Θα «εκτυπώνουν» εμφυτεύματα για παιδιά που γεννήθηκαν χωρίς αφτιά


Τεχνητά αφτιά που ...



παράγονται με τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης πρόκειται να δοκιμαστούν σε παιδιά που γεννήθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες στη Βρετανία και την Ινδία.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου χρησιμοποίησαν ως πρώτη ύλη ένα σπογγώδες πλαστικό για να τυπώσουν ένα είδος σκαλωσιάς σε σχήμα πτερυγίου αφτιού.

Η σκαλωσιά μπορεί στη συνέχεια να εμφυτευτεί κάτω από το δέρμα του πήχη μέχρι να αναπτυχθούν μέσα του κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία, πριν τελικά τοποθετηθεί στη θέση του ανύπαρκτου αφτιού.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν με αρουραίους, η ομάδα του καθηγητή Άλεξ Σελφάλιαν έδειξε ότι τα τυπωμένα αφτιά μπορούν να καλλιεργηθούν στη ράχη των πειραματόζωων, μια επιτυχία που ανοίγει το δρόμο για τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

Στις δοκιμές, οι οποίες προγραμματίζονται για τις αρχές του 2015, θα συμμετάσχουν και παιδιά από την Ινδία, μια χώρα όπου οι συγγενείς ανωμαλίες παραμένουν σημαντικό πρόβλημα.

Σήμερα, τα παιδιά που γεννιούνται χωρίς τα πτερύγια των αφτιών πρέπει να υποβάλλονται σε μια σειρά επώδυνων επεμβάσεων, στις οποίες οι γιατροί απομονώνουν χόνδρο από τα πλευρά και τον σμιλεύουν στο σχήμα του αφτιού.

«Πιστεύω ότι στο μέλλον οι χειρουργοί θα μπορούν απλά να παραγγέλνουν τα όργανα που χρειάζονται» προέβλεψε ο Δρ Σελφάλιαν μιλώντας στην εκπομπή Inside Out του BBC.