Φόβοι για παγκόσμια εξάπλωση του Εμπολα - πέθανε στο Ντάλας ο 42χρονος Λιβεριανός


Ανησυχία στη διεθνή ...



κοινή γνώμη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Τόμας Ερικ Ντάνκαν, του Λιβεριανού που είχε μολυνθεί από τον ιό Eμπολα και νοσηλευόταν στο Ντάλας του Τέξας.

Την ίδια ώρα, εσπευσμένα διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης ένας Τούρκος, που εργαζόταν στη Νιγηρία, καθώς θεωρείται ύποπτο κρούσμα Εμπολα.

Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι οι λάθος χειρισμοί που έγιναν στην αντιμετώπιση ενός κρούσματος Εμπολα ενδέχεται να οδήγησαν στη μόλυνση μιας νοσοκόμας με τον ιό.

Ο 42χρονος Λιβεριανός - ο πρώτος που διαγνώστηκε με τον ιό εκτός δυτικής Αφρικής - εξέπνευσε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) στο Ντάλας.

«Με βαθιά θλίψη και απογοήτευση σας ενημερώνω για τον θάνατο του Τόμας Ερικ Ντάνκαν στις 07:51 (16:51 ώρα Ελλάδας)», ανέφερε η εκπρόσωπος του νοσοκομείου Texas Health Presbyterian Ουέντελ Ουάτσον.

Ο Ντάνκαν ασθένησε αφού επέστρεψε στο Τέξας την 20ή Σεπτεμβρίου από τη Λιβερία της δυτικής Αφρικής, όπου είχε πάει να επισκεφθεί μέλη της οικογένειάς του.

Ο ασθενής νοσηλευόταν σε καραντίνα. Τουλάχιστον 10 άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή βρίσκονται σε καραντίνα.

Διεθνής ανησυχία

Ο θάνατος του Λιβεριανού τροφοδοτεί τις ανησυχίες για τα σενάρια ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το CNN, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στις ΗΠΑ από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά από έλεγχο για τον θανατηφόρο ιό.

Ο έλεγχος ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους κρούσματα του Εμπολα, αναφέρει το δίκτυο επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου για τον εντοπισμό κρουσμάτων του Έμπολα σε πέντε σημαντικά διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ: το Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης· το Λίμπερτι του Νιούαρκ· το Ντάλες της Ουάσινγκτον· το Ο'Χέιρ του Σικάγου· και το Χάρτσφιλντ-Τζάκσον της Ατλάντας.

«Αυτά τα πέντε αεροδρόμια είναι ο προορισμός του 94% των προσώπων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ από τις τρεις χώρες οι οποίες πλήττονται (περισσότερο) αυτή τη στιγμή από τον Έμπολα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Αυτό είναι ένα πρόσθετο στρώμα ελέγχου, που μπορεί να εφαρμοστεί στοχευμένα στο συγκεκριμένο μικρό πλήθος ανθρώπων, με έναν τρόπο που θα αυξήσει την ασφάλεια, αλλά επίσης θα ελαχιστοποιήσει τα προσκόμματα για το ευρύτερο επιβατικό κοινό», πρόσθεσε ο Έρνεστ.

Στόχος είναι να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Στους ελέγχους που θα γίνονται, οι αμερικανικές αρχές θα χρησιμοποιούν μια διακριτική συσκευή για να μετρούν τη θερμοκρασία των επιβατών ενώ θα τους ζητούν να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο που έχει συντάξει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC).

Στο ερωτηματολόγιο οι επιβάτες θα καλούνται να δίνουν λεπτομερειακές πληροφορίες για τη δραστηριότητά τους στη δυτική Αφρική.

Στην Ισπανία, ανησυχία προκαλεί η ασθένεια της ισπανίδας νοσηλεύτριας Τερέσα Ρομέρο που έχει διαγνωστεί με τον ιό.

Γιατρός στη Μαδρίτη δήλωσε ότι η νοσηλεύτρια θυμάται πως άγγιξε το πρόσωπό της, με τα γάντια που είχε χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει έναν ετοιμοθάνατο ιερέα.

Η 40χρονη μετείχε στην ιατρική ομάδα που είχε αναλάβει τη νοσηλεία του γιατρού και ιερέα Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, του δεύτερου ισπανού ιεραπόστολου που μολύνθηκε με τον ιό στη Σιέρα Λεόνε.

Ο σύζυγος και τρία ακόμα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τη νοσοκόμα έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Τo BBC μετέδωσε ότι η Βρετανία θα στείλει ομάδα 750 στρατιωτών στη Σιέρα Λεόνε, προκειμένου να βοηθήσει στο χτίσιμο ενός ιατρικού κέντρου στη χώρα.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η Βρετανία θα στείλει επίσης ένα πλοίο και τρία ελικόπτερα.