα, κι αυτό είναι άκρως συμβολικό».
Οι λόγοι είναι δύο, γράφει ο Ιταλός δημοσιογράφος Αλεσάντρο Τζιλιόλι σε άρθρο του στο περιοδικό L’Espresso: «Ο ένας είναι ότι για πρώτη φορά στην ηπειρωτική Ευρώπη μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση μιας χώρας μια πολιτική δύναμη που βρίσκεται έξω από το κλασικό σχήμα Κεντροαριστεράς - Κεντροδεξιάς, των δύο δυνάμεων που εναλλάσσονται για πάνω από μισό αιώνα και που σήμερα εξακολουθούν να κυριαρχούν από τη Γερμανία ως τη Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία». Με άλλα λόγια, τονίζει ο Ιταλός δημοσιογράφος, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι η πρώτη δοκιμασία μιας κυβέρνησης που αντιπροσωπεύει τη λεγόμενη “αόρατη” κοινωνική πλειοψηφία».
Ο δεύτερος και ακόμη πιο σημαντικός λόγος που προκαλεί πανευρωπαϊκό αντίκτυπο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Ιταλός δημοσιογράφος, είναι ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό θα έχουμε ένα ευρωπαϊκό κράτος που προσπαθεί να αλλάξει την ίδια την ΕΕ της τρόικας και γενικότερα τις κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις και να αποκαταστήσει σε μια χώρα τη δημοκρατία και την πολιτική κυριαρχία που της αξίζει. Αυτό αποτελεί μια επανάσταση τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά, φυσικά, το ερώτημα είναι αν θα αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να την κάνει».