ΣΥΡΙΖΑ: Aναμένει εκβιαστικά διλήμματα, αλλά είναι βέβαιος ότι πάμε σε εκλογές


Όπως εκτίμησαν τα...


 κορυφαία στελέχη του κόμματος, είναι απίθανο έως αδύνατο να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι - Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι με την κυβερνητική ανακοίνωση εξαγγέλθηκαν οι πρόωρες εκλογές

Για τον "πόλεμο των 20 ημερών" που θα αλλάξουν την πορεία της χώρας, ετοιμάζεται σε φουλ ρυθμούς από αύριο και μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου, που θα γίνει η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση για επίσπευση των διαδικασιών της προεδρικής εκλογής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, άλλα ταυτόχρονα προσπαθούν και να αποκωδικοποιήσουν το νέο σκηνικό και να εκτιμήσουν πώς θα εξελιχθεί η κυβερνητική επιχείρηση για τη ανάδειξη Προέδρου.

Όπως εκτίμησαν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, που συνεδρίασαν για λίγο το βράδυ της Δευτέρας - σήμερα αναμένεται και σύγκλιση της πολιτικής γραμματείας - είναι απίθανο έως αδύνατο να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου από τη σημερινή Βουλή. Τίποτα δεν συνηγορεί στην δικαίωση της προσδοκίας, που εκφράζει η κυβέρνηση, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, βλέποντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό (έλαβε μόλις 155 ψήφους), αλλά και τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις ανεξάρτητων βουλευτών στον κυβερνητικό αιφνιδιασμό. Υπό αυτό το πρίσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι ουσιαστικά με την κυβερνητική ανακοίνωση, εξαγγέλθηκαν οι πρόωρες εκλογές, που προσδιορίζονται για τα τέλη Ιανουαρίου.

Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα εκδηλωθεί μια συντονισμένη και άγρια επιχείρηση από κυβέρνηση και τρόικα προκειμένου να τεθούν εκβιαστικά διλήμματα και να ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στους βουλευτές, που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα, ώστε να εκλεγεί πρόεδρος τελικά από τη σημερινή Βουλή.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν ότι  "η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει επίπλαστα και διάτρητα εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές, προβάλλοντας μια εικόνα, τάχα, αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τη χώρα, την οποία, υποτίθεται αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία πρέπει δια της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, να ενισχυθεί για να διασφαλίσει μια νέα περίοδο ''μνημονιακής σταθερότητας'' (βλ. νέας λεηλασίας). Αυτό όμως το παιχνίδι των ''εκβιασμών'' έχει ξαναπαιχτεί με τον πλέον κακόγουστο τρόπο και πλέον δεν συγκινεί, σχεδόν , κανέναν".

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη "η κυβέρνηση, μάλλον σε συνεννόηση, αν όχι σε συμπαιγνία με τους ''εταίρους'', επισπεύδει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο και μόνο για να μην προηγηθεί η σύναψη, δημοσιοποίηση και έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα, η οποία είναι περίπου ολοκληρωμένη, παρότι η κυβέρνηση δεν θέλει να την εμφανίσει. Κι αυτό διότι αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει ένα φρικτό πακέτο αντικοινωνικών μέτρων, ενώ θα την ακολουθήσει ένα νέο σκληρότατο μνημόνιο στο όνομα της προληπτικής γραμμής στήριξης".

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει την πολιτική του αντεπίθεση τις επόμενες ημέρες. Ήδη ο Αλέξης Τσιπρας ετοιμάζεται για σειρά επαφών με "αναποφάσιστους" βουλευτές, ενώ πιθανόν θα επισπευσθεί και το ραντεβού του με τον Φώτη Κουβελη για να βρεθεί μια φόρμουλα κοινής πορείας ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ισχυρά διακυβεύματα προς τους βουλευτές, καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στελέχη του κόμματος λένε ότι οποίοι ψηφίζουν για πρόεδρο Δημοκρατίας "δίνουν το πράσινο φως σε μια νέα μνημονική λεηλασία του ελληνικού λαού και στην είσοδο της χώρας σε νέα καταστροφική μνημονική περιπέτεια". Αυτό θα είναι άλλωστε και το δίλημμα που θα θέσει από τη δική του πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ: ότι δηλαδή εκλογή προέδρου τώρα σημαίνει ότι η κυβέρνηση παίρνει την έγκριση για να προχωρήσει σε νέο μνημόνιο, σε μια νέα επαχθή συμφωνία με τους δανειστές και φυσικά στη λήψη νέων σκληρών μέτρων.

Πάντως υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι πιθανόν πρόκειται για μια φυγή και "ηρωική έξοδο" της κυβέρνησης, μπροστά στο αδιέξοδο των επαφών της με την τρόικα. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση αφήνει ουσιαστικά, μετά από την παταγώδη αποτυχία της, την καυτή πατάτα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τη λογική της "παρένθεσης" για την αριστερά. Δημιουργεί δηλαδή τεχνητό αδιέξοδο, ναρκοθετεί την θέση της αυριανής κυβέρνησης και διαμορφώνει όρους αποτυχίας και για αυτή, ώστε να επιστρέψει δικαιωμένη και ως μοναδική λύση.

 Η εκτίμηση αυτή συζητείται, αλλά δεν είναι η κυρίαρχη σκέψη στην Κουμουνδούρου, η οποία έτσι κι αλλιώς κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς και ρίχνει το βάρος στο πώς θα αποτρέψει την προεδρική εκλογή.