Δεν φτάνει η φτώχεια και οι...
πόλεμοι «κουμπώνει» και ο ρατσισμός με... ελληνική εξαγωγή στην ΕΕ. «Απάνθρωπη» χαρακτηρίζει η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl τη συντονισμένη πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση ελέγχου προσφύγων που πρόκειται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, υπό την «αιγίδα» του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος ανέλαβε, μόλις, Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων με το δακτυλίδι Σαμαρά-Γιούνκερ.
Ο Καρλ Κοπ από την οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl, σε ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της Deutsche Welle χαρακτηρίζει την αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία Mos Maiorum, εναντίον προσφύγων χωρίς "νόμιμα έγγραφα", ως λυπηρό και αποκρουστικό μήνυμα έναντι ανθρώπων, που με κίνδυνο της ζωής τους φτάνουν σε ένα «σύστημα» που δεν μπορεί να τους δώσει πρόσκαιρη στέγη.
Η "νέα" ρατσιστική εκστρατεία των επιχειρήσεων-σκούπα και της στοχοποίησης (με μπόλικο "αντι-τζιχαντιστικό" προκάλυμα), γίνεται με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που ανέλαβε με τη "βούλα" του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το πόστο του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).
Ρατσιστική υστερία
Αντιρατσιστικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις πανευρωπαϊκά καταγγγέλουν πως αυτές οι πολιτκές έχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε "φρούριο" και τη Μεσόγειος σε "απέραντο νεκροταφείο" από τη Λαμπεντούζα έως το Αιγαίο και προσθέτουν πως πρόκειται για "γενίκευση της αθλιότητας του «Ξένιου Δία» που ξεκίνησαν ο Σαμαράς και ο Δένδιας το 2012".
“Η αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση υπήρξε πάντοτε στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης”, είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σημειώνοντας πως “το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Έλληνας Επίτροπος αποτελεί επιβράβευση μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας, ώστε να αναληφθεί κεντρική ευρωπαϊκή δράση”.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα, στην ομιλία του στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, είχε κάνει ευθεία επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ ότι υποστηρίζει τις αντιρατστιστικές δράσεις αντί τον... Έλληνα Έπιτροπο.
«Στιγματίζουν εκείνους που ζητούν προστασία»
Ο Καρλ Κοπ της Pro Asyl αντιδρά έντονα αντιδρά έντονα σε αυτή τη ρατσιστική μεθόδευση που επιχειρείται στην ΕΕ:
«Οι μετανάστες που φτάνουν για παράδειγμα στην Ιταλία, έχουν καταφέρει να κρατηθούν στη ζωή έπειτα από μια φρικτή διαδρομή, στην οποία μπορεί να είδαν και ανθρώπους να πεθαίνουν. Πολλοί μένουν άστεγοι και ξέρουν ότι δεν έχουν ελπίδες για μια ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν μπορούν να πάνε στους συγγενείς και φίλους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί δεν το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές διατάξεις, οι οποίες έχουν αποτύχει.
Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, που ορίζει ότι αρμόδια για την παροχή ασύλου είναι η πρώτη χώρα στην οποία εισέρχεται ένας πρόσφυγας, έχει αποτύχει. Το παραδέχονται και οι ίδιοι υπουργοί Εσωτερικών. Αλλά δεν τον αλλάζουν. Θα ήταν ευκολότερο να δημιουργηθεί ένα σύστημα νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη. Έτσι θα σταματούσαν οι μαζικοί θάνατοι, δεν θα χρειάζονταν οι σπείρες λαθρεμπόρων, δεν θα χρειάζονταν αστυνομικοί έλεγχοι, οι άνθρωποι θα πήγαιναν νόμιμα στους συγγενείς τους. Θα ήταν μια πράξη ανθρωπισμού».
Ο γερμανός ειδικός σε θέματα Ευρώπης της οργάνωσης επικρίνει κυρίως ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις επιφέρουν τον στιγματισμό εκείνων που ζητούν προστασία και ποινικοποιούν τις προσπάθειες διαφυγής. Στο ερώτημα εάν αποτελεί λύση το ότι η Ιταλία υπό την πίεση του τεράστιου κύματος προσφύγων δίνει σιδηροδρομικά εισιτήρια στους πρόσφυγες για να μετακινηθούν βορειότερα, ο Καρλ Κοπ δικαιώνει την Ιταλία.
Αλληλεγγύη
«Η Ιταλία αισθάνεται -και δικαίως- ότι έχει εγκαταλειφθεί, ότι είναι μόνη στις προσπάθειες διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα. Αυτή τη φορά άφησε πολλούς να φύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις κι αυτό προκάλεσε εκνευρισμό. Αλλά και πριν από αυτό δεν υπήρχε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό αίσθημα ευθύνης, που αρχίζει με την υποδοχή περισσότερων προσφύγων.
Ο ευρωπαϊκός βορράς νόμιζε ότι με το Δουβλίνο ΙΙ θα δημιουργούσε μια νησίδα ασφαλείας, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αισθάνονται εγκαταλελειμμένες, αλλά κι αυτές συμπεριφέρονται με μικροψυχία, πολλές φορές παραβιάζοντας τη διεθνή νομοθεσία. Οι νεκροί της Μεσογείου είναι δικοί μας νεκροί. Σε μας πέφτει η ευθύνη να αλλάξουμε πολιτική έναντι των προσφύγων», επισημαίνει ο γερμανός ειδικός.
Ο Καρλ Κοπ θίγει και μιαν άλλη πτυχή των επιχειρήσεων της αστυνομίας: ότι θέτουν για πρώτη αφορά υπό αμφισβήτηση τη Συμφωνία Σένγκεν, που προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει χώρες–μέλη να αμφισβητούν αυτό το κεκτημένο σε περιόδους μεταναστευτικών κρίσεων».
Το νέο είναι επίσης ότι γίνονται έλεγχοι και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πρωτοβουλίες στήριξης των μεταναστών και αντιφασιστικές ομάδες στέλνουν πάντως εδώ και εβδομάδες γραπτά μηνύματα στα Σομαλικά, Αραβικά, Φαρσίμ, Αγγλικά, Σερβοκροατικά και σε άλλες γλώσσες προειδοποιώντας για τους αστυνομικούς ελέγχους.