Πιέσεις στην Αθήνα για ...
υπαναχωρήσεις ακόμη και στο θέμα της ρύθμισης για τις δόσεις ασκεί η τρόικα.
Πηγές των δανειστών διαμήνυαν ότι περιμένουν μια σειρά από «ισχυρές δεσμεύσεις» σε θέματα όπως το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό σύστημα, αλλαγές στον ΦΠΑ, καθώς επίσης και στις αγορές τραπεζικών προϊόντων και στη ρύθμιση για τις δόσεις.
Όπως επισημαίνουν πηγές της τρόικας, υπάρχει πίεση χρόνου και είναι πιθανό να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση, κάτι που θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για τις τράπεζες, αφού θα έχαναν την πρόσβαση στην φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η «τεχνική παράταση» για την οποία συζητά η κυβέρνηση προϋποθέσει ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μεταξύ άλλων αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5%, κάτι που συζητήθηκε στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο το μεσημέρι της Παρασκευής.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη, όταν ρωτήθηκε αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε: «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση από το 6,5% στο 8% (ή ακόμα και στο 10% σύμφωνα με άλλες πηγές).
Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο ΦΠΑ, μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και στη διαμονή σε ξενοδοχεία.
Αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου
Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων η αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ, σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις απαιτήσεις της τρόικας για αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ.
Όπως δήλωσε ο κ. Μίχαλος: «Η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% είναι άλλη μια παράλογη και βέβαια αναποτελεσματική απαίτηση της τρόικας. Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί.
» Απεναντίας, θα προκαλέσει τσουνάμι αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, θέτοντας έτσι πρόσθετα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς για την κοινωνία, όπως η φαρμακευτική περίθαλψη και ο πολιτισμός. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει σθεναρή στάση απέναντι στην τρόικα και να αναζητήσει αλλού ισοδύναμα».