Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των απαγωγέων της 27χρονης φοιτήτριας


Ποινική δίωξη για δύο ...



κακουργήματα και ένα πλημμέλημα άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος των δύο συλληφθέντων για την απαγωγή της 27χρονης φοιτήτριας Βαρβάρας Μητσώνη, ανιψιάς του μεγαλομετόχου του Αστέρα Τρίπολης.

Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για αρπαγή κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό στην καταβολή λύτρων (επιβαρυντική περίπτωση με αυστηρότερη ποινική μεταχείριση), εκβίαση κατά συναυτουργία με σωματική βία και παράνομη οπλοκατοχή.
 
Παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή, από τον οποίο αναμένεται να πάρουν προθεσμία.

Ποινική δίωξη για τα ίδια αδικήματα ασκήθηκε και σε βάρος ενός τρίτου ατόμου, αλβανού συνεργού τους, που διαφεύγει της σύλληψης.

Την υπόθεση εξιχνίασε το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η κοπέλα είχε απαχθεί στις 31 Οκτωβρίου από την Κυψέλη και αφέθηκε ελεύθερη στις 9 Νοεμβρίου στην ίδια περιοχή, μετά την καταβολή λύτρων στους απαγωγείς.

Δράστες, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι τρία άτομα. Πρόκειται για 48χρονο υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας κι έναν 53χρονο από το Καζακστάν, ενώ ο καταζητούμενος Αλβανός, ηλικίας 40-45 ετών, με το όνομα Αλέκος, συμμετείχε στην αρπαγή της κοπέλας και είχε αναλάβει τη φύλαξή της στον χώρο όπου κρατούνταν.

Πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να είχε ο 48χρονος, καθώς ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας στην οποία εργαζόταν είναι φίλος του πατέρα της φοιτήτριας. Στον εργασιακό του χώρο άκουσε για την 27χρονη και τον εφοπλιστή θείο της Γιάννη Καϊμενάκη, ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, ενώ με τον 53χρονο φίλο του αναζήτησαν και βρήκαν την κοπέλα μέσω Facebook.

Επί τουλάχιστον ένα εξάμηνο οι δράστες σχεδίαζαν την απαγωγή της. Τελικά, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, την απήγαγαν στις 31 Οκτωβρίου έξω από το σπίτι της στην Κυψέλη, στις 10.30 το βράδυ, την ώρα που κατευθυνόταν στο αυτοκίνητό της για να πάει στη δουλειά της. Στη συμβολή των οδών Λαζαράδων και Τζουμαγιάς, την ακινητοποίησαν και δια της βίας την επιβίβασαν σε όχημά τους, διαφεύγοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στις 2 Νοεμβρίου οι απαγωγείς επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πατέρα της, Τάσο Μητσώνη, και αξίωσαν αρχικά 10 εκατ. ευρώ. Το ίδιο βράδυ, κοντά στο δημοτικό στάδιο Νέας Ιωνίας, άφησαν φάκελο με ιδιόχειρο σημείωμα της απαχθείσας.

Τις επόμενες ημέρες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τον πατέρα της και διαπραγματεύονταν το ύψος των λύτρων. Στις 7 Νοεμβρίου συμφώνησαν στις 82.500 ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου από τον θείο της φοιτήτριας.

Τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα αφέθηκαν στις έντεκα το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου μέσα σε πλαστική τσάντα, στη συμβολή της λεωφόρου Πλαπούτα και της Τεπελενίου στο Νέο Ηράκλειο, πάνω σε κάδο απορριμμάτων, κατ' απαίτηση των δραστών.

Δύο ημέρες μετά, στις 10.50 το πρωί, οι δράστες άφησαν ελεύθερη τη φοιτήτρια στην Κυψέλη, στη συμβολή των οδών Χίμαιρας και Δαρδανελίων.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή τους είχε ήδη αρχίσει να σημαίνει από το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου, όταν η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία τους με τον πατέρα της 27χρονης ενεργοποίησε κεραία κινητής τηλεφωνίας-έδωσε στίγμα κοντά στην Αρτέμιδα (Λούτσα).

Μετά και από την άρση του απορρήτου των -τουλάχιστον δύο- τηλεφωνικών συνδέσεων των δραστών και του Τάσου Μητσώνη, αφού συνέλεξαν υλικό από περισσότερες από 100 κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αρτέμιδας, έκαναν αυτοψία πόρτα-πόρτα, εξέτασαν μάρτυρες και αξιολόγησαν τα δεδομένα, οι αστυνομικοί κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή που ακολούθησαν οι δράστες. Εντόπισαν τελικά στην Αρτέμιδα, σε αδιέξοδο δρόμο, και το κρησφύγετό τους, την εξοχική κατοικία, ιδιοκτησίας της πεθεράς του 48χρονου, εκεί όπου κρατούνταν επί δέκα ημέρες ως όμηρος η Βαρβάρα Μητσώνη.

Η κοπέλα αναγνώρισε τον 48χρονο. Ηταν αυτός που διαπραγματευόταν με τον πατέρα της, αυτός που της αγόρασε ρούχα για να φορά στο διάστημα της κράτησής της και της αγόρασε γλυκά από ζαχαροπλαστείο της περιοχής. Οπως κατέθεσε η 27χρονη, αλλά διαπίστωσε και ο ιατροδικαστής, οι απαγωγείς δεν την κακοποίησαν στο διάστημα της ομηρίας της.

Ο 48χρονος «εγκέφαλος» της αρπαγής συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου, έξω από το σπίτι του στη Νέα Ιωνία. Το DNA του βρέθηκε σε πειστήρια που συλλέχθηκαν στη διάρκεια των ερευνών. Ο 53χρονος εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής, στις Αχαρνές, όπου διατηρούσε νυχτερινό κέντρο-μπαρ, αλλά και διέμενε. Στο σπίτι του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 11 φυσίγγια αβολίδοτα, κρότου, μία μεταλλική αμπούλα, καθώς και πλαστική συσκευασία με μεταλλικά σφαιρίδια.

Και οι δύο -που δεν είχαν προηγούμενο ποινικό παρελθόν- ομολόγησαν τις πράξεις τους και τις απέδωσαν στα δεινά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο 53χρονος υποστήριξε ότι ο 48χρονος είχε τον ηγετικό ρόλο.

Στο σπίτι του 48χρονου οι αστυνομικοί βρήκαν 80.000 ευρώ, σχεδόν όλο το ποσό που καταβλήθηκε ως λύτρα και επέστρεψαν τα χρήματα στον Γιάννη Καϊμενάκη. Κατέσχεσαν επίσης, ένα πιστόλι 9mm που βρέθηκε στην κατοχή των απαγωγέων και δύο μοτοσικλέτες του αδερφού του 48χρονου.