«Η Ελλάδα αναμένει να ...
υπάρξει μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος περιορισμένης εποπτείας από την Ευρωπαϊκη Ένωση και το ΔΝΤ, διάρκειας έξι έως 12 μηνών, μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο στο τέλος του έτους, χωρίς την τρέχουσα "μικρο-διαχείριση" από τους δανειστές», δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 10 με 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους δανειστές της το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας με τη μορφή πιστωτικής γραμμής στήριξης, στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει από τουλάχιστον έξι έως 12 μήνες και θα διέπεται από πολύ ελαφρύτερη εποπτεία σε σχέση με το παρελθόν.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά θα είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και εσύ (σ.σ. η Ελλάδα) θα έχεις έναν προφυλακτήρα, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό να μπορέσεις να αντλήσεις κεφάλαια» δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης στο Reuters.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες της εξόδου και η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή θα εξεταστούν στο Eurogroup της Πέμπτης.
«Θέλουμε το ΔΝΤ να έχει ανάμειξη για να είναι σίγουρες οι αγορές ότι μας επιβλέπουν κατά κάποιο τρόπο» ανέφερε ο υπουργός και διευκρίνισε: «Η ακριβής νέα σχέση με το ΔΝΤ είναι υπό διαπραγμάτευση. Κατά την γνώμη μας, θα θέλαμε η ΕΕ να έχει το πάνω χέρι».
«Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του Μνημονίου», είπε ο κ. Χαρδούβελης.
Ειδικότερα, η εποπτεία των δανειστών δεν θα είναι τόσο στενή σε επίπεδο μικρο-διαχείρισης (micro-management) όπως συμβαίνει με το Μνημόνιο ενώ η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 10 με 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η Ελλάδα περιμένει να αξιολογηθεί βάσει ενός μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - περίπου 10 έως 15- κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου» εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης.
Συγκριτικά, ανέφερε ότι από τον περασμένο Απρίλιο και έως τα τέλη της τρέχουσας αξιολόγησης η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει 800 δράσεις.
«Η μικρο διαχείριση (micro-management) δεν θα υπάρχει υπό την έννοια ότι θα υπάρχουν λίγα μόνο θέματα για να επικεντρωθείς», αναφέρε υπουργός Οικονομικών.
«Αναμένουμε ότι ο έλεγχος δεν θα είναι τόσο επίσημος, και δεν θα δημιουργεί την ένταση που δημιουργούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» τόνισε.
Ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή αλλά είπε ότι αυτές θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
«Το πιθανότερο είναι όταν θα κλείσει η συμφωνία τότε να γνωρίζουμε και τις μεταρρυθμίσεις» σχολίασε.
Υπάρχει deadline με την τρόικα
Ο υπουργός απέρριψε τις εικασίες ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας θα καθυστερήσει. «Αυτή η αξιολόγηση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες διότι γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να την ολοκληρώσουμε γρήγορα. Στις προηγούμενες δεν υπήρχε deadline», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί τότε θα ανοίξει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Ο κ. Χαρδούβελης απέδωσε μεγάλο μέρος της ανόδου των αποδόσεων στις ρευστοποιήσεις επενδυτών σε ομόλογα της ευρωζώνης σε συνδυασμό με την ρηχή ελληνική αγορά. Είπε ότι αναμένει μείωση των αποδόσεων και των spreads. «Αυτό που θα κάνει την διαφορά θα είναι η επίτευξη της συμφωνίας, της συμφωνίας για την επόμενη ημέρα (μετά το μνημόνιο). Συμφωνώντας για το πως θα είναι η επόμενη ημέρα σημαίνει ότι δίνεις μια κατεύθυνση στην αγορά για το που πάει η Ελλάδα» σημείωσε.
«Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βγούμε στην αγορά (ομολόγων) πριν το κλείσιμο της συμφωνίας. Αναμένουμε οι διαφορές αποδόσεων να υποχωρήσουν. Είναι λογικό να βγούμε μετά» σχολίασε.
Αρνήθηκε όμως να προσδιορίσει το ποσό που φιλοδοξεί η Ελλάδα να αντλήσει από τις αγορές αναφέροντας ότι δεν θα είναι «πολύ μεγάλο».
«Αντιμέτωπη με πρόωρες εκλογές, εάν χάσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το επόμενο έτος, η ελληνική κυβέρνηση έχει στοιχηματίσει την επιβίωσή της στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το οποίο είναι φορτωμένο με μέτρα λιτότητας» σημειώνει το Reuters.
«Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μια τέτοια συμφωνία εξόδου θα την ενισχύσει πολιτικά αλλά και την χώρα έναντι των αγορών» καταλήγει το πρακτορείο ειδήσεων.