Νομοθετική ρύθμιση Αθανασίου για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο ο Ρωμανός


Νομοθετική ρύθμιση με ...



την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Βεβαίως κρατούμενοι με αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν στις σπουδές τους, γι' αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, για παρακολούθηση μαθημάτων δια αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ώστε ο φοιτητής - κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή δια ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του.

Ο κ. Αθανασίου είπε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία, «θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους».

«Ψάχνω του γονείς»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μη κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως ενώ τηλεφώνησαν ζητώντας στο υπουργείο ραντεβού, ο ίδιος τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν, αλλά δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής να τους βρει στα τηλέφωνα που άφησαν.

Τόνισε πως ενημερώνεται κάθε δύο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατούμενου και είπε «βάζουμε την υγεία του πάνω από όλα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για άγρια πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης, αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος, που υπάρχει».

«Δηλαδή, τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν τον νόμο, ή από την Πολιτεία να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης;» αναρωτήθηκε και έδωσε την απάντηση: «Και ο Θεός να κατέβαινε, δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς».

Εξηγώντας το ισχύον καθεστώς διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια: «Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια,διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες».

Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, ο κ. Αθανασίου σημείωσε: «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του, ή να βγει έξω;»

Την Τετάρτη, το δικαστικό συμβούλιο εξέδωσε αρνητική απόφαση στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια. Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα του Νίκου Ρωμανού, καθώς σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και για το λόγο αυτόν το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.

Ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας για 23η ημέρα, γεγονός που θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο βουλευτής Θόδωρος Δρίτσας, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του υπουργείου «ατελέσφορη», ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο, αλλά και «πολιτικώς άτολμη».

Πρόσθεσε ότι η απόρριψη της αίτησης του Ρωμανού, για τυπικούς λόγους, μπορεί να ξεπεραστεί με νέα διαδικασία που να προσπερνά τις παραλείψεις. «Πρέπει να υπάρχει πεδίο εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων. Η ζωή του Ρωμανού κινδυνεύει».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι είναι κοντά η «κρίσιμη μέρα» της 6ης Δεκεμβρίου, λόγω της επετείου από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Θέσαμε όλες τις προσπάθειες για να υπάρξει άμεση λύση» κατέληξε.