Στο τελευταίο ...
Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, εκδηλώθηκε, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, μια μίνι επανάσταση εναντίον της λιτότητας όχι από τους λαούς ή τους πολίτες αλλά από τους ίδιους τους αρχηγούς κρατών!
Η Γαλλία, αλλά και η Ιταλία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Μάλτα αμφισβήτησαν τις νέες εξουσίες που έχουν δοθεί στην Κομισιόν σε επίπεδο πολιτικής και προϋπολογισμών. Η Κομισιόν τους ζητάει να κάνουν επιπλέον προσπάθειες και να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι... ώστε οι προϋπολογισμοί τους για το έτος 2015 να σέβονται τα ευρωπαϊκά κριτήρια.
Ο Ματέο Ρέντσι, ο Ιταλός πρωθυπουργός, δήλωσε στο Συμβούλιο αρχηγών που έγινε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ότι θα ξεκινήσει ο ίδιος μια συζήτηση «για το ποιος αποφασίζει τι».
Η γαλλική κυβέρνηση είναι στο ίδιο μήκος κύματος ειδικά μετά την νέα καταβαράθρωση του Ολάντ στις νέες δημοσκοπήσεις όποίος προσπαθεί να σταθεί απέναντι στην Γερμανική πολιτική έστω και σε πιο ήπιους τόνους.
Το Συμβούλιο των αρχηγών έχει τη δικαιοδοσία να ζητάει αλλαγές σε προϋπολογισμούς και εκεί είναι που πιέζει η Μέρκελ με την χρησιμοποίησει αρχηγών κρατών που είναι υποχείριά της για να αποκτά την πλειοψηφία.
Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν έχει καμία αποφασιστική αρμοδιότητα και μόνο η Κομισιόν και οι Βρυξέλλες αποφασίζουν. Αυτό σημαίνει αναπόφευκτα ότι οι αντιπρόσωποι του λαού απογυμνώνονται από τις αρμοδιότητές τους.
Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί σε αυτές τις χώρες που προσπαθούν να ασκήσουν τα ελάχιστα κυριαρχικά δικαιώματά τους δεν συμπεριλήφθηκε η Ελλάδα; Γιατί όταν πλέον δεν θα ήταν μόνη της η κυβέρνηση όπως ο Σαμαράς διατείνεται συνεχώς στο εσωτερικό της χώρας να μην στηρίξει την άποψη αυτών των χωρών κατά της λιτότητας;
Είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα είναι απούσα σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά την οικονομία και την κοινωνία, μετά την αποχή της χώρας στο ψήφισμα του ΟΗΕ για το ζήτημα της μείωσης του χρέους μετά από προτροπή της Αργεντινής.
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών δεν εκδηλώθηκε μόνο η μίνι επανάσταση για τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αλλά ακόμη και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός έγινε πεδίο μάχης αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα πληρώσει τα 2 δις ευρώ επιπλέον που του ζητάει η Κομισιόν εφαρμόζοντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. «Εγώ δεν θα πληρώσω αυτό το λογαριασμό την 1η Ιανουαρίου. Και αν ορισμένοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσω, θα δουν» δήλωσε. Και μπορεί να μην έχει δίκαιο στην άποψή του αλλά όμως προσπαθεί να εκφράσει την εθνική πολιτική της Βρετανίας.
Πόσο φανερός είναι πλέον ότι ο Σαμαράς είναι ένα πίονι στην γερμανική πολιτική της Μέρκελ για την υποδούλωση των εθνικών κρατών που επιβάλεται μέσα από την ισοπεδωτική πολιτική λιτότητας της που πληρώνει ο ελληνικός λαός με τα μνημόνια.
Ακόμα και ο Γάλλος πρωθυπουργός διεκδίκησε το ελάχιστο ποσοστό ανεξαρτησίας λέγοντας στην γαλλική βουλή ότι «η κυριαρχία για τον προϋπολογισμό ανήκει στην κυβέρνηση και στο γαλλικό κοινοβούλιο».
Η Ελλάδα τελικά μπορεί να αποφασίσει για τις τύχες του κράτους της ή έχει αφεθεί ολοκληρωτικά στα χέρια της Τρόικας και των εντολών του διδύμου της ελληνικής εξαθλίωσης Μέρκελ-Σόιμπλε;