Δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος αποφασίστηκε στο Eurogroup


Συμφωνία για δίμηνη ...



παράταση του ελληνικού προγράμματος - ως το τέλος Φεβρουαρίου 2015 - επιτεύχθηκε στο Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του οργάνου Γερούν Ντεϊσελμπλούμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι υπηρεσίες της τρόικας θα ετοιμάσουν μία ενδιάμεση έκθεση με την οποία θα περιγράφουν σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και στη συνέχεια, την Τρίτη, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει επισήμως το αίτημα για την παράταση των δύο μηνών.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει την Τρίτη στην Αθήνα.

Το αίτημα αυτό υπόκειται στην έγκριση κοινοβουλίων, χωρών της ευρωζώνης, ούτως ώστε να εγκριθεί και τυπικά.

Η εξελισσόμενη τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να κλείσει εντός ως το τέλος του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε η Ελλάδα να καταθέσει στη συνέχεια, αίτηση για την παροχή ενισχυμένης προληπτικής γραμμής πίστωσης (ECCL).

O Γερούν Ντεϊσελμπλούμ τόνισε, επίσης, ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί μέσα σε δύο μήνες. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμιευθεί και η τελευταία δόση προς την Ελλάδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Ντεισελμπλούμ η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2014.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για τη χρήση πιστωτικής γραμμής ECCL. Η πιστωτική γραμμή θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τις σχετικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι δεν συμφωνήθηκε εξάμηνη παράταση, όπως είχε αρχικά συζητηθεί.

Tο ανακοινωθέν τoυ Eurogroup για την Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση

«Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Η βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα αντανακλούν τις σημαντικές προσπάθειες προσαρμογής που έχουν κάνει οι αρχές και οι πολίτες της χώρας. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ακρογωνιαίος λίθος στην μεταστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Καλωσορίζουμε επίσης την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ωστόσο, σημειώνουμε πως παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί ως τις αρχές του 2015, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και να ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις. Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμα του EFSF.

Ως εκ τούτου, το Eurogroup θα ήταν θετικά διακείμενο σε ένα αίτημα της Ελλάδα για τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος του ΕFSF κατά δύο μήνες. To Εurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να ετοιμάσουν μια πραγματολογική έκθεση για την κατάσταση της τρέχουσας αξιολόγησης και έδωσε εντολή στο EWG να δώσει αναφορά στα κράτη μέλη ώστε να αρχίσουν οι εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την παράταση της τρέχουσας συμφωνίας (Master Financial Facility Agreement) από το Συμβούλιο του EFSF ως το τέλος της χρονιάς.

Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα ήταν συνετό να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο μαξιλάρι του ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια παράταση. Μετά από αίτημα της Ελλάδας, ο EFSF μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις πριν το τέλος του έτους.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια γρήγορη και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι κρίσιμες για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συνεισφέρουν στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης και απασχόλησης για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, ικανοποιώντας πλήρως τους στόχους του προγράμματος.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης παραμένουν θετικά διακείμενα στην χορήγηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ΕCCL) από τον ESM, αν ζητούσε κάτι τέτοιο η Ελλάδα και υπό τον όρο ότι θα είχαν ολοκληρωθεί τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν, θα συνεχιζόταν η εμπλοκή του ΔΝΤ και η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών».

Επιστρέφει η τρόικα

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα επιστρέφουν την Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκας, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

«Δόξα τω Θεώ, ξεμπλοκάρουμε!», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα ασχοληθούν με το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού που οι δανειστές υποστηρίζουν ότι υπάρχει.

Από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι η επιστροφή της τρόικας συνιστά «ένα πρώτο βήμα που μας βγάζει από το αδιέξοδο και μας επιτρέπει να μπούμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».