Mε το βλέμμα στα γκισέ μετά την επισήμανση-σoκ Στουρνάρα


Η δήλωση του διοικητή ...


της ΤτΕ περί επικείμενης... "ανηκέστου βλάβης" στην οικονομία έθεσε σε εγρήγορση τους ανώτατους διοικητικούς μηχανισμούς των τραπεζών -  Ελεγχόμενη κινητικότητα στις καταθέσεις μέχρι στιγμής, αντιδρούν ψύχραιμα οι καταθέτες

Mε το βλέμμα στα γκισέ  ξεκινά η σημερινή ημέρα μετά την επισήμανση-σόκ  του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα «ότι η κρίση λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό και πλέον ο κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος». Η δήλωση Γ. Στουρνάρα συνιστά ευθεία και άμεση προειδοποίηση και για αυτό έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην αγορά. Ο διοικητής της ΤτΕ κατά πάγια τακτική αποφεύγει δηλώσεις κινδυνολογικού περιεχομένου με εξαίρεση  αν υπάρχει εκτίμηση  πως με μια δημόσια προειδοποίηση πιθανόν να προλάβει τα χειρότερα.

Η δήλωση του κ. Στουρνάρα έθεσε σε εγρήγορση τους ανώτατους  διοικητικούς μηχανισμούς  των τραπεζών, καθώς διαδέχεται τη δήλωση του κ. Α. Τσίπρα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαράει το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν» η οποία προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και πολλά σχόλια. Μέχρι στιγμής υπάρχει ελεγχόμενη κινητικότητα στα τραπεζικά γκισέ από μεσαίους και μικρούς καταθέτες. Ωστόσο, οι ερωτήσεις των καταθετών  που αποκαλύπτουν  ανησυχία  είναι πολύ περισσότερες και υπάρχει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί κύμα αναλήψεων.

Πολύ περισσότερο όταν επικρατεί εύθραυστη ισορροπία. Το ελληνικό CDS πενταετίας έχει εκτιναχτεί στις 1120 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του  τριετούς ομολόγου διαμορφώθηκε  στο 10,70%. Η δημόσια προειδοποίηση του κ. Στουρνάρα για κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία ερμηνεύεται από την αγορά σαν  σήμα συναγερμού για τις σοβαρές   επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η πολιτική αβεβαιότητα.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Στουρνάρας  υπογράμμισε πως η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων «θα αφοπλίσει  τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο είτε ως Ιφιγένεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες καλούνται με τις αγορές εντόκων γραμματίων να αναπληρώσουν τις ταμειακές πιέσεις που δέχεται το Δημόσιο από έντοκα που κατέχουν ξένοι επενδυτές και τα οποία λήγουν. Λόγω της συγκυρίας οι ξένοι δεν δέχονται να ανανεώσουν τα έντοκα και  ζητούν στη λήξη τους την αποπληρωμή.

 Το Δημόσιο αντλεί ρευστότητα από τις τράπεζες  για να αποπληρώσει τις λήξεις των εντόκων που ανήκουν σε ξένους με  τα νέα έντοκα να αγοράζονται αποκλειστικά από τις ελληνικές τράπεζες. Την περασμένη Τετάρτη εκδόθηκαν έντοκα 2,92 δις. ευρώ και αύριο Τετάρτη πρόκειται να βγει νέα έκδοση 1 δις. ευρώ.

Σήμερα πάντως είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία ρευστότητας από την ΕΚΤ και οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν με στόχο να εξαντλήσουν  τα όρια ώστε να έχουν κεφαλαιακά αποθέματα να  ανταπεξέλθουν σε τυχόν πιέσεις.