Η Ελλάδα επέστρεψε στα...
πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου με το πολιτικό στοίχημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά γύρω από την προεδρική εκλογή, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα και την κατάρρευση του χρηματιστηρίου Αθηνών να απασχολούν τις εφημερίδες.
“Εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε την Τρίτη με την απόφαση του να επιταχύνει την προεδρική εκλογή”, αναφέρει το ρεπορτάζ των New York Times.
“Μια ζαριά που εκθέτει την κυβέρνηση του σε κίνδυνο και προσφέρει μια ευκαιρία στο αριστερό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι αντίθετο με τους όρους της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας”. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Δήμας θα καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης ώστε να αποτραπούν οι βουλευτικές εκλογές.
Κατά τους Financial Times η μεγαλύτερη υποχώρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 1987οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές ανησυχούν από την πιθανότητα ο Σύριζα να ανέλθει στην εξουσία. “Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Σύριζα θα κερδίσει μια εκλογική αναμέτρηση, κάτι που θα μετατρέψει σε ανοιχτή κρίση μια σχέση μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών που είναι ήδη τεταμένη”, εκτιμούν οι FT.
“Επισπεύδοντας την εκλογή προέδρου ο κ. Σαμαράς στοιχηματίζει ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές και αυτοί των μικρότερων κομμάτων θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο του αντί να αντιμετωπίσουν το πολιτικό και οικονομικό χάος που θα πυροδοτήσει νίκη του Σύριζα” καταλήγει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η επιστροφή της συζήτησης περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. “Η Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί τις επόμενες έξι εβδομάδες πιο σημαντική για τις παγκόσμιες αγορές απ' ό,τι ήταν το 2014 η Ρωσία/Ουκρανία. Μια πιθανή εκλογική νίκη Σύριζα μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να επιλέξει μεταξύ δημοσιονομικής ένωσης (κούρεμα του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου από το ευρώ”, λέει στους FT ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital.
Η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal επικεντρώνεται περισσότερο στην κατάρρευση του ΧΑΑ και στην άνοδο του επιτοκίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ωστόσο δημοσιεύει αρκετές εκτιμήσεις επενδυτών σχετικά με την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. “Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η Ευρωζώνη είναι μια νίκη Σύριζα σε γενικές εκλογές”, εκτιμάει ο Φίλιπ Λόουλορ, επικεφαλής οικονομολόγος της Smith&Williamson.
Για τον Λόουλορ η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι τόσο προβληματική ώστε δεν θέλει πολύ ώστε να ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Κατά τον Γιώργο Σαραβέλο, αναλυτή της Deutsche Bank, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αυξάνουν τη νευρικότητα στις αγορές. “Ο συνδυασμός πολύ μεγάλης εκλογικής αβεβαιότητας και η έλλειψη επίσημου μηχανισμού διάσωσης οδηγούν σε περίοδο ανεναιότητας (για τα ελληνικά ομόλογα)”. Ο Τόργκεϊρ Χόιεν, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην νορβηγική Skagen Funds, λέει ότι “θα αποφύγει την Ελλάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”.
Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες ο κ. Χόιεν είχε τοποθετήσει το 5% του χαρτοφυλακίου του συνολικού ύψους 17,5 δισ. δολαρίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία πούλησε μετά από ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αθήνα. Κατά τον κ. Χόιεν το πιθανότερο σενάριο είναι ο Σύριζα να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και να “ακολουθήσει πολύ σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις” με την τρόικα. Κατά τον ίδιο κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Με τίτλο «Οι μεγάλοι εκλογικοί ελιγμοί στην Ελλάδα», ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Le Monde» στην Αθήνα Αλέν Σαλ, εξηγεί τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και καταλήγει σε εκτιμήσεις για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την επιλογή των ημερομηνιών για την εν λόγω εκλογή. Η Ελλάδα θα ζήσει ιδιαίτερα πολιτικά Χριστούγεννα, λέει ο συντάκτης. Εάν στην τρίτη προσπάθεια δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, τότε θα κηρυχθούν εκλογές πριν από το τέλος της θητείας τού Κάρολου Παπούλια τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Οι κάλπες, όμως, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική κρίση, που θα είναι δύσκολο να επιλυθεί, λέει ο συντάκτης. Και αυτό διότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να συμφωνήσει στην επιλογή του Προέδρου και επιθυμεί την πρόκληση πρόωρων εκλογών, παρ' ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Αυτές οι αβεβαιότητες προκαλούν φόβο σε πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δεν έχει την παραμικρή διάθεση να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, προσθέτει ο συντάκτης. Η «Μοντ» μεταφέρει απόσπασμα κυβερνητικής ανακοίνωσης, όπου τονίζεται ότι «η πολιτική αβεβαιότητα θα πρέπει να λήξει τώρα».