Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα


Της Δήμητρας Καδδά

Σκηνικό ρήξης ...



διαμορφώθηκε στη συνέντευξη Τύπου η οποία ακολούθησε της δίωρης συνάντησης του επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem και του επικεφαλής του EuroWorkinGroup Τ. Weiser με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Γ. Βαρουφάκης, Γ. Δραγασάκης, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης).

Στη συνέντευξη Τύπου παρίσταντο μόνο ο Dijsselbloem και ο Γ. Βαρουφάκης. Η συνέντευξη τελείωσε με τη δήλωση Βαρουφάκη ότι «συνεργαζόμαστε με τους θεσμούς της Ε.Ε. και το ΔΝΤ αλλά με μια τριμερή που θεωρούμε σαθρά δομημένη, δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε», θέση στην οποία ο επικεφαλής του Eurogroup δεν απάντησε, λήγοντας τη συνέντευξη.

Στα... μετρημένα «θετικά» των δηλώσεων προμετρώνται ένα... παράθυρο που άφησε ο Ολλανδός επικεφαλής  ότι «είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς το μέλλον» αφού όμως η κυβέρνηση τοποθετηθεί, ενώ από ελληνικής πλευράς υπήρξε επιβεβαίωση του σεβασμού στους «θεσμοθετημένους θεσμούς» και στις απαιτήσεις ως μέλη της ευρωζώνης.

Η διάσκεψη περί χρέους υπάρχει και λέγεται Eurogroup

Ο κ. Dijsselbloem από την πλευρά του έκανε σαφές ότι η παράταση λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και θα αποφασίσουμε προηγουμένως τι θα γίνει στη συνέχεια. «Δεν υπάρχουν συμπεράσματα, τελικές αποφάσεις, συζητήσαμε πιθανές λύσεις και θα συνεχίζουμε τις επόμενες εβδομάδες. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τη θέση της».

Σε ερώτημα για τη διάσκεψη χρέους ο Dijsselbloem απάντησε ότι τέτοια διάσκεψη υπάρχει ήδη και λέγεται Eurogroup.

Σε ερώτημα περί αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος ο κ. Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικά αρνητικός. Είπε ότι αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση μιας απόλυτης αμφισβήτησης του προγράμματος. Το οποίο δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία και να αποπληρώσουμε το χρέος. Υπό το παραπάνω πρίσμα, είπε, «η πρώτη μας πράξη δεν θα είναι η πρόταση επέκτασης (του μνημονίου) γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με απόρριψη του προγράμματος».

Άνοιγμα συνεργασίας μόνο  με «θεσμοθετημένους  θεσμούς»

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι αντιθέτως η κυβέρνηση έχει απόλυτη διάθεση να συνεργαστεί για να πείσει τους εταίρους ότι το κοινό συμφέρον είναι μια νέα συμφωνία μετά από διαβούλευση μεταξύ όλων των «θεσμοθετημένων θεσμών».

Όχι σε μονομερή βήματα – Παράθυρο για υποχωρήσεις

«Μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου», έκρουσε τον κώδωνα ο Dijsselbloem. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον. Ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός επωμίστηκε σκληρά μέτρα, έδωσε εύσημα για την πρόοδο και πρόσθεσε με νόημα ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην πάει χαμένη η πρόοδος».

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βρει λύσεις. Εναπόκειται λοιπόν στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τις θέσεις της, εναπόκειται και σε μας να κινηθούμε προς το μέλλον και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», κατέληξε αφήνοντας, σύμφωνα με κάποιους, ένα παράθυρο και από κοινοτικής πλευράς.

Διάκριση θεσμών – τρόικας

Ο ΥΠΟΙΚ από την πλευρά του έκανε σαφή διάκριση μεταξύ της τρόικας και των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να διαβουλεύεται και τους αποδέχεται, λέγοντας ότι «θα πορευτεί σε μέγιστη συνεργασία μαζί τους».

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «το κράτος έχει συνέχεια αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοχρηματοδοτούμενη κρίση χρέους».

Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις – Πίσω σε πλεονάσματα

Ο ΥΠΟΙΚ έδωσε έμφαση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος αλλά μίλησε και για εγγύηση κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό και την Ε.Ε. για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές, επαναλαμβάνοντας  έτσι τη θέση περί δημοσιονομικής χαλάρωσης που εξέφρασε νωρίτερα και στους NY Times (ο επίσημος στόχος φέτος είναι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3%).

Στη συνέντευξη υπήρχε πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του ΥΠΟΙΚ παρουσία ξένων μέσων. Κατά την έναρξη έκανε λόγο για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και εποικοδομητική συνεργασία και για εξαιρετικό κλίμα.

Από την πλευρά του ο κ. Dijsselbloem αναφέρθηκε σε όλες τις συναντήσεις που είχε σήμερα και με τους Α. Τσίπρα, Γ. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη και Ευ. Τσακαλώτο. Είπε ότι με τη λήξη του προγράμματος να πλησιάζει ήθελε να ακούσει τις προθέσεις και να εξηγήσει τις απαιτήσεις από την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης. Μίλησε, παράλληλα, για αμοιβαία συμφέρονται και είπε ότι με χαρά του άκουσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια γραμμή.


Πηγή:www.capital.gr