Αρνητική απάντηση από Τσίπρα στην έκκληση συναίνεσης του Σαμαρά


Κρίσιμη εβδομάδα ...



εξελίξεων ξεκινά - Σύμφωνα με πληροφορίες το Σάββατο η ελληνική πλευρά απέστειλε το νέο πακέτο των θέσεών της στους δανειστές που περιλαμβάνουν υποχωρήσεις σε όλα τα πεδία - Ποιο διπλό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός

Κρίσιμη εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή του διανύουμε καθώς οι δανειστές εντός των προσεχών ημερών οι δανειστές θα απαντήσουν αν δέχονται τις νέες απαντήσεις που έστειλε η Αθήνα προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση.

Ενδεικτικό είναι από αυτή την άποψη το άρθρο του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο “Έθνος της Κυριακής” με το οποίο έστειλε διπλό μήνυμα εντός και εκτός χώρας. Προς τους δανειστές ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις που κανείς δεν μπορεί να υποτιμά και ότι θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

 Στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα συναίνεσης στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι εκλογές και η διαμόρφωση συνθηκών πολιτικής αποσταθεροποίησης.

 “Εάν συμφωνήσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε η συνεννόηση μπορεί να αρχίσει αύριο” δήλωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

 Η έκκληση του όμως δεν έπιασε τόπο αφού χθες το απόγευμα από τα Ιωάννινα ο κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε νέα μέτρα και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές άμεσα ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι “λέει ψέμματα στον ελληνικό λαό”.

Παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδόμενα από τους δανειστές η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχόμενη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ που θα απομακρύνει τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης μέσω εκλογών θα συμβάλλει στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Σάββατο η κυβέρνηση απέστειλε το νέο πακέτο των θέσεών της στους δανειστές που περιλαμβάνουν υποχωρήσεις σε όλα τα πεδία: μέτρα για το δημοσιονομικό κενό, αύξηση των κατώτερων συντελεστών ΦΠΑ, τροποποιήσεις στα κόκκινα δάνεια, αλλαγές στο εργασιακό και στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα επιφέρουν στο εγγύς μέλλον περικοπές συντάξεων.

 Η κυβέρνηση έκανε την ύστατη προσπάθεια ώστε να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών να επανέλθουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας για να κλείσει η αξιολόγηση και να συζητηθεί το ελληνικό θέμα στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Στην συνέχεια η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα δηλαδή για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του Δεκέμβριου και να μείνουν για τον Ιανουάριο τεχνικά μόνο ζητήματα. Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου για έξι ακόμη μήνες και κυβερνητικές πηγές διέρρεας τις προηγούμενες ημέρες ότι ο κίνδυνος αυτός αποφεύχθηκε.

Εφόσον συμφωνήσουν οι δανειστές δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα δύσκολα για την κυβέρνηση η οποία έχει μπροστά της έναν σκληρό Δεκέμβριο. Μέχρι την επόμενη Κυριακή οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό γνωρίζοντας όμως εξ αρχής ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν να ψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα.

 Ήδη βουλευτές της συμπολίτευσης λένε “να δούμε πρώτα το πακέτο που θα φέρουν για το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ”. Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές θα έλθουν με την μορφή πολυνομοσχεδίου που θα είναι σε συνάφεια με την συμφωνία με την προληπτική γραμμή στήριξης.

Ωστόσο χθες υπήρχαν φήμες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει τα νέα μέτρα με την μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Μέσα σε αυτή την πολιτική ατμόσφαιρα είναι σαφές ότι δυσχέραινει η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει την προεδρική πλειοψηφία και να ξεπεράσει τον σκόπελο των εκλογών.

 Γιατί μπορεί να πείσει τους δικούς της βουλευτές να ψηφίσουν τα νέα μέτρα είναι αμφίβολο όμως αν θα βρει αρκετούς ανεξάρτητους που θα συναινέσουν παράλληλα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παράταση της ίδιας πολιτικής.