Έξι τρόποι για να αυξήσετε τις...
πιθανότητες πρόσληψης σας
Μπορεί να στείλετε το βιογραφικό σας μέσω διαδικτύου, αλλά η συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο με τον εργοδότη παραμένει ο βασικός παράγοντας που θα οδηγήσει στην πρόσληψή σας. Σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε στη συνέντευξη.
1. Τα χέρια
Τα χέρια σας παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας πρώτης εντύπωσης. Μια θερμή χειραψία εμπνέει τον συνομιλητή σας και του δίνει την εντύπωση ότι είστε ένα δυναμικό άτομο. Προσπαθήστε επίσης να περιορίσετε τις χειρονομίες που αποσπούν την προσοχή του συνομιλητή σας. Απαράβατος κανόνας: μη σταυρώνετε τα χέρια σας στο στήθος, χειρονομία που δείχνει άνθρωπο εσωστρεφή, χωρίς διάθεση για συνεργασία.
2. Το παιχνίδι του καθρέπτη
Προσπαθήστε να προσαρμόσετε τη γλώσσα του σώματός σας στις κινήσεις του συνομιλητή σας. Η αντιγραφή των κινήσεων, του τόνου φωνής και των χειρονομιών θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα θετικό κλίμα, καθώς θα δώσει στον εργοδότη την εντύπωση ότι είστε ένα άτομο συνεργάσιμο.
3. Χαλαρώστε
Ο χρόνος είναι χρήμα, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να παρουσιάσετε με μια ανάσα το βιογραφικό σας. Οι μικρές, κοφτές αναπνοές θα δώσουν μια κακή εντύπωση στο άτομο που έχετε απάναντί σας. Όταν σας ρωτήσει για κάτι, μη βιαστείτε να απαντήσετε -ιδιαίτερα σε μια ερώτηση που μπορεί να σας αναστατώσει. Το να περιμένετε πριν δώσετε μια απάντηση δείχνει άτομο που σκέφτεται γρήγορα και δεν δίνει έτοιμες απαντήσεις. Προσοχή, όμως, να μην το παρακάνετε, γιατί θα φανείτε στον συνομιλητή σας ως ένα νευρικό άτομο με προβλήματα συγκρότησης.
4. Να δείχνετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, αλλά μην το παρακάνετε
Η γλώσσα του σώματος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για να πετύχετε στη συνέντευξη. Χαμογελάστε και κοιτάξτε στα μάτια τον εργοδότη και αποφύγετε τη συνεχή αλλαγή θέσεων στην καρέκλα, γιατί δίνει την εικόνα ενός ανήσυχου ατόμου. Μην προβάλλετε μια εικόνα αλαζονείας και υπερβολικής αυτοπεποίθησης, καθώς δημιουργεί αρνητική εντύπωση που θα μετρήσει εις βάρος σας.
5. Ακούστε προσεκτικά, μιλήστε όταν είναι απαραίτητο
Είναι ιδιαίτερα θετικό το να φαίνεστε ετοιμοπόλεμος αλλά πρέπει να προσέχετε στο να μη διακόπτετε τον συνομιλητή σας. Δείχνει έλλειψη σεβασμού και μειώνει δραματικά τις πιθανότητες πρόσληψης. Επίσης, αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις, εκτός αν χρειάζεται.
6. Παρατηρείτε τις αντιδράσεις
Παρατηρήστε τις εκφράσεις του προσώπου του συνομιλητή σας. Αν σας φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται για αυτά που λέτε, σταματήστε και περιμένετε την επόμενη ερώτηση. Να είστε περιεκτικός και να μην πλατειάζετε. Δείξτε ποιος είστε και τι μπορεί να περιμένει από εσάς./www.iefimerida.gr