Υπό πίεση βρίσκεται η ...
κυβέρνηση στην τελική φάση για την έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς, κατά πάγια τακτική της, η τρόικα ανοίγει το σύνολο των θεμάτων, πολλώ γε μάλλον όταν πλέον πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση.
Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος επισκόπησαν, το απόγευμα της Δευτέρας, τα 19 θέματα-αγκάθια που εγείρει η τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα οποία αποκάλυψε χθες η «Κ», ενώ συνεχίστηκαν οι επαφές χθες τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και μεταξύ Αθήνας - τρόικας για την εξεύρεση κοινού τόπου που, παράλληλα, θα «τσεκάρει» το εισιτήριο της τρόικας για την Αθήνα.
Οι δύο ηγέτες, που χθες είχαν και νέα σύσκεψη με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλείσουν το ταχύτερο τη διαπραγμάτευση με την τρόικα προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη γραμμή πίστωσης.
Ακούν δε με ικανοποίηση δηλώσεις όπως του κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προανήγγειλε ότι η Ελλάδα από 1ης Ιανουαρίου θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις, αλλά γνωρίζουν ότι για να φτάσουν εκεί, απαιτούνται επίπονες και πολιτικά επίφοβες διαβουλεύσεις.
Εναντι των 19 θεμάτων που εγείρει η τρόικα, η ελληνική πλευρά προτάσσει την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών σε πέντε μέτωπα που μπορούν να αποτελέσουν θρυαλλίδα αντιδράσεων. Αυτά αφορούν τα δημοσιονομικά, όπου αποκλείεται η λήψη πρόσθετων μέτρων, τις ομαδικές απολύσεις, τις παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό (όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων), τη γενικευμένη αύξηση του ΦΠΑ και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την α΄ κατοικία.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι σαφές ότι πίσω από αυτές τις γενικές θέσεις αναζητούνται και περιθώρια συμβιβασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε, για το ζήτημα του ΦΠΑ, ότι ο μειωμένος συντελεστής 13% αφορά τόσο την Ανάφη όσο και τη... Μύκονο. Αφησε, δηλαδή, να υπονοηθεί ότι προφανώς συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δούναι και λαβείν και από τις δύο πλευρές.
Αυτό μοιάζει να το κατανοούν ολοένα και περισσότερα στελέχη των δύο κομμάτων, χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται θετικοί να υπερψηφίσουν την όποια συμφωνία. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε (ΣΚΑΪ) ότι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν περνούν από τη Βουλή, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο γαλάζιος αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής («η κοινωνία δεν μπορεί άλλο, φτάνει πια», είπε) ενώ ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε (MEGA) ότι οι βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας.
Την ίδια ώρα, στη σύσκεψη υπό τον κ. Βενιζέλο (συμμετείχαν οι Ι. Μανιάτης, Π. Κουκουλόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Β. Κεγκέρογλου καθώς και οι Π. Ρήγας, Ι. Κουτσούκος, Γ. Κουτρουμάνης και Δ. Καρύδης), ο ίδιος επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ έθεσε ως κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ την προστασία της α΄ κατοικίας όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, το ασφαλιστικό, τις ομαδικές απολύσεις και την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά.